kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Damak zevkimiz de global
Şirketler, dostlar, tatiller, giysiler ve her türlü eşya ile birlikte damak zevkleri de değişti. Aradığınız her sos, her ot İstanbul'da. Yeter ki yerini bilin.

Dünya şehri İstanbul, önce dünya restoranları ile tanıştı. Onu damağı dünya mutfaklarına alışanların arayışları sonucu açılan şarküteriler izledi. Bir ayağı dışarıda olanlar tadıp, İstanbul'da da uygulamak isteyince, önce yurt dışından bavullara doldurulup getirilen soslar, peynirler, içkiler; şimdi kırk yıldır buradalarmış gibi rafları süslüyor ve satılıyor. Üstelik malzemelerin bulunur olması yetmiyor, sadece dünya yemeklerini tarif eden kitapların satıldığı mekanlar açılıyor.

NUHUN AMBARI
Ekolojik tarımla yetişen ürünler

Bunlar yerli, ama ilginç. Ekolojik tarımla elde edilmiş sağlıklı, hormonsuz ve kimyasal işlemden geçirilmemiş gıdalarla beslenmek, bu şekilde yetiştirilmiş ve işlenmiş doğal ürünleri kullanmak isteyenler için Doğal Hayatı Koruma Derneği ve Vakfı, ekolojik ürünler dükkanları zinciri kurdu. Nuh'un Ambarı'nda kuru meyve, tahıl, bal, pekmez, zeytinyağı gibi ekolojik ürünler, çömlek kaplar, tahta kaşıklar gibi doğal kullanım malzemeleriyle birlikte satılıyor. Buraya girdiğinizde, o güne kadar tükettiğiniz şeylere olan güveniniz sarsılacak. Rapunzel Organik Tarım Ürünleri şirketinin yıllardır yurtdışına gönderdiği ekolojik ürünler, Nuh'un Ambarı açılınca, yurt içinde de satılır olmuş. Düşük devirli taş değirmende öğütülmüş un, bezelye unu, nohut unu, lavanta, papatya, karanfil, kına ve defne sabunları; haşhaş ezmesi, tarhana, ceviz, kuru kayısı, kuru incir göze ilk çarpanlar. Yetiştirilmesi ve işlenmesi sırasında sağlığa zararlı madde kullanılmayan ürünler, diğerlerine göre biraz daha pahalı.

Her şey ekolojik

Fındık(500 gram), 2 milyon 100 bin lira.

Nohut (kg) 700 bin lira

Organik tam pirinç(kg) 1 milyon 300 bin lira

Soya kıyması(kg) 1 milyon 500 bin lira.

ADRES: Galatasaray Lisesi yanı Yeniçarşı Caddesi No: 54 Beyoğlu

YILDIZ MARKET
40 yıldır lezzet satıyor

Yıldız yokuşunun sonunda, 40 yıldır İstanbul sosyetesine hizmet veren Cevat Neşenli. Cevat Bey, Türkiye'ye ilk ananası getiren kişi. Soya, fesleğen, kuşkonmaz ve salata soslarını Türk damak zevkiyle tanıştıran Cevat Bey'in bu lezzetlerle pek ilgisi yok ama, neyi getirmek gerektiğini, "bir ayağı yurt dışında olan müşteriden" öğrenmiş.

Eczacıbaşı, Koç, Sabancı Aileleri yıllardan beri müşterisi Cevat Bey'in. Şimdi üçüncü kuşağa hizmet etmeye başlamış. Gururla anlatıyor, "Rahmetli Vehbi Bey, kahvaltısı ve çayında kullandığı karakovan balını bizden aldırırdı" diyor. 20 yıl manav olarak hizmet veren dükkana, ithalat serbest bırakıldıktan sonra market bölümü eklenmiş. Damak zevkine düşkün olanlar, Yıldız Market'i biliyor, özellikle Türkiye'ye ilk kez getirilen "Mövenpick dondurma" ve "Ananas" ile hatırlıyor. Cevat Bey'in sırrı özel lezzetleri bulundurmak kadar, onların nerede kullanıldığını, satmadan önce öğrenmesi.

Yıldız Market'in rafları İtalyan balzamik sirkeden Şemdinli'nin karakovan balına, Bandırma'nın köy yumurtasından Vize'nin beyaz peynirine kadar özel zevklere hitap ediyor. İşte raflardan bir liste:

Porçini mantar (Kokusu yoğun, çok lezzetli bir mantar), kilogramı 9 milyon lira.

Sarafin şarap(Geçtiğimiz yıl piyasaya çıktı, her yerde bulunmuyor), fiyatı 7.5 milyon lira.

Mac B, meyve suyu. (ABD malı. İskoçya'da çıkan ve viskinin yapımında kullanılan dünyanın en iyi suyuna meyve enjekte edilerek yapılıyor) Küçük şişede 350 bin lira.

Brassiola salam(Geyik eti), kilosu 30 milyon TL

Balzamik sirke(Özel bir ottan yapılıyor, çok sert, 3 damlası yetiyor). Ş işesi 6 milyon lira.

Vize beyaz peyniri( Özelliği 80 kg koyun sütü içine 3 kg keçi sütü karıştırılarak yapılması. Cevat Bey'e göre iyi peynirin sırrı bu imiş.)

ADRES: Ihlamur Yıldız Cad. No: 46 Beşiktaş/İstanbul TEL: 260 28 04 - 258 26 34

ŞÜTTE
Fiyat etiketleri 100 gram için!

Şarküteri ve sandviç büfeleriyle ünlenen Şütte'ler de birçok peynir, salam ve sos çeşidinin bir arada bulunabileceği mekanlar. Fransa, Hollanda, İtalya, Danimarka ve İsviçre'den 200'ü aşkın peynir çeşidini, 20 çeşit salam ile bir arada bulabilirsiniz.

Tamamı 100 gram fiyatları olmak üzere birkaç çeşit ve örnek:

Dere otlu salam, 1 milyon 675 bin, sebzeli salam 1 milyon 290 bin, istakoz salamı 1 milyon 575 bin, tütsülenmiş et 2.5 milyon lira.

Peynir çeşitleri(100 gram-TL): Hardallı Gauda 925 bin, Lacabana 1 milyon 450 bin lira.

ADRES: Rumeli Cad.

MANHATTAN GOURMET STORE
Bir küçük şişe sirke 15 milyon lira

Paris'in ünlü gurme mağazası Fauchon'undan Türkiye'ye bavullarla sos, konserve vs. taşıyanlar için açılan Manhattan Gourmet Store'da yok yok. Fauchon'un hardal, sos ve çorbaları, deniz tuzu, sherry sirkesi, taragon otlu sirke (şişesi 15 milyon lira), biberiyeli sirke... Bayiliği her ülkeye verilmeyen Starbucks kahve (454 gramı 9 milyon 500 bin lira).

Kruasan ve pastalar İsviçre'den dondurulmuş halde geliyor. Pastanın bir dilimi 1 milyon lira. En değerli ürünlerden biri de Fransız mutfağının 'mücevheri' diye tanımlanan dünyanın en pahalı mantarı 'Trüf' ile tatlandırılmış zeytinyağı. O kadar değerli ki, 55 ml boyundaki bir şişe 6.5 milyon lira.

Cafe'de Salı ve Perşembe günleri Japon mutfağı(Suşi) yapılıyor ve evlere de gönderiliyor. Burada aynı zamanda suşi malzemeleri, yosun, soya sos ve vasabi(hardal) da bulabilirsiniz. 20 yıl önce okumaya gittikleri New York'ta restoran ve gurme dükkanları işleten Ender Arkun ve Güray Yüksel, sonunda İstanbul'da "yok yok" denebilecek bu dükkanı açmışlar.

Valikonağı Cad. Güzelbahçe Sok. No: 14 Nişantaşı.Tel: 225 0047

KARDEŞLER MANAVI
Dünyanın bütün otları burada

Dünya mutfaklarının birer birer Türkiye'de restoran açması, yurt dışına gidip gelmelerin artmasıyla yeni lezzetlere merak salan Türk halkı, sonunda dünya otlarını da Türkiye'ye getirdi. Arnavutköy'deki Kardeşler Manav, lüks restoranlardaki talebi farkedince, tohumlarını yurt dışından getirttiği baharlı otlar ile İngiliz ve Fransız marullarını Antalya'da ürettirip İstanbul'da satmaya başladı. Bu otlara, ilkbaharda Ege'nin otları; radika, turpotu, arapsaçı, kuzu kulağı, andilya, ısırgan, seleri(kerevizin uzun yaprakları) ve deniz börülcesi de katılıyor. Bir de Meksika ve El Salvador limonu var ki özellikle içkilerde kullanılıyor ve tanesi 300 bin liraya satılıyor. Kurutulmuş domates ve patlıcan da Kardeşler Manav'ın portföyünden. İlginç yemek tarifleri sırasında "Bu da nereden bulunur?" diyenlere duyurulur:

Demeti 300 bin liraya yok yok:

Çıhlav(Biçme soğan)

Koryendar Kişniş

Taze adaçayı

Rozmari(biberiye)

Reyhan

Taze kekik

Marjron

Fesleğen

Fençal(Anason)

Marullar(400 bin lira)

Bol salad r Roze (renkli)

Lolorosa (renkli)

Endivyen

Rediçino(Göbekli-renkli)

ADRES: Kardeşler Manav Francalacı Cad. No: 13 Arnavutköy

Tel: 257 57 05- 287 35 42

YARIN: Mobilya ve aksesuar elektronik -

Esen PİŞİRİCİ


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.