kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
7'den 70'e Kasparov'a karşı!
Haziran ayının sonundan bu yana İnternet'te kıyasıya bir mücadele sürüyor. Yediden yetmişe bütün dünya, satranç ustası Kasparov'a karşı oynuyor

Deniz TanIŞ

denizt@sabah.com.tr

Üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine ve oldukça yavaş seyretmesine karşın, dünyanın en büyük satranç ustası kabul edilen Garry Kasparov'un bütün dünyaya karşı İnternet üzerinde oynadığı oyuna ilgi azalmıyor. Microsoft'un msn.com Web sitesi üzerinde gerçekleşen maçta , bilindiği gibi üç taraf var. Şampiyonun kendisi, dünya çapında oyuna katılan satranç severler ve bir uzmanlar takımı. Kasparov, oyunun ilk haftalarında seyahat halinde olduğundan, hamlelerini taşınabilir bilgisayarı üzerinden yapmıştı. Şampiyona her bir hamlesi için 24 saat süre veriliyor. Büyük usta hamlesini yaptıktan sonra, İnternet üzerinden oyuna katılanların önereceği hamleler, uzmanlar takımı tarafından Web üzerinde değerlendirmeye açılıyor. 24 saat boyunca değerlendirmede kalacan hamlelerden en çok oy alanı resmi hamle olarak değerlendiriliyor ve sıra Kasparov'a geçiyor. Bu nedenle , standart maçlardan çok daha uzun sürecek olan bu dev maçın iki hamlesi için toplam 48 saat süre verilmiş oluyor.

Bilgisayardan korkmuyor
ZDNet Türkiye'de (http://www.zdnet.com.tr) maçın ilk günlerinde yer alan habere göre, maçta dünya çapında oyun katılanlara kılavuzluk eden uzmanlar takımıysa dört kişiden oluşuyor. Fransa'nın 16 yaşındaki büyük ustası Etienne Barcot; ABD 21 yaş altı oyuncuları arasında ilk sırada bulunan Florin Felecan; ABD kadınlar şampiyonu, 15 yaşındaki Irina Krush ve Almanya kadınlar ulusal takımının aslarından, 14 yaşındaki Elisabeth Pahtz. Satranç tarihinin en kuvvetli oyuncusu olarak gösterilen Gary Kasparov, geçenlerde en yakın üç rakibini alt ederek, gücünü bir kez daha göstermişti.

1996 ve 97'de de, IBM'in süper bilgisayarı Deep Blue'ya karşı, altışar oyunluk iki maç oynayan büyük usta, Philadelphia'daki ilk maçı kazanmış, fakat New York'ta oynanan ikinci maçı kaybetmişti. Bu maç, satranç tarihine, en çok altı saat sürebilen klasik satranç maçlarında, bir dünya şampiyonunun bir bilgisayara yenildiği ilk maç olarak geçmişti.

Kral ve genç şövalyeler
Maç boyunca, oyuna katılanların bilgisayarlar için üretilen satranç programlarını kullanmaları serbest bırakıldığı için, kimileri hamle önerilerini bu programların önerdiği şekilde yapıyor. Genelde, satranç ustaları tarafından küçümsenen bu programların kullanımının yararlı olacağını söyleyen Kasparov, en azından, rakiplerinin acemice hatalarını önlemeye yardımcı olacağını düşünüyor. "Dünyanın dramatik bir hata yapacağını ya da aptalca hamleleri tercih edeceğini sanmıyorum. Çünkü yalnızca satranç uzmanlarının değil, aynı zamanda amatörlerin bile hata yapmasını engelleyecek satranç yazılımlarının desteğini görecekler" diyor.

Maçta dünya çapında oyun katılanlara kılavuzluk eden uzmanlar takımıysa dört kişiden oluşuyor. Fransa'nın 16 yaşındaki büyük ustası Etienne Barcot; ABD 21 yaş altı oyuncuları arasında ilk sırada bulunan Florin Felecan; ABD kadınlar şampiyonu, 15 yaşındaki Irina Krush ve Almanya kadınlar ulusal takımının aslarından, 14 yaşındaki Elisabeth Pahtz. Satranç tarihinin en kuvvetli oyuncusu olarak gösterilen Gary Kasparov, geçenlerde en yakın üç rakibini alt ederek, gücünü bir kez daha göstermişti.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.