kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uygulanmayan cezaya zam geldi
ANKARA- TBMM Genel Kurulundan 7 Kasım 1996 tarihinde geçen ve yaklaşık üç yıldır yürürlükte olmasına rağmen, amacına ulaşamayan sigara yasasındaki cezalara 8 misli zam geldi.

Kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan ve yasağa uymayanlara da 10 milyon lira ceza, şehirlerarası otobüslerde, uçaklarda, Havaalanlarında, sağlık tesislerinde önemli ölçüde uygulanıyor. Ancak tren garları, spor salonları, devlet daireleri ve birçok kapalı mekanda, yasaya aldıran yok.

80 milyon liraya çıktı
İşte üç yıldır yürürlükte olmasına rağmen amacına tam olarak ulaşamayan bu yasadaki cezalara 8 misli zam geldi. Yasadaki ceza miktarları, önceki gün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanan bir başka yasa ile değişti. 10 milyon liralık ceza 80 milyon lira oldu. Kanuna göre sigara içiminin yasaklandığı yerlerde, buna dair uyarılar ile uyarıya uymamanın sonuçlarının en az 10 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilecek yerlere yazılması gerekiyor. Bu uyarı yazısını yazmayan kurum ve kuruluşun yetkilisi yasala göre 10 milyon lira para cezasına çarptırılıyordu. Ancak TCK değişikliği ile birlikte ceza 80 milyona çıktı.

Aynı şekilde yasaklanmış yerde sigara içen kişiye verilen 10 milyon liralık ceza da 80 milyona çıktı. Yasa bu kişinin ayrıca sigara içtiği mekandan polis marifetiyle uzaklaştırılmasını öngörüyor.

Kanun, sigaranın isim, marka ve alametler kullanılarak reklam ve tanıtımının yapılmasını da yasaklıyor. Bu kurala uymayanlara da 10 milyon liradan 500 milyon liraya kadar ağır para cezası verilmesini öngörüyor. Bu cezalar da son yasa ile 80 milyon ila 4 milyara yükseldi.

Kanun verilecek para cezalarının, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre mahallin en büyük mal memurluğunca tahsil edilmesini, cezalarla ilgili de yedi gün içinde sulh ceza mahkemelerine itirazda bulunulabilmesini öngörüyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.