kapat

28.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hamas sınırdışı ediliyor
Terör, Ortadoğu'da kendine yer bulamaz oldu. Hizbullah'a "Silah bırak" emri veren Suriye'den sonra Ürdün, HAMAS'ı ülke topraklarından atıyor

Ortadoğu'da dengeler değişmeye başlıyor. Teröre destek veren ülkeler barış için birer ikişer terör örgütlerinden kurtulmanın yollarını arıyor. Türkiye'nin baskısı ile Suriye'nin bölücübaşı Apo'yu Şam'dan atması üzerine başlayan bu süreç, İsrail Başbakanı Ehud Barak ile Amerika Başkanı Bill Clinton'ın Washington'da kararlaştırdıkları 15 aylık barış anlaşmasıyla hızlandı.

İsrail, Suriye, Filistin ve Ürdün'ü kapsayan barış anlaşmasına ilk olarak Suriye lideri Hafız Esad cevap vermişti. Clinton'ın "Bu altın fırsatı kaçırma" açıklamasına uyan Esad, Hizbullah'ın da dahil olduğu 4 fraksiyona verdiği desteği çekti. Hizbullah liderlerine "Eylemlerinizi durdurun" uyarısı yapan Esad'ı şimdi de Ürdün izliyor.

İlk etapta 3 lider!
İsrail'in ünlü gazetelerinden Yedi'ot Aharonot'un haberine göre, Ürdün yönetimi "HAMAS liderleri çok yakın bir süre içinde Ürdün topraklarını terk edecek. İsteseler de istesemeler de..." açıklaması yaptı. HAMAS'a yakın bir Filistinli kaynağın, gazeteye yaptığı açıklamaya göre, Halid Mişal, Musa Abu-Marzuk ve İbrahim Havşar isimli liderler Filistin yönetimi ile çoktan masaya oturdu. Ürdün hükümeti konu ile ilgili resmi bir açıklama yapmazken, gazete Filistin'den bir delegenin geçtiğimiz hafta Ürdün'ün başkenti Amman'a gelmesine dikkat çekiyor. İddiaya göre, Suriye "terörü durdurun" kararı aldıktan sonra alel acele Amman'a gelen delege, HAMAS liderleriyle geri dönüş için harekat planı hazırladı. Ağustos ayının başında da Suriye'nin yasakladığı Filistin Kurtuluş Halk Cephesi'nin lideri Dr. George Habaş, Filistin lideri Yaser Arafat'la görüşecek.

Yalnızca İran kaldı
Arafat'ın da geriye dönen tüm terör örgütlerine barış kurulana kadar sessiz kalmaları ve siyasi bir parti kimliğine bürünmeleri için ültimatom verdiği belirtiliyor.

3 HAMAS liderinin konu ile ilgili sessiz kaldığını belirten gazete, "Amman'daki büroları cevap vermiyor" diye yazarak liderlerin çoktan gitmiş olabileceklerine dikkat çekti.

Tüm bu gelişmelerden sonra Ortadoğu'da gözler teröre kucak açan tek ülke İran'a çevrildi. Son dönemde daha çok PKK militanı barındıran İran'ın özellikle İslami terör örgütleri için alacağı karar merak konusu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır