kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aşk, şiir, bilgelik
Edgar Morin, son kitabında 'aşk, şiir ve bilgeliği' günlük hayatın birer parçasına dönüştürmenin yollarını gösteriyor

Nilay ÖRNEK

KİTAPLARI tanıtan ya da eleştiren yazılarda en sevmediğim; pekçok kişinin de 'yaratıcılıktan yoksun' gibi yorumlarda bulunduğunu tahmin ettiğim şey, 'kitabın adı ile tanıtım yazısının başlığının aynı olması'dır. Ancak, Edgar Morin'in "Aşk, Şiir, Bilgelik" adlı kitabını okuduğunuzda dönüp dolaşıp geldiğiniz yer aynı oluyor; tüm düşünceler bu üç kavramda birleşiyor.

"Aşk, Şiir, Bilgelik", kendi başlarına bile insanları zıvanadan çıkmaya meyleden, ama biraraya geldiklerinde birbirlerini tamamlayan, aralarındaki çelişkileri bileşime dönüştürebilen üç kavram üzerine kurulu.

Kitap küçük, içeriği büyük
Eser, bir ön yazı ile başlıyor; insanların çelişkilerle dolu zengin dünyasını tanımlayan, hayatımızın anlamını sorgulayan, insanları kitaba bağlayan... Ardından 'Aşkın karmaşık bütünü', 'Şiir kaynağı' ve 'hem gerekli, hem gereksiz' olarak tanımlanan 'Bilgelik' üzerine bir beyin fırtınası estiriliyor. Kitabın konusu zor, anlatımı akıcı, kendi küçük, kapsamı büyük. Yazarın eserdeki başarısının başlıca nedeni hepimizin bir şekilde elini yüzünü bulaştırdığı 'aşk, tutku ya da diğer yaşam gayelerinden' oldukça nesnel bir anlatımla söz etmesi ve söylediklerinden oldukça emin olması. Kitabın 'her sol sayfasında yer alan' ve anlatımların içinden cımbızlanan 'özlü' sözler de daldığınız düşüncelerden ayılmanızı sağlıyor.

Morin'in başarısındaki bir diğer unsur da anlatımlarını sadece kendi görüşlerine değil, bilimsel veriler, konferans metinleri ve yaşamsal örneklere de dayandırması. Başarıda kitabı Türkçe'ye çeviren Haldun Bayrı'nın da payı büyük. Zaman zaman üç kavram arasında "Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?" durumları yaşanmıyor değil. Ancak, sonuçta yazar, aşk, şiir ve bilgeliği damıtıyor ve büyülerini bozmadan "yeryüzü"ne indiriyor. "Aşkı, şiiri ve bilgeliği günlük hayatın hakikatleri haline getirmenin mümkün olduğuna; yordamına işaret ediyor."

"Aşk, Şiir, Bilgelik" Om Yayınları, Deneme, Edgar Morin, 108 sayfa

BİLGEYİ TANIYIN!
Yazılarını okurken, her an 'bir bilgeyi dinliyormuş' etkisini yaratan Edgar Morin, sosyoloji, antropoloji, psikanaliz, fizik, sibernetik, ekoloji alanlarının tamamında yetkinlikle gezinen bir düşünür. 1921 Paris doğumlu, 20 yaşındayken Nazi işgali altındaki Fransa'da Komünist Parti üyesi, 1951'de anti-Stalinist fikirlerinden ötürü partiden ihraç edilen bir "muhalif", "Savaşa Karşı Aydınlar Komitesi"nin kurucularından, 1987 Charles Veillon ödülünün sahibi ve halihazırda Fransız Ulusal Araştırma Merkezi'nin yöneticisi... 1957'de yayınlanan ve kendisine uluslararası ün kazandıran "Yıldızlar" adlı incelemesinin yanı sıra iki ciltlik "Zamanın Ruhu", "68 Mayıs'ı: Bir Gedik", "SSCB'nin Doğası" Edgar Morin'in en çok tanınan eserleri arasında.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır