kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cepte Ege tuzağına düşmeyin
Ege kıyılarında cep telefonuyla konuşurken, Yunan şebekesine girip dakika başına 4 kat fazla ücret ödemekten kurtulabilirsiniz

Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte Ege kıyılarına rağbet arttı. Teknoloji sayesinde uzakta kalanlarla iletişim kurmak hiç de zor değil, cep telefonları emrinize amade. Ancak tatilde rahat rahat konuşup sonra telefon faturalarından şikayet etmemek için dikkatli olmak gerekiyor.

Nasıl kurtulacaksınız?
Eğer gerekli tedbir alınmazsa Yunan şebekesinin güçlü sinyalleri nedeniyle onların üzerinden görüşüp, uluslararası ücret tarifesine muhatab kalmak hatta dakika başına 4 kat daha fazla ücret ödemek mümkün. Çünkü standart bir abone olarak yurtiçinde dakikasını 125 bin liradan konuşabilecekken, Yunan şebekesi üzerinden dakikasına 450 bin lira ödeyebilirsiniz. Bunu önlemek için yapılması gereken ilk iş cep telefonunda önce networks (şebekeler) bölümüne, sonra searchmode (arama modu) kısmına gireceksiniz. Burada otomatik sistemi manuel sisteme çevirecek ve istediğiniz şebekeyi bulunca "yes" tuşuyla onay vereceksiniz.

Ege kıyılarında özellikle Bodrum, Datça, Saroz, Çeşme ve Karaburun'da tatil yaparken telefon görüşmelerine dikkat etmek gerekiyor. Ege'nin burun kısmındaki bu bölgelerde karşı kıyıdan Yunan sinyalleri deniz nedeniyle oldukça güçlü geliyor ve telefonların otomatik şebeke sistemi direkt olarak güçlü olanın sahasına giriyor. Yapılan yatırımlara rağmen bunun olduğunu, Yunanistan'da da kendi şebekeleri üzerinden görüşmeler yapıldığını anlatan Turkcell yetkililerine göre bunun nedeni şu: "Karşı Kıyı Kanunu adlı bir yasa var. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi'ni kapsama alanına almak için baz istasyonu Kandilli'ye kuruluyor. Çünkü denizden gelen sinyaller çok güçlü. Bizim baz istasyonları ise kara tarafında kalıyor. Yunanistan'la yaşanan olay bu. Dikkat edilirse bundan kurtulmak mümkün."

Zavallı Lüksemburg
Bu tür olayları yaşayan ülkelere Lüksemburg iyi bir örnek. Çevresi Fransa, Belçika ve Almanya ile sarılı olan Lüksemburg'da telefonlar sürekli diğer ülkelerin şebekesine giriyor. Ancak otomatik yerine manuel arama yapınca sorun kalmıyor.

IBM "giyilebilir bilgisayar"ı tanıttı
IBM'in endüstriyel tasarım ekibi Berlin'deki Tasarım Merkezi'nde son teknolojinin uygulandığı dizayn harikası ürünlerini tanıttı. Sergide en çok ilgiyi sigara paketi büyüklüğündeki "giyilebilir bilgisayarlar" gördü. Ekran yerine minyatür gözü ile tam anlamıyla bir bilgisayar olan ürün, IBM'in tasarım danışmanı Richard Sapper tarafından tanıtıldı.

Bilgiler anında bilgisayara gitsin
Not almak eskide kaldı. Optik karakter tanıma teknolojisi yazılı bilgilerin okunarak bilgisayara aktarımına izin veriyor. Bu teknolojinin ilk etabı tarayıcılar oldu. Ancak hareket halinde olan insanlar için şimdi daha pratik bir yöntem var. Tarayıcı kalemler sayesinde üzerinde gezdirdiğiniz bilgi kızılötesi bağlantı ile anında bilgisayara aktarılıyor. Fiyatı şimdilik biraz pahalı, 200 milyon lira.

5 dakikalık helikopter keyfi 300 milyon lira
Helikopterler oldukça eğlenceli gözükür. Kullanmak isteyenler için bir fiyatları biraz pahalı da olsa alternatifler var. Draganflyer firması uzaktan kontrollu bir helikopter modeli geliştirdi. 4 kolu olan helikopterin her kolunda bir pervanesi var. 300 milyon lira civarında olan helikopter sadece 5 dakika havada kalabiliyor

İster sür ister yanında taşı
25 yaşındaki mühendislik öğrencisi Vaios Panagiotou kampüste kullanmak üzere bir araç geliştirdi. Bavul büyüklüğündeki araç istenirse taşınabiliyor. 35 cc'lik motorla hareket eden ve 20 kilo olan bavul-oto 300 pounda maloluyor. Aracın 1 litrelik benzin kapasitesi var.

Özlem AKSOY


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.