kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Döviz 'gıdıklandı'
Gecelik faizlerin yüzde 60'ın altına düşmesi, dövize talep yarattı. Bu bir tehlike olmasa da sinyal olarak algılanabilir

Aylardır yüzde 75'in üzerinde duran gecelik faizler, nihayet yüzde 60'lara kadar indi. Ama faizlerin gevşemesine karşılık, kur artışında yavaşlama olmaması, dövizi 'gıdıkladı'. Salı ve Cuma günü repoda ortalama net getiri yüzde 57'ye kadar düşünce, dövize talep geldi. Merkez Bankası piyasadaki talebi doyurmak için müdahale yaptı. Görünen o ki, piyasa bu kur artışı ile yüzde 60'ın altına inen faizleri pek kaldıramıyor.

Marj daraldı
Merkez Bankası'nın günlük olarak yaptığı ayarlamalara göre, Temmuz'da devalüasyon yüzde 3.20 civarında belirlenecek gibi görünüyor. Bu oran, Haziran'daki yüzde 3.06'lık gerçekleşmenin de biraz üzerinde. Buna karşılık daha önceli aylarda yüzde 75-80 civarında oluşan gecelik faiz getirisinde bir anda olağanüstü erozyon oluştu.

Yüzde 57'lik net depo faizinin bileşik getirisi yüzde 77. Bu faizle bir zamanlar yüzde 25'in üzerinde bulunan reel getiri yüzde 5.3'e kadar iniyor.

Türkiye'de bankaların ortalama döviz borçlanma maliyeti yüzde 15 civarında. Yıllık bazda yüzde 12'lerde borçlanan da var, yüzde 15'in birkaç puan üzerinde de...Fonlama faiziyle birlikte yıllık açık pozisyon maliyeti yüzde 68 civarına geliyor. Böylece yüzde 77'lik faizin reel getirisi de yüzde 5.3'e kadar iniyor. Yabancı yatırımcılar ise genellikle kısa vadede, gecelikte duruyor. Döviz borçlanma maliyeti yüzde 5 civarında. Ama fazla sayıda bankaya limitleri olmadığı için, repoda yüzde 57'nin birkaç puan altında borç vermek durumunda da kalıyorlar. Bu durumda da reel getiride, Türk bankalarına göre çok fazla bir artış olamıyor.

Aslında piyasada gecelik faizlerin devamlı olarak yüzde 60'ın altında seyredeceği inancı yok. Ama bu beklenti hafta sonu için bile olsa, bazı oyuncuların "Faizde getiri yok, döviz alalım" demelerini engellemiyor. Bu durum bir tehlike oluşturmasa da, bir sinyal veriyor.

NADİN TAŞCIOĞLU

Hazine'den iki ihale
Hazİne Salı günü biri piyasanın en çok işlem gören tahvili ile aynı vadede, 23 Ağustos 2000'e, diğeri de 19 Ocak 2000'e iki ihale düzenleyecek. 1 katrilyon 369 trilyonluk geri ödemeye karşılık, 1.250 ile 1.400 trilyon aralığında borçlanma hedefi var. Hazine'nin maaşları ödemek için avansını kullandığı ve kamu mevduatında 100 trilyonun alında para kaldığı göz önüne alınırsa, üst limite doğru borçlanma ihtimali var. Bu arada 23 Ağustos 2000 vadeli tahvilin faizinin de ihale öncesi yükselebileceği görülüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır