kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hayırlı rekabet
Türkiye'nin geleceği iyi eğitilmiş gençlere bağlı. Gençlerin iyi eğitilmesi ise kaliteli üniversiteler kurulmasına bağlı: Hem Koç, hem de Sabancı bu ilkeden yola çıkarak dünyada parmakla gösterilecek iki üniversite kuruyorlar.

Hedef: Dünya üniversitesi

Fügen Ünal ŞEN

Sabancı Grubu "eğitimSA" yatırımlarını 4 Ekim'de açacakları Sabancı Üniversitesi ile taçlandıracak. Altyapı çalışmaları 1995'de başlayan Tuzla'daki kampus yatırımına Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde üniversite için 170 milyon dolarlık (68 trilyon lira) yatırım öngören Grup, her eğitim yılında da ayrıca 20 milyon dolar yardım yapacak.

ÖSS'de ilk 2 bine giren her öğrenciye burs verme gibi son derece etkileyici projeleri de olan Sabancı Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, hedeflerini "Türkiye'deki dünya üniversitesi olmak" şeklinde özetliyor. Öğrencilerin 24 saat kesintisiz bilgiye ulaşması için teknolojiye olağanüstü yatırım yaptıklarını anlatan Terzioğlu, 93 hektarlık arazi üzerine kurulan kampus binalarına 12 kilometre fiberoptik kablo, 114 kilometre de dünyada yeni kullanılmakta olan Cat-6 kablo döşenmesini örnek olarak veriyor. Bu kablo saniyede 1 gigabit hızında bilgi akışı sağlıyor. Böylece her öğrenci odasından istediği anda Internet'e girip bilgi ağını kesintisiz kullanabiliyor.

Herkese Internet
"Şu anda var olan özel üniversiteler bile yeterli değil. Üniversite sayısı daha fazla olmalı" diyen Terzioğlu, Türkiye ve dünyanın her yerinde aranan mühendisleri, bilim adamlarını, ekonomistleri, yöneticileri, sosyal bilimcileri ve sanatçıları yetiştirmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Terzioğlu eğitim sistemini şöyle anlattı:

"Bizim üniversitemizde hukuk, tıp gibi alanlar yok. Biz belirlediğimiz alanlarda çok iyi olmayı hedefledik. Konsantremizi bozmak istemiyoruz. Her alanda çok iyi olmanın mümkün olmadığını biliyoruz. O halde birkaç alanda çok iyi olmamız gerek ki, öğrencilerimize en iyiyi verebilelim. Bunun için branş seçmeyi de 2'inci sınıftan sonraya bıraktık."

Bu yıl 253 öğrenciyle öğrenime başlayacak olan üniversite 15 sınıftan oluşacak. 13 de laboratuvarın yer alacağı kampuste ayrıca kafeteryalar, mağazalar, TV odası, kitabevi, banka, öğrenci kulüpleri, konferans salonu gibi sosyal tesisler yer alacak. Öğrenciler yurtlarda iki kişilik odalarda kalacaklar. Her öğrenci için ayrı telefon ve Internet imkanı sağlanacak.

Eğitimde devrim
Sabancı Üniversitesi eğitim sisteminde Türkiye'de bir ilke imza atacak ve öğrenciler iki yıllık eğitim ve araştırmanın sonunda okumak istedikleri bölümü seçecekler.

Üniversitede lisans öğrenimine yönelik olarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi, sadece lisansüstü öğrencilere yönelik olarak Yönetim Bilimleri Fakültesi bulunuyor. Sabancı Üniversitesi'nde lisans eğitimi alacak öğrenciler ÖSS sonuçlarına göre üniversiteye kabul edilecek. Temel öğrenim dili ise İngilizce. Sadece Türk Edebiyatı ve Osmanlı Tarihi gibi dersler Türkçe olacak.

Üniversitenin öğretim kadrosu da seçkin isimlerden oluşuyor. 48 kişiyi bulan öğretim kadrosu, "Her 10 öğrenciye 1 öğretim üyesi" prensibi ile çalışacak.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde görev alan öğretim üyelerinin ortalama akademik tecrübesi 15 yıl. 25 öğretim üyesinin 22'si yurtdışından doktora derecesi almış. 3 öğretim üyesinin Türkiye Bilimler Akademisi üyeliği bulunuyor. 2 öğretim üyesi TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibi ve 4 öğretim üyesi de Sedat Simavi Ödülü sahibi.

Sabancı Üniversitesi'nde bilgi teknolojisi için de inanılmaz yatırım yapılmış. Dünyada yeni kullanıma geçen teknolojiler üniversiteye transfer edilerek öğrencilerin 24 saat 7 gün süreyle, kesintisiz bilgiye ulaşmasının sağlanması amaçlanıyor.

Bu amaçla üniversite bünyesinde "Bilgi Teknolojisi Birimi" oluşturulmuş. Bu birim, hızlı ve verimli bilgi teknolojisini sunmakla görevli. Kampuste uzay çalışmalarında kullanılan fiberoptik sistemin bir benzeri kurulmuş durumda.

Sayılarla Sabancı
* Bu yıl alınacak öğrenci sayısı 253 (Toplam kapasitenin yüzde 10'u)

* Kampusun kurulu olduğu arazi alanı 93 hektar.

* Bu yılki yurt kapasitesi 200 kişi

* Tamamlanacak bina sayısı 7

* Bilgi merkezi kitap kapasitesi 300 bin adet

* 1999-2000 akademik yılı için yıllık öğrenim ücreti 7700 dolar.

* Lisans programları için tam zamanlı olarak 25 öğretim üyesi görev alacak.

* 25 öğretim üyesinin 22'si yurtdışından doktora derecesi almış.

Verilen burslar
Sabancı Üniversitesi'nde öğrencilere burs imkanı da sağlanıyor.

ÖSS'de ilk 2000'e giren ve ilk 3 tercihinde Sabancı Üniversitesi'ni yazmış olan öğrencilerin beş ayrı burs kategorisinin birinden yararlanma şansı var.

"Onur", "Başarı", "Takdir", "Teşvik" ve "Çalışma" başlıklı 5 ayrı burstan birini alabilmenin tek koşulu öğrencinin başarılı olması. Burs verilecek öğrenciler için herhangi bir kontenjan ya da alan sınırlaması yok.

Mezunlara iş çantada keklik
Özlem AKSOY

Eğitime bugüne kadar toplam 250 milyon dolar (Yaklaşık 100 trilyon TL) yatıran Koç Grubu, son derece iddialı oldukları Koç Üniversitesi için 6 yılda 71.1 milyon dolar (28.5 trilyon lira) harcadı. 1993 yılında eğitime başlayan üniversitede yatırımlar bitmiş de değil. Sarıyer'de, bugünkünün üç katı sayıda öğrenciye eğitim verebilecek kapasiteki yeni kampusün 20 Kasım'da hizmete girmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Son günlerde ortaya atılan, kampusun Danıştay kararıyla boşaltılacağı yolundaki iddialar ise Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ve yöneticilerinin şevkini asla kıramıyor ancak büyük üzüntüye neden olduğu kesin. "Belirsizlikler gelişmeyi yavaşlatıyor" diyen Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Aşkar, iddiaların bölümlerin daha hızlı genişlemesine ve daha fazla öğrencinin eğitim görmesine engel olduğunu düşünüyor. Koç Üniversitesi Kurucu Rektörü Tamer Şahin ise şunları söylüyor: "250 milyon dolarınızı Türk eğitim sistemine yatırmaya karar verseniz ve 7 yıl öyle ya da böyle engeller karşınıza çıkartılsa bu işe ne kadar daha devam edersiniz? Ama biz asla yılmayacağız" diyor.

Doğa dostu kampus
Yeni kampusleri için kendilerine iki milyon metrekare alan verildiğini, bunun sadece yüzde 1.5'u üzerine inşaat yaptıklarını anlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Aşkar, projeyi şöyle açıklıyor: "İstanbul'da yeşil kalan yerleri ya askerler koruyor ya mezarlıklar ya da okul alanları. Boğaziçi Üniversitesi'ne bakın, bir de Bebek'e. Farkı görürsünüz. Biz doğayı koruyacağımız iddiasındayız. Ağaç iyileştirme çalışmaları yapıldı, yangın önlemleri alındı."

