kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yanıyoruz
Dünyanın dört bir yanı bunaltıcı sıcağa teslim. Sıcaklara 12 günde 150 ölü veren Amerika'da vantilatör ve klima hırsızlığı başgösterdi. Klima siparişini yetiştiremiyorlar

Temmuz'un 19'unda Amerika'nın özellikle doğu ve güneydoğusunu etkisi altına alan sıcak hava 150'den fazla Amerikalı'nın ölümüne neden oldu. Özellikle Chicago ve etrafını saran bunaltıcı sıcaklardan korunmak için televizyonlarda "acil yardım" programları gösterilmeye başlandı. Halkı yazılı ve görsel medyada "Gerekmedikçe dışarı çıkmayın" diye uyaran yetkililer, sıcakların artmasıyla suç oranlarının da arttığını söylüyorlar.

Kiliseyi soydular
İşlenen suç, hırsızlık! Sıcaklardan bunalan halk, vantilatör ve klima çalmaya başladılar. Hırsızlık oranının artması üzerine şüpheci insanlar, klima ya da vantilatörünü komşusundan gizler oldu! Hatta soyulan bir kiliseden yalnızca klima alındı! Klima ve vantilatör üreticilerinin son yılların en büyük satış patlaması yaptıklarını belirten uzmanlar, "Herkes klima satın alıyor" diyor. Dükkan sahipleri satış rekorları kırarken, klima üreticileri verilen siparişleri yetiştirememekten şikayetçi. Klima üretim merkezlerinde son 1 haftadır 24 saat üretim yapıldığı ifade ediliyor.

Sıcaklık düşmedi
Öte yandan Chicago'da sıcaklara bir de elektrik kesintisi eklendi. 100 bin evin elektriksiz kaldığı öne sürülürken, halkın vantilatörlerini çalıştıramayacağını hatırlatan uzmanlar "Ölü sayısı artabilir" diye konuştular. 1995 yılında sıcaklardan 700 kişinin öldüğü hatırlatılıyor ve bu yıl bu rakama ulaşılmasından korkuluyor. Çünkü Oklahoma, Louisville, Kentucky, Ohio, Indiana, New York, Philadelphia'da dün de sıcaklıklar düşmedi.

MOSKOVA
RUSYA'NIN başkentinde hava sıcaklığı 30'a çıktı. 1 haftadan bu yana başkentin "cayır cayır" yandığını belirten Ruslar, kendilerini en yakın nehir ve havuzlara atarak serinliyorlar. Fotoğrafta da başkentin 700 kilometre uzağındaki Volga Nehri'nin "tadını çıkaran" gençler görülüyor.

PEKİN
UzakdoĞu da bunaltıcı havadan nasibini aldı. Çin'in başkenti Pekin'de hafta sonu hava sıcaklığı 42.2 olarak belirlendi. Ülkede sıcaklığın 1993'ten bu yana ilk kez 40 derecenin üzerine çıktığı ifade edilirken, bunalan halk gördükleri en yakın gölgeli yere seriliverdiler.

ATİNA
Evleri su bastı!

Atİna'da son 3 gündür hava herkesi şaşırtıyor. Gündüz güne güneşle başlayan Atinalılar, öğleden sonra bastıran yoğun yağış karşısında ne yapacağını şaşırıyor. Uzmanlar sağanak yağmurları "Son dönemde bu denli yoğun yağış görmedik" diye değerlendirirken, sıcaklık hiç düşmüyor. Meteoroloji uzmanları, sıcaklığın mevsim normalinden 3.5 derece fazla olduğunu söylüyorlar. Bu arada, tatil olması nedeniyle Atina'nın kısmen boş olması sıcaklardan ölümlerin olmamasını sağladığı belirtiliyor. Meteoroloji uzmanları, bu sıcakların tam tatil zamanı bastırmasını "şans" olarak değerlendirdiler.

PARİS
"Boğuluyoruz"

BUNALTICI sıcaklıklara Fransa'nın başkenti Paris'te hava kirliği de eklenince başkentte ölüm kol gezmeye başladı. Araçlardan çıkan egzoz gazının tehlike seviyesini çoktan aştığını belirten uzmanlar, "Hava çok sıcak. Hava kirliliği arttı ve bu kirliliği temizleyecek esinti yok. Yaprak kımıldamıyor" diyerek çeşitli önlemler aldılar. Kent içi trafiğinde hız sınırı saatte 20'ye düşürüldü. Geçtiğimiz yıl 35 kentte bir günlüğüne araçların trafiğe kapatıldığını hatırlatan uzmanlar, Ağustos ayı içinde yine bir günlüğüne bu uygulamaya gidebileceklerini söylüyorlar.

LONDRA
99'un en sıcak günü

PARİS gibi sıcak hava ve hava kirliliğinden etkilenen bir diğer Avrupa başkenti de Londra. İngiltere'nin Bristol, Cornwall, Devon kentlerinin yanı sıra başkentte hava sıcaklığı 30'a çıktı. Cumartesi gününü yılın en sıcak günü seçen meteoroloji uzmanları "Hava kirliliğinin de artması özellikle astım hastaları için büyük tehlike oluşturdu" diyerek astımlılara "dışarıya çıkmayın" uyarısı yapıldı.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.