kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Safari turistleri geliyor
Yunanistan Hükümeti'nin saðladýðý özel bir uçakla 2 Þubat 1999 tarihinde Kenya'ya kaçýrýlan Öcalan, Nairobi'deki Yunanistan Büyükelçisi'nin evinde aðýrlandý.

Apo, Kenya'ya, "Mavros Lazaros" adýna tanzim edilmiþ, üzerinde kendi fotoðrafý bulunan Kýbrýs Rum Yönetimi'ne ait sahte bir diplomatik pasaportla girdi.

Suriye'den 9 Ekim 1998 tarihinde gece yarýsý kaçan teröristbaþý Abdullah Öcalan izini kaybettirmek için serseri mayýn gibi dolaþmaya baþlamýþtý. Önce Rusya'ya gitti, ardýndan Ýtalya'da yuvalandý. Türkiye'de yer yerinden oynuyordu. Ýtalya, baþta kendi kamuoyu olmak üzere, Türkiye ve öteki dost ülkelerin bastýrmasý üzerine bölücübaþýný kapý dýþarý etti.

1999 yýlýnýn Ocak ayý sonunda bir köþe kapmacadýr baþlamýþtý. Avrupa'nýn çeþitli ülkelerindeki gizli servisler pusuda bekliyordu. Türkiye, Apo'nun peþindeydi. ABD, teröristbaþýnýn mutlaka Türkiye'ye iadesini istemekteydi.

1 Þubat 1999 Pazartesi günü Almanya kaynaklý önemli bir haber Türkiye'ye ulaþtý. Apo'nun, Kenya'ya hareket etmekte olduðu belirtiliyordu. Türk makamlarý olayý araþtýrmaya koyuldu. 24 saat geçmeden sonuç alýndý. Abdullah Öcalan, bir Afrika ülkesi olan Kenya'nýn baþkentindeki Yunanistan Büyükelçiliði'nde koruma altýna alýnmýþtý.

Apo, Suriye'den kaçtýktan sonra ilk duraðý olan Rusya ve ikinci duraðý Ýtalya'da basýnýn karþýsýna geçip, sürekli þov yapmýþtý. Ancak, bu üçüncü firarýnda strateji deðiþtiriyor, dýþ dünya ile irtibatýný kesiyordu. Haber akýþý durmuþtu. Ýzini bulmak, günler almýþtý. CIA, Apo'nun Nairobi'de bulunduðunu 2 Þubat 1999 Salý günü doðruluyor, ancak ayrýntýlý haber alýnamýyordu.

Öcalan ve beraberindekiler Yunanistan'ýn Nairobi Büyükelçisine ait Muthaiga Sokaðý 12 numaralý resmi ikametgahta koruma altýnda tutuluyordu. Bu konaklama 14 gün sürdü. 15 Þubat 1999 Pazartesi günü özlenen ve beklenen sona ulaþýldý. Apo, Nairobi Havaalanýnda Türk Güvenlik Güçleri'nin eline geçmiþti. Kenya'da baþlayan yolculuk, 9 saat sonra Ýstanbul Yeþilköy'deki Askeri Havaalaný'nda noktalanacaktý.

Apo filminin son 14 günü kopuktu. Ancak bu film, 14 gün boyunca Yunanistan'ýn Nairobi Büyükelçisi Yorgo Costorlas tarafýndan günü gününe, hatta saati saatine kaydedilmiþti. Yunanlý diplomat, meslek hayatýnýn en sýkýntýlý bu 14 gününü bir kripto (þifreli mesaj) ile Atina'ya 21 Þubat 1999 günü saat 17.54'te geçti. 34 sayfalýk kripto'nun bir de kapak yazýsý vardý. Bu tarihi þifre bilgileri þöyleydi:

Dosya : 00000162.NAI NAI Nairobi PRV

Baský : Pazartesi, 22 Þubat 1999

Saat : 17:54:13

Sayfa : 1+34

NaÝrobÝ KrÝpto

21 Þubat 1999

Sayý : 1847B/5 /AS 162

Kimden : Nairobi Büyükelçiliði

Kime : Yardýmcý Bakan Bürosu'na (Sayýn Yardýmcý Bakan'a)

Daðýtým: Bakan Özel Bürosu'na (Sayýn Genel Sekreter'e)

wwww Z01, Z02, Z05

ÇOK GÝZLÝ - KÝÞÝYE ÖZELÝVEDÝ TESLÝMAT
Konu: Öcalan Konusu

Ýlgi : 20.2.1999 tarih ve AP EH AS sayýlý telgraflarý.

