kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sonbaharda herşey daha iyi olacak
Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, ekonomide sonbahara doğru kıpırdanma beklediklerini ama IMF anlaşması ve özelleştirmenin çok önemli olduğunu belirtti

ANKARA- Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, ekonominin geleceğine ilişkin olumlu sinyaller aldıklarını söyledi. Koçer, "Sonbahara doğru kıpırdanma bekliyoruz. Yasaların çıkması ve hükümetin kararlılığı çok sevindirici. Alınan ekonomik kararların yapısal reformlarla desteklenmesi umutları arttırıyor. Sonbahardan sonrası için fevkalede umutluyum" dedi. Koçer, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* Ekonomik paketin olumlu sonuçları ne zaman alınacak?

Sonbahara doğru kıpırdanma bekliyoruz. Yasaların çıkması ve hükümetin kararlılığı çok sevindirici. Alınan ekonomik kararların yapısal reformlarla desteklenmesi umutları arttırıyor. Sonbahardan sonrası için fevkalede umutluyum. Bu işin kesin altından kalkacağız.

* Ekonominin morali yerine geliyor mu?

Ekonominin yönetiminde moral çok önemli. Türkiye öylesine ilginç bir ülke ki beyanlarla faiz çıkıyor, beyanlarla faiz düşüyor. nomilan faiz düştü ama reel faizlerin de düşmesi gerekiyor.

IMF ile anlaşma dehşet etkili olacak. Bir de yılsonuna da başarılı bir iki özelleştirme yapılabilir ve kaynak temin edilirse çok olumlu etkisi olur.

* Karşılıklar kararnamesindeki süreli değişiklik sanayiyi ne kadar rahatlatır?

Yapmış olduğumuz prjeksiyonlarda firmayı 5-6 yıldan önce ayağa kaldırmanın mümkün olmadığı görülüyor ancak karşılıklar kararnamesindeki kısıtlamalar bizi bağlıyordu. Borcu 3 yılla sınırlandırma, yüzde 20 ek kredi, bir defaya mahsus taksitlendirme yeterli olmuyordu. 5 ay için de olsa elimiz rahatlıyor.

* Tüketici kredilerindeki fon kesintisinin azaltılmasını nasıl karşılıyorsunuz?

5 puanlık indirim, bu oranda kredi maliyetlerinin azaltılması demektir. İç piyasayı kontrollü biçimde canlandırma arzusu içinde bu adım da yerinde oldu.

* Başbakan, kurum mevduatlarının kamu bankaları arasında faiz yarışına neden olduğunu söyledi...

Belli türde kurum mevduatları var ve sadece kamu bankalarında toplanabiliyor. Bu kurumların parası için vade bitiminde dört kamu bankası arasında fiyat teklifleri toplanıyor. Kurum mevduatlarını repoda tutma esaslarının yeniden belirlenmesi gerekli.

Bankacılık yasası
BankacIlIk Düzenleme ve Denetleme Kurulu için beklemenin bir gereği olmadığını belirten Koçer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurul bugün kurulsa ve çalışmaya başlasa bunda büyük yarar var. Yetki Üst Kurul'da. Kurul'un çalışması sistemi rahatlatır."

"Vergiye yönelik kararlar da doğru" diyen Koçer, "Bunun fevkalade olumlu etkisi olacak. Faiz gelirlerinde stopaja dönüleceği açıklandığında off-shore bankalara yönelik eleştiriler geldi. Oysa bu bankalar kendiliğinden kurulmadı.Off-shore bir esneklik ve rekabet aracıdır" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.