kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ketumiyet ve şeffaflık
Uluslararası Para Fonu, (IMF) üye ülkelerin mali yönetimlerine her fırsatta, "şeffaflık" ve "kamuoyunun aydınlatılması"nın önemini anlatıyor. Düzenli bilgilendirmenin, belirsizliği ve spekülasyonu azalttığına inanan IMF, Türkiye'ye de aynı yönde telkinlerde bulunuyor.

İşte bu noktada, sade vatandaştan piyasadaki profesyonel yatırımcıya kadar pekçok kişiyi ilgilendiren vergi düzenlemelerindeki kritik yönler ortaya çıkıyor.

Bugün, "yumuşatılmaya" çalışılan vergi reformunun hazırlık aşamasında, taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan bir yol izlendi. Yüksek Planlama Kurulu, Ekonomik Sosyal Konsey, siyasi parti gruplarıyla görüşmeler, borsa ve banka çevreleriyle temaslar, basın toplantıları, Bakanlar Kurulu, Plan Bütçe Komisyonu ve 40 gün 40 gece süren Genel Kurul aşaması...

Vergi Yasası için söyleyecek çok sözü olanlar, bilginin paylaşımı adına eleştirecek bir yan bulamamışlardı.

Dönemin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in özen gösterdiği bu yöntem daha sonra 557 sayfalık bir kitaba dönüştürülerek tarihe maledildi.

Bugün, gerekçesi ne olursa olsun vergi yasalarında yapılacak değişiklikleri tartışıyoruz. Mali milattan gelirin tanımına, emlak vergisinden geçici vergiye kadar uzanan kapsamlı alanlarda açıklama yapan maliye yönetimi sıra, hisse senedi ve devlet iç borçlanma kağıtlarına geldiğinde derhal kabuğuna çekiliyor.

Teknik kapasitesine ve siyasi deneyimine güvendiğimiz Maliye Bakanı Sümer Oral'la, kapalıdevre tutumun yaratacağı sakıncaları ve vergi yasalarıyla ilgili hazırlıkları ele alıyoruz.

Oral'la aramızda şu konuşma geçiyor:
Hisse senedi değer artış kazançları ve hazine kağıtlarının vergilendirilmesi konusunda nasıl tavır alacaksınız?

Hükümet sözcüsü gerekli açıklamayı yaptı. Ayrıntılara girmeyelim. Böyle bırakalım.

Böyle bırakınca soru işaretleri ortadan kalkıyor mu?

Hükümet sözcüsü arkadaşımın konuşmalarıyla bağlıyım ben de.

Yarın bu konuda bir düzenleme yapıldığında durumu nasıl açıklayacaksınız?

Bu sözleriniz de fazla bir şey söylemememi mümkün kılmıyor.

Niçin?

O zaman rahatsız olurum.

Kesin karara varılan noktaları hükümet sözcüsü açıkladı. Bunun dışındaki konularda nihai bir karara varılmadı öyleyse...

Hayır. Yorum yapma şansına sahip değilim.

Açıkladığınız çerçeve nihai bir çerçeve mi?

Pazartesi'den sonra herşey ortaya çıkar.

Ekonomi bürokrasisi, Maliye Bakanı Oral'ın, devlet adamı ciddiyetinden kaynaklanan ketum tutumuyla, şeffaflık ve doğru bilgilendirmenin gerekliliği arasında sıkışıp kalıyor. Sayın bakandan, bu hassas çizgide, yılların birikimi ile bir orta yol bulması bekleniyor.

HAFTANIN SÖZÜ:
Hükümet olarak, başlattığımız reform çalışmalarını sonuçlandırmada kararlıyız.

Bu tempo yavaşlatılmadan devam edecek.

Recep ÖNAL/ Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Zihniyet Farkı: Türkiye'nin önde gelen gruplarından biri, 44 bin metrekare kullanım alanı, 360 odası bulunan, 5 yıldızlı bir oteli 49 yıllığına kiraladı. Fiyat 45 milyon dolar olarak açıklandı. Devletimiz, 17 bin metrakare alana kurulu, 90 odalı, henüz inşaat aşamasındaki Atik Paşalar Yalısı'na, otel yapılarak işletilmesi şartıyla açtığı ihalede, 29 milyon dolar 250 bin dolar fiyat buldu. 30 milyon dolar da yatırım şartı getirdi. Peki sonra ne mi oldu? Tabii ki basiretli bir tüccar gibi davranılıp ihale iptal edildi.

Misyon Şaştı: Türkiye Zirai Donatımı Kurumu, özelleştirme kapsamında, varlıkları bir bir elden çıkarılan bir KİT'imiz. Memurları, "para yok" gerekçesiyle 15 Temmuz'dan bu yana maaşlarını alamıyorlar. Ancak TZDK 'nın gayrimenkulleri, "stratejik" gerekçelerle, aklınıza gelebilecek her kuruluşa ya bedelsiz devrediliyor ya da yok pahasına veriliyor. Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları dışındaki tahsislerde, Özelleştirme İdaresi'nin uygun fiyatı bulup, binlerce çalışanın maaşını ödemesi misyonuna daha uygun düşmüyor mu?

Okan MÜDERRİSOĞLU


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.