kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşçi ile işveren uzlaştı
Türk-İş ile TİSK, hükümetin "Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı"na karşı uzlaşarak yeni bir öneri paketi hazırladı. Pakette emeklilik yaşı 50-55, prim günü 5 bin 360 olarak öngörüldü...

İŞçİ ile işveren uzlaştı ve hükümet tarafından hazırlanan "Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı"na karşı bir öneri paketi hazırladı. Türk-İş ve TİSK tarafından hazırlanan öneri paketinde emeklilik yaşı kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 