kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşçi 'hayır' dedi
"Mezarda emekliliğe hayır" diyen onbinlerce işçi, hükümeti protesto etmek için dün İstanbul, Samsun, Kocaeli ve Konya sokaklarındaydı

Recai KÖMÜR / Hayati KILIÇ (SHA)

Türkiye günlerdir "Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı"nı konuşuyor. Hükümet tasarının yasalaşması için kararlılığın vurgularken, eylemleri sokaklara taşan işçiler de en az hükümet kadar "kararlı" görünüyorlar.

Dün İstanbul'da Çağlayan Abide-i Hürriyet Meydanı'nına doğru yürüyen onbinlerce çalışan "Mezarda emekliliğe hayır" dedi.

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen'in örgütlediği mitinge katılacak olan işçiler saat 10:00'dan itibaren Çağlayan ve Şişli girişinde toplanmaya başladı. Miting saati geldiğinde yürüyüşe geçen 15 bin kişilik kalabalık, yol boyunca taşıdıkları döviz ve attıkları sloganlarla DSP, MHP ve ANAP hükümeti'ni protesto ettiler. Mitinge CHP, SİP, HADEP ve ÖDP destek verince kalabalık Abide-i Hürriyet Meydanı'nı hınca hınç doldurdu.

Makyaj 2 ayda bozuldu
Miting alanına girildiğinde 57'nci Hükümet'in gerçekleştirmek istediği yasa tasarısını eleştiren sendika temsilcileri birer konuşma yaptılar. Hükümet'in makyajının 2 ayda bozulduğunu ifade eden KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, hükümetin, vurgunculara, çetelere, mafyaya göz yumduğunu savundu. Erdem, "Emekçilerin en yaşamsal isteklerini, 'devleti çökertmek mi istiyorsunuz?' demogojik çığlıklarıyla karşılamaya çalışan hükümet, rantiyeye vurgunculara, borsada oynanan oyunlara bu ülkenin emekçilerinin kanını emenlere koltuk çıkıyor. Ama sıra bu ülkenin emekçilerine, onuruyla ve alın teriyle geçimini sürdürenlere gelince, yoksulluk yetmiyormuş gibi mezarda emekliliğin fermanını yazmaya çalışıyorlar" dedi.

"Bu adalet mi?"
Konuşmasına, "Emeğin ortak gücü karşısında hiçbir hükümetin duramayacağını" ifade ederek başlayan DİSK Genel Başkanı Vahdet Karabay ise, "Sözde sosyal güvenlik reformu Meclis'te tartışılıyor. Tasarıya göre çalışanlar 60 yaşında emekli olabilecek. Emekliliğine bir gün kalanlar bile iki yıl fazla çalışacak. Bu hak mıdır? Üç beş bin rantiyeye katrilyonlarca lira aktaranlar, kamu çalışanlarına yüzde yirmi zammı reva görüyorlar. Bu adalet midir?" diye konuştu.

Şarkıların söylenip halayların çekildiği mitingde Hak-İş Genel Sekreteri Recai Başkan ve Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de birer konuşma yaptı. Emniyet kuvvetlerinin havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemi aldığı miting, saat 13.10'da olaysız bir şekilde dağıldı.

Yalnızca İstanbul'da değildi işçi eylemleri. İşçiler İzmir, Kocaeli, Samsun ve Konya'da da sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto etmek için alanları doldurdu.

Ecevit'e çağrı
Alan tıklım tıklım. Hava sıcak. Sloganlar birbirine karışıyor. Bir ara "Hükümetin anlaşmalı Azraili" yazılı bir kostümle kalabalığın arasına dalan bir işçi, halay çekenlere elindeki orakla saldırıyor. Aynı anda bir başka yerde..

Bir işçi, elindeki dövizle Başbakan Ecevit'e çağrı yapıyor....

Bunlar rengarenk pankartlarla dolu miting alanının en az pankartlar kadar renkli görüntüleri. İşçi, protestosuna yaratıcılığını da katıyor..


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır