kapat

28.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üç yıla iyi faiz, iyi satış
Hazine üç ayda bir değişken faizli üç yıllık tahvil satışının ilk sınavında iç borç stokunun yüzde 2.6'sını 2002'ye uzattı

Hazine iç borçlanma vadesini üç yıla uzatacak önemli bir adımı başarıyla attı. İlk kez piyasaya sunulan yeni enstrüman için 'satmakta zorlanacak' denilen Hazine, ilk sınavında beklenenin üzerinde net tutarı 444 trilyon liraya denk gelen, hedeflediğinin üst limitine yakın miktarda tahvil satışını gerçekleştirdi. Yani şu anda 40 milyar dolar civarındaki iç borç stokunun 1 milyar dolarlık kısmını 24 Temmuz 2002'de geri ödemek üzere piyasadan borçlandı.

Getiri yüksek
Bu başarıda, ödenen faizin de rolü oldu. Oranı üç ayda bir değişecek olan tahvillerin ilk dönemi için ortalama net yüzde 21.72'lik getiri verildi. Hazine, bu tahvilin ilk kupon faizine referans olması için Pazartesi günü üç aylık bono ihalesi düzenlemiş ve faiz yüzde 18.77 olarak belirlenmişti. Bunu üzerine Hazine faizi üç ayda bir değişen, ancak anaparası 2002'de geri ödenecek bu tahviller için 2 puanlık ek getiri daha verdi. İhalede de ortalama fiyat 100 bin liranın altında kaldığı için getiri yüzde 21.72'ye yükseldi.

Bu faiz bileşik bazda yüzde 119.54'e, gecelik bazda da yüzde 78.72'ye denk geliyor. Yani şu anda brüt faizi yüzde 70 civarında seyreden gecelik repo maliyeti ile karşılaştırıldığında getiri çok iyi.

'Ya tutarsa'
Bu arada ihaleye 862 trilyon nominallik teklif geldi. Hazine ihalede maksimum faizi yüzde 123.25'te keserek 462 trilyon nominallik satış yaptı. Bu durum bazı bankaların 'ya tutarsa' diye çok yüksek faizden girdiği ortaya koyuyor.

Hazine ihaleden sonra kamu kuruluşlarına da ortalamadan 165 trilyonluk satış yaptı. Böylece bugün 898 trilyonluk itfası bulunan Hazine, Pazartesi satılan üç aylık bonolarla birlikte piyasadan toplam 1 katrilyon 62 trilyonluk para çekecek. Paranın sıkışma ihtimaline karşılık, üç yıllık tahvillerde sağlanan başarı, diğer tahvillerin faizini de düşürdü.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır