kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kız Kulesi Tesisleri
Kız Kulesi bir turistik tesis olarak yeniden doğuyor. Önümüzdeki yaz, dokuz katlı kulede, nargile köşesi, kafeterya, müze, düğün-nikah törenleri ve daha neler neler

İstanbul'un simgelerinden biri olan Üsküdar-Salacak açıklarındaki Kız Kulesi, bugünlerde etrafına örülen iskeleler, zemin katta bulunan taşlar, kum yığınları, vinçler ve çalışan işçiler ile, Boğaz'ı vapur veya tekneyle geçenleri meraklandıran bir şantiye görünümünde.

Aslında bu görüntü, Kız Kulesi'nin bir 'turistik tesis' olarak yeniden doğuşunun eşiğine gelindiğini gösteriyor. Restorasyonu üstlenen Tures Turizm A.Ş yetkilileri, şu ana kadar kulenin içindeki duvarlar ile sonradan yapılan bir takım eklenti bölümlerin yıkılmasının tamamlandığını, kulenin orijinal planına en uygun hale getirildiğini, şimdi de kulenin etrafına örülen iskele yardımıyla dış duvarların orijinal halinde ortaya çıkarılacağını ifade ediyorlar.

Akıntının çok olması ve deniz altındaki kayalardan dolayı sadece iki tarafına teknelerin yanaşabildiği kulenin planlarında görülmeyen ancak sonradan ortaya çıkan 7 adet kemer sayesinde, kafeterya bölümünde oturacaklar rahatlıkla İstanbul Boğazı manzarasını seyredebilecek.

Böylece 1256 metrekarelik açık alan üzerinde 900 metrekarelik kapalı alana sahip bir 'turistik tesis' olarak ortaya çıkan Kız Kulesi restorasyonunda 'ince işlerin' bu kıştan önce bitirileceği ve Kız Kulesi tesislerinin önümüzdeki yaz sezonunun başından itibaren servise geçeceği bildirildi.

9 katlı turistik tesis
Restorasyon tamamlandığında 3'ü fener katı olmak üzere toplam 9 katlı Kız Kulesi'nin zemin katında Türk kahvesi ve nargile köşesi, kafeterya, mutfak, açık teras, ressam ve müzisyen köşeleri ile deniz terası bulunacak.

Birinci katında Boğaz Kültürleri Müzesi, sergi ve gösteri alanı, ikinci katında yönetim, üçüncü katında PTT ile resim, poster ve gravür satışının yapılacağı Kız Kulesi'nin dördüncü katında da, kule ile ilgili hediyelik eşya satış bölümü yer alacak. Beşinci katında dinlenme salonu, servis mutfağı ve seyir dürbünlerinin bulunacağı kulenin en üst fener katından ise ışık ve ses gösterileri yapılabilecek. Ayrıca, isteyenler nişan, nikah gibi özel günlerini bu tarihi mekanda gerçekleştirebilecekler. Hamoğlu Turizm, Otelcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından, adli ve idari sorunlar nedeniyle ancak geçen yıl başlatılabilen restorasyon çalışmalarının, yaklaşık 2.5 milyon dolara malolacağı belirtiliyor.

(A.A)


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.