Yeni kampusün yapımı için uluslararası bir yarışma açıldığını da söyleyen Aşkar, kampuste öğrenci yurtları, kütüphane, idare binası, öğrenci merkezi, akademik binaların bulunacağını hatırlatıyor. 3 bin öğrenci kapasiteli kampusta bugünkünün iki katı tutarında, 750 bilgisayar olacak.

Başta Harvard olmak üzere Avrupa ve Amerika'daki birçok üniversiteyle işbirliği yapan Koç Üniversitesi'nin şu anda bulunduğu yer sanayiden bilgi çağına geçişi adeta kanıtlıyor. Çünkü üniversitenin İstinye'deki kampusü 1950'lerde kibrit fabrikası olarak çalışıyordu. 1975'li yıllarda terkedilen fabrika binası üniversitenin kuruluşuna kadar kuşların uçuştuğu bir depo olarak kullanılmıştı. Ancak bu mekan Aşkar'a göre "genişleme imkânı" vermediği için yetersiz kalıyor. Aşkar, "Burada bin öğrenciye hizmet verirken, yeni kampuste 3 bin öğrenci okuyabilecek" diye hatırlatıyor.

Evden eğitim
Bir üniversitenin iyi bir üniversite sayılabilmesi için ilk etapta çıkan öğrencilerin iş hayatında kabul edilme ölçüsünün yüksek olması gerektiği konusunda birleşen Kurucu Rektör Şahin ve Rektör Yardımcısı Aşkar, kendi öğrencileriyle ilgili şunları söylüyorlar: "Bugüne kadar 229'u yüksek lisans, 270'i de lisans programından olmak üzere 499 kişi mezun oldu. Yüksek lisans mezunlarımıza kişi başına ortalama 2 iş, lisans mezunlarımıza ise kişi başı ortalama 2.5 iş teklif edildi."

Aşkar, diğer istatistikleri şöyle açıklıyor: "10 mezunumuz, ABD, İngiltere, Fransa ve Dubai'de yabancı şirketlerde çalışıyor. Yine mezunlarımızdan 54'ü ABD'nin en önde gelen üniversitelerinden yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edildiler."

Koç Üniversitesi'nin öğrencileri teknolojinin nimetlerinden mümkün olduğunca yararlanıyor. Her 3 öğrenciye bir bilgisayarın düştüğü üniversitede isteyenler eğitime evinden katılabiliyor. Bilişim Sistemleri Direktörü Ahmet Şimşek'in verdiği bilgilere göre ders materyalleri sunuculara konuyor ve öğrencilere birer şifre veriliyor. Böylece öğrenci evden Internet kanalıyla sisteme girip, materyalleri okuyor, ödevlerini yapabiliyor. Sanal kütüphanelerden materyal almak, katalogları taramak mümkün ya da dünyadaki kütüphanelerin kataloglarına ulaşmak da mümkün. Bir de öğrenciler ile öğretmenlerin konuşabildiği chat programı var.

Sayılarla Koç
*233 öğrenci ile başladı.

* 1998-1999 döneminde öğrenci sayısı 1032 idi.

* Öğretim elemanı sayısı 35'den 133'e çıktı.

* Öğrencilerin yaklaşık yüzde 30'u karşılıksız bursla okuyor.

* 160 öğrencilik yurt var.

* Kütüphanede 100 bine yakın kitap bulunuyor.

* Üniversitenin 6 yıllık toplam gideri 71.1 milyon dolar tuttu.

* Giderlerin yüzde 59.8'i Vehbi Koç Vakfı'ndan, yüzde 33.9'u öğrencilerden, yüzde 3.72'si devlet yardımıyla, yüzde 2.58'i ise Fit Fonu tarafından karşılandı.

Verilen burslar
1. Karşılıksız Başarı Bursu: ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencinin eğitim ücreti ile eğitim yılı içindeki beslenme, yurt ve yol giderlerinin 500 milyon lirası karşılanıyor.

2. İhtiyaç Bursu: Mali yardıma ihtiyacı olan öğrencilere çok sınırlı miktarda tam veya kısmi burslar veriliyor. Genellikle öğrenci kampus içinde görevlendiriliyor.

3. Karşılıklı Burs: Sadece Sağlık Yüksek Okulu'nda dört yıllık Hemşirelik Programı'na uygulanıyor. Burslu okudukları her yıl karşılığında öğrencilerin Amerikan Hastanesi'nde bir yıl mecburi hizmetleri oluyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır