kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Fıçı Yeltsin'in yeni serüvenleri
Rusya'nın lideri Yeltsin'in ne alkolikliği kaldı ne psikopatlığı, ne de korkaklığı... Bir zamanlar kendisine çok yakın olan bir gazeteci anlatıyor

Adı skandallar ve hastalıklarla anılan 68 yaşındaki Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in sırları, birer birer ortaya çıkmaya başladı. Bu arada, alkole aşırı düşkünlüğüyle bilinen Yeltsin'in, 1991 yılında bir 'delirium tremens' anında göğsüne makas saplayarak intihara teşebbüs ettiği iddiası da bir kez daha ortaya atıldı.

İddiayı yeniden gündeme getiren kişi, 90'ların başında Yeltsin'e yakınlığı ile tanınan ünlü gazeteci Andrey Karaulov. Karaulov'un önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan 'Rus Güneşi' adlı kitabı, Rusya'yı ve uluslararası politik kulisleri sarsabilecek nitelikte bilgiler içerir gibi gözüküyor. Karaulov'un sadece kendi tanıklığıyla yetinmemesi, Yeltsin'in korumalarından hizmetçilerine birçok kişiyle görüşerek, Rus liderinin özel hayatına ilişkin ilk elden bilgiler toplaması kitabının 'ifşaat gücünü' artırıyor.

Başkan, alkol kuyusunda
Amerikan 'US News-World Report' dergisinin Rusya'daki 'kardeş yayını' hafkalık haber dergisi 'Versiye,' son sayısında kitabın özetini yayınlamaya başladı. İddiaya göre Yeltsin, 1987 Ekim ayında Komünist Parti Merkez Komitesi toplantısında partiden kovulunca intihar etmek istedi. Partiden ihraç kararının hemen ardından ofisine giden Yeltsin, masadaki kağıt bıçağını alarak göğsüne sapladı. Koruma Müdürü Aleksandr Korjakov, Yeltsin'in çığlığını duyarak odaya girdi ve bıçağı güçlükle elinden aldı.

Karaulov, intihar teşebbüsünden kurtulan Yeltsin'in sonraki dönemde ruhunu nasıl tedavi ettiğini de anlatıyor: Korjakov, Yeltsin'i yatıştırıp, dinlenmesi için köyüne götürüyor. Yeltsin burada kaldığı iki hafta boyunca sürekli votka içiyor, kimseyle görüşmüyoriki hafta kalan ve sürekli votka içen Yeltsin, kimseyi görmemek için dondurucu soğuğa rağmen birkaç gece bahçedeki samanlıkta uyumayı tercih etti.

Kitaptan anlaşıldığı kadarıyla, her başı sıkıştığında derin bir alkol ve depresyon kuyusuna yuvarlanmak Yeltsin'in başlıca 'politik maharetleri' arasında yer alıyor. 1991'de Gorbaçov'a yönelik askeri darbe girişiminden sonra da depresyona giriyor. Bu kez Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi'ye sığınıyor. Orada kaldığı 12 gün boyunca alkol kullanmadığı bir an olmuyor.

Suat TAŞPINAR


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.