A. Büyükelçilik, talimatlarýnýz doðrultusunda Öcalan konusuyla ilgili olarak bildiklerini aþaðýdaki þekliyle sýralamaktadýr.

***

Yunanistan'ýn Nairobi Büyükelçisi Yorgo Costorlas tarafýndan kaleme alýnýp, Atina'ya, Dýþiþleri Bakanlýðý'na gönderilen 35 sayfalýk kripto metni, Yunanistan Devleti'nin, bölücübaþý Abdullah Öcalan'ý nasýl himayesi altýna aldýðýnýn resm” belgesiydi. Bir polisiye roman gibi kaleme alýnmýþ bulunan bu belgede zaman zaman Yunanlý diplomatlarýn, hatta Yunanistan Devleti'nin nasýl acz içinde olduklarý okunuyor, besledikleri ejderhanýn, kendilerini tehdit ediþi ilginç olaylarla gözler önüne seriliyordu.

SABAH, bu çok önemli ve "çok gizli" kaydý olan belgeyi ele geçirdi. Belge, 14 günlük kopuk filmin tamamlanmasýný saðlayacaktý. Yunan Gizli Servisi elemanlarý, himayelerine aldýklarý Apo ve yanýndaki militanlardan kurtulabilmenin çarelerini ararken, Nairobi'deki Büyükelçi de bu polisiye romanýn her sahnesinde baþ aktör olarak rol alýyordu. Ýþte, Yunanistan Büyükelçisi Costoral'ýn kaleminden Apo'nun, Kenya'daki 14 günü:

PAZARTESÝ, 1 ÞUBAT 1999
Saat 13.00 civarýnda Bakan Diplomatik Büro Müdürü Vasilis Papaioannou Büyükelçiliði telefonla arayarak benimle görüþmek istediðini bildirmiþ.

UNEP toplantýlarý (Not: 1 Þubat'tan 5 Þubat'a kadar Nairobi'de UNEP Ýcra Komitesi toplanmýþtýr. Nairobi UNEP ve HABÝTAT'ýn merkezi olup, bunlarýn baþýnda Birleþmiþ Milletler Genel Sekreter Yardýmcýsý Klaus Topfer bulunmaktadýr) nedeniyle Büyükelçilikte bulunmadýðýmdan, Sayýn Papaioannou, meslektaþým Büyükelçilik Baþkatibi Diakofotaki ile konuþmuþ ve kendisine þunlarý söylemiþ:

"Söyleyeceklerim tamamen kiþiye özeldir. Dikkat et. Söylediðim her þeyi not al. Bir uçak gelecek. Karþýlanmasýyla ilgilenin. Varýþ saatini bilmiyoruz, hemen Büyükelçiye haber ver."

Meslektaþým, gelenlerin kim olduðunu sormuþ, kendisine þu cevap verilmiþ: "Ýtalya ile ilgili ne olduðunu biliyorsanýz, anlayacaksýnýz." Sayýn Papaioannou ayrýca daha sonra yeni bir þey olduðunda kendisinin doðrudan Büyükelçiliði arayacaðýný belirtmiþ.

Meslektaþým, telsizle hemen benimle irtibat kurdu. Böylece, UNEP çalýþmalarýný býrakarak, saat 14.00 civarýnda Büyükelçiliðe döndüm. Meslektaþýmla birlikte, gelecek olan uçaðýn, sorunlarý olan bir Sýrp veya Bosnalý bir Sýrp'ý getirebileceðini deðerlendirdik. Bu arada, o günlerde uluslararasý basýna göre NATO tarafýndan Kosova'nýn bombalanmasýnýn gündemde olduðunu belirtmek istiyorum.

Sayýn Papioannou saat 16.00 civarýnda tekrar Büyükelçiliði arayýp, bana þunlarý söyledi: "Uçaðýn Nairobi'ye gece saat 00.00 veya 2 Þubat saat 01.00'da gelmesi beklenmektedir. Uçaðýn tipi Falcon 900, call sign 9 M BAB'dýr.

Apo'nun, Kenya yoldaþlarý
Kalenderidis'in orada (Nairobi'de) inmesi öngörülmemekte olup, hemen Yunanistan'a dönecektir. Büyükelçilik Kâtibi seviyesinde karþýlayýp, bir hafta boyunca aðýrlayarak, safari için gereken ilgiyi gösterin. Onlara, aslanlar ve kaplanlar ayarlayýn. Harcamalarýnýz gönderilecek."

Sayýn Papaioannou'ya bu bilgilerin Kenya Dýþiþleri Bakanlýðý'na nota yazýlmasý için yeterli olup olmadýðýný sordum. Kendisi, bana tekrar Büyükelçiliði arayacaðýný, Büyükelçiliðin ivedilikle uçuþ izni, iniþ izni için hareket etmesi gerektiðini bildirdi.

Sayýn Papaioannou ile birlikte yaptýðýmýz deðerlendirmede, saatin ilerlemiþ olmasý ve buradaki iþ koþullarýndan notanýn mümkün olan en kýsa süre içerisinde gönderilmesine karar verdik. Daha fazla bilgiyi, sonra vereceðini belirtti.

Büyükelçilik olarak, yukarýdaki bilgiler ýþýðýnda, turizm amaçlý bir seyahat için uçuþ izni, iniþ izni alýnmasý için buradaki Dýþiþleri Bakanlýðý'na 1.2.1999 tarih ve 1069/1/ AS 103 sayýlý bir nota gönderdik.

Ben ve meslektaþým (Büyükelçilik Baþkatibi Diakofotaki) havaalanýna iki araçla gitmek amacýyla, saat 23.00'te buluþmak üzere anlaþtýk. Saat 22.00 civarýnda Konut'uma Papaioannou'dan gelen yeni bir telefon sonucunda, uçaðýn sabah saat 06.00 gibi geleceðini öðrendim. Bunun üzerine meslektaþýmla tekrar bir baþka saat için anlaþtýk.

Saat 03.00 gibi Sayýn Bakan'dan (Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Pangalos) tarafýma yeni bir telefon geldi. Bu telefonda, "ziyaretçileriniz gecikecek." deniliyordu. Daha sonra Sayýn Papaioannou'nun bir baþka telefonuyla uçaðýn varýþ saati tekrar deðiþti ve 2 Þubat saat 09.00 -10.00 arasý oldu.

SALI, 2 ÞUBAT 1999
Meslektaþýmla (Büyükelçilik Baþkatibi Diakofotaki) birlikte saat 09.30 civarýnda havaalanýna gittik. Havaalanýnýn transit bölümüne geçen Diakofotaki, telsizle sürekli olarak benimle irtibat halindeydi.

Saat 10.45'e kadar uçak gözükmemiþti. Bu arada Büyükelçiliðe telefon edip, yeni bilgi aldým. Sayýn Papaioannou aramýþ, uçaðýn 11.30'da Kenya hava sahasýna gireceðini bildirmiþ.

Bu arada Büyükelçilik, Kontrol Kulesi ile irtibat kurmuþ. Tamamen þans eseri olarak tahminen saat 11.00'de uçaðýn henüz indiðini öðrendik. Diakofotakis gelenlerin aðýrlanmasý, gümrük iþlemlerinin tamamlanmasý, bagajlarýnýn alýnmasý iþlemlerini mümkün olan en kýsa sürede bitirdi.

Bu arada, tüm yolcularýn kurallara uygun þekilde pasaportlarýna giriþ damgasý vurulduðunu, giriþ kartý doldurduklarýný ve bu þekilde Kenya'ya girdiklerini belirtmek istiyorum. Uçak yolcularýndan Sayýn Kalenderidis de öteki yolcularla birlikte giriþ yaptý. Daha önce geri döneceði belirtilen Sayýn Kalenderidis'le ilgili talimat geçen süre içinde deðiþmiþti.

Ayrýca, þunu vurgulamak istiyoruz:

a) Öcalan, Kenya'ya "Lazaros Mavros" adýnda sahte bir Kýbrýs (Güney Kýbrýs Rum Yönetimi) pasaportu ile geldi.

b) "Bay Berivan Güngör" olarak belirtilen, Bayan Melsa Deniz olup, Kenya'ya baþka bir þahsa ait olan Alman kimliði ile gelmiþtir. Pasaportu olmadýðý için, evrakýnda giriþ kaþesi bulunmayan uçaktaki tek yolcudur.

Yolcularý aldýktan sonra hemen Konut'a (Büyükelçilik Resmi Konutu) hareket ettik. Otomobillerimiz, gelenleri almaya yeterli olmadýðýndan, Kenyalý þoförümüzü havaalanýnda býraktým. O ana kadar Büyükelçiliðimizden hiç kimse, gelenlerin kimliðini bilmiyordu. Ben, hemen Öcalan'ý tanýdým. Biraz sonra meslektaþým da (Büyükelçilik Baþkatibi Diakofotakis) tanýmýþ.

Tüm yolcularla birlikte Konut'a geldik. Hemen Papaioannou'ya yolcularýn güvenli bir þekilde geldiðini ve teslim aldýðýmýzý bildirdik. Bu arada Sayýn Papaioannou'ya, Büyükelçiliðimiz memuru vasýtasýyla, "Sayýn Büyükelçi, gönderdiðiniz ilaçlar için içtenlikle teþekkür eder" þeklinde mesaj gönderdik. Sayýn Papaioannou'dan bize þu cevap geldi: "Ýlaçlarý teslim aldýðý için ben, kendisine teþekkür ederim."

Yolcularýn tümü yorgun ve bitkindi. Öðle yemeðinden sonra Kalenderidis'in haricindekiler uyumaya daldýlar. Öðleden sonra Kalenderidis, Diakofotakis ile birlikte Konut'tan, Büyükelçiliðe geçtiler. Bay Kalenderidis, "Kurum"una (Yunanistan Gizli Servisi) mesaj göndermek istediðini belirtti. Bu arada Bay Aristidou'nun eþine iyi olduðu mesajýný da geçmiþ.

Bay Papaioannou, Diakofotakis ile yaptýðý telefon görüþmesinde, konuyla ilgili olarak Bakan'ýn Özel Bürosu'na iki adet "kiþiye özel" telgraf göndermelerini ve bunlardan birinin doðrudan Bakan'a yollanmasýný söylemiþ. Gereðini yaptýk. Kripto (þifreli haberleþme) haberleþmesinde ortaya çýkan zorluk üzerine Diakofotakis, Bakan'ýn Özel Bürosu'nda nöbetçi olan Ateþe Bayan Veve ile görüþmüþ ve ayný mesajý iki kez göndermiþ.

ÇARÞAMBA, 3 ÞUBAT 1999
Diakofotakis, Bay Papaioannou ile görüþmüþ, kendisine Bakan talimatý olarak, Bakan'ýn bürosu ile yapýlacak her türlü görüþmenin telefonla yapýlmasý bildirilmiþ.

Büyükelçilik olarak, Bay Kalenderidis'in en kýsa süre içerisinde Güney Afrika'ya gitmesi ve oradaki makamlarla,Öcalan'a siyasi sýðýnma ve normal pasaport verilmesi konusunda görüþme yapmasý talimatýný aldýðýný öðrendik. Ayrýca, Bay Aristidou'nun, "Kenya'ya geri dönme olasalýðý açýk olmak üzere görevi bitmiþtir" tâlimatýný da öðrendik. Aristidou'nun da Kenya'dan en kýsa sürede ayrýlmasý gerekiyormuþ. Son olarak, Öcalan'ýn güvenliðinin saðlanmasý amacýyla çalýþma arkadaþlarýnýn Kenya'ya geleceklerini de haber aldým.

Bu arada, Bay Kalenderidis'in sürekli Kurum'unun Baþkaný (Yunanistan Gizli Servis Baþkaný) ile iletiþim halinde olduðunu vurgulamak isterim. Öðleden sonra, buradaki (Kenya'daki) Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn Genel Sekreteri (Permanent Secretary) Kathourima, Büyükelçi ile görüþmek istedi.

PERÞEMBE, 4 ÞUBAT 1999
"The Nation" adlý Kenya gazetesi, uluslararasý haberler sütunlarýnda Öcalan'la ilgili bir makaleye ve fotoðrafýna yer veriyor. Büyükelçilik, sözkonusu yayýný Bakanlýða (A4 Müdürlüðüne) 4.2.1999 tarih ve 1841/29/AS 120 sayýlý yazýyla göndermiþtir.

Saat 08.45'te Amerikan Büyükelçiliði Katibi, Diakofotaki'yi arayarak, kendisiyle görüþmek istediðini belirtiyor. Sabah bu kadar erken saatte aranan Diakofotaki, kendisine herhangi birþey olup olmadýðýný soruyor. Amerikalý, herhangi birþey olmadýðýný belirtiyor. Bir gün sonra ailece buluþmaya karar veriyorlar.

Saat 10.00 gibi Dýþiþleri Bakanlýðýna gittim. Bay Aristidou ve Bay Kalenderidis (Öcalan'ý Kenya'ya getiren Yunanistan Gizli Servis Elemanlarý) Büyükelçiliðe gelerek, havaalanýna gitmeden önce benim dönüþümü beklemiþler.

Kenyalýlar uyanýyor
Bay Kathourima, bana uçak ve yolcular hakkýnda ne bildiðimi sordu. Ben de, çok az þey bildiðimi, çünkü onlarla Büyükelçilik Katibi'nin ilgilendiðini söyledim.

Bay Kathourima, bana "The Nation" gazetesinin yayýnýný göstererek, "Bu adam, Yunanistan'ý güç duruma sokuyor. Yunanistan, bunun farkýnda mý?" diye sordu. Ben, bilmediðimi söyleyerek, miyop gözlüklerimin eksikliðinden, metni okuma zorluðu çektiðimi belirttim.

Görüþmemden sonra meslektaþýmýn (Büyükelçilik Baþkâtibi) havaalanýna giden Kalenderidis ve Aristidou'ya eþlik etmekte olduðunu telsizle öðrendim. Ben de havaalanýna hareket ettim ve orada onlarla buluþtum.

Kalenderidis, saat 12.00'de Güney Afrika'ya hareket eden Kenya Airways'ten bilet bulmaya çalýþýyordu. Bay Aristidou ise saat 12.30'da Zürich'e hareket edecek olan Swissair'den son iþlemleri tamamlamaya uðraþýyordu.

Ben ve meslektaþým, yolcularla vedalaþarak Büyükelçiliðe döndük. O arada, Amerikalý meslektaþým tekrar Büyükelçiliði aradýðýný ve þehir merkezinde þahsi bir iþi olduðundan Diakofotaki ile görüþme talebinde bulunduðunu öðrendim. O'nun, havaalanýnda olduðunu öðrenen Amerikalý, görüþmede ýsrar etmemiþ ve belirlemiþ olduklarý randevularýnýn geçerli olduðunu söylemiþ.

"Büyük Þarkýcý"dan þarký
Hem Kathourima ile konuþma, hem de Amerikalý'nýn garip telefonu ve iki ziyaretçinin (Yunanistan Gizli Servis elemanlarý) ayrýlýþlarý hemen Bay Papaioannou'ya bildirildi. Kendisi, bu bilgileri "Büyük Þarkýcý"ya, yani Sayýn Bakan'a ileteceðini belirterek, bize, "Büyük Þarkýcý"nýn þarkýsýný dinledikten sonra bize þarký söyleyeceðini" ifade etti.

Saat 14.00 civarýnda Bay Kalenderidis, Büyükelçiliðe telefon ederek, uçuþunda bir sorun olduðunu, tahminen 1.5 saat gibi havaalaný güvenlik makamlarý tarafýndan nazik bir þekilde tutuklandýðýný ve uçuþu kaçýrdýðýný belirtmiþ. Ayrýca kendisine, havaalaný güvenlik makamlarý, pasaportunda ülkeden çýkýþ mührü bulunduðu ve kullanýlmamýþ bir iniþ kartý olduðu söylenmiþ.

Diakofotakis, Kalenderidis'i almak için tekrar havaalanýna hareket etti. Havaalaný içerisinde, yolculara benzemeyen ve kendisinin hareketlerini izleyen birçok "beyaz"ýn (zenci olmayan) varlýðýný farketmiþ. Kalenderidis'i aramýþ, ancak bulamamýþ ve tekrar Büyükelçiliðe dönmüþ. Kalenderidis de, Diakofotakis ile buluþamadýðý için Büyükelçiliðe taksi ile gelmiþ.

Geliþmeler, tarafýmdan, Papaioannou'ya ve Kalenderidis tarafýndan EYP Baþkaný'na (Yunanistan Gizli Servis Baþkaný) aktarýldý. Kalenderidis, EYP Baþkaný'ndan mümkün olan en kýsa süre içerisinde Kenya'dan, Güney Afrika'ya geçme talimatýný almýþ. Kalenderidis, Güney Afrika'ya baþka bir þahsýn gönderilmesinin araþtýrýlmasýný Baþkan'ýndan talep etmiþ. Çünkü, havaalanýnda daha önce meydana gelen olaydan dolayý kendisinin hareketinin kesin olmadýðýný belirtmiþ.

Papaioannou, benimle irtibat kurarak, Kenya makamlarýna karþý Öcalan ile her türlü irtibatý reddetmemi, Bakan'ýn talimatý olarak belirtti.

YARIN
Kenyalýlar, Apo'nun Yunanistan Sefareti'nde olduðunu belirliyor

"Büyük Þarkýcý", Apo'nun Sefaret'ten postalanmasýný istiyor

Apo, Türkçe elyazýsýyla "siyasi sýðýnma" dilekçesi yazýyor

Bir Rum iþadamý Þeysel Adalarý'nda, Apo'ya pasaport arýyor

Hulžsi Turgut


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. ile
Yöre Elektronik Yayýmcýlýk A.Þ. iþbirliðiyle hazýrlanmýþtýr.