kapat

28.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


KDV içeride arttı, ithalde düştü

Aylardır süren durgunluğun etkileri, katma değer vergisi gelirleri yönünden ilginç bir tablo ortaya çıkardı. 1999 yılının ilk 6 aylık dönemine ilişkin KDV gelirlerini, önceki 5 yılın yine aynı dönemine ilişkin KDV gelirleri ile dolar cinsinden kıyasladığımızda, ithalde alınan katma değer vergisinde, ilk kez bir "gerileme" olduğunu farkediyoruz. Buna karşılık, dahilde alınan KDV'de, artış göze çarpıyor.

1999 yılının ilk altı aylık sonuçları geçmiş yıllarla kıyaslamalı olarak "Dahilde Alınan KDV" ve "İthalde Alınan KDV" itibariyle, yandaki grafikteki gibi.

Tablonun incelenmesinden de farkedileceği gibi, dahilde alınan KDV, yani yurt içindeki mal alım-satımı ve hizmetlerden elde edilen KDV; yıllar itibariyle sürekli olarak artıyor. Buna karşılık, ithalde alınan ve 1999'a kadar sürekli olarak artan KDV 1999'da 348 milyon dolar gerilemiş durumda. 1999 yılının ilk 6 ayında, ithalatımızda önemli bir oranda gerileme olduğu için, buna bağlı olarak ithalde alınan KDV gelirleri de azaldı. Son 5 yılın KDV gelirleri ve artışlar milyon dolar olarak aşağıdaki tablodaki gibi.

1999 yılının ilk 6 aylık dönemini, 1998'in aynı dönemi ile kıyasladığımızda, 1999'da toplam KDV gelirlerinde 230 milyon dolarlık gerileme olduğunu ve ekonomide yaşanılan durgunluğun, KDV gelirlerini de olumsuz yönde etkilediğini farkediyoruz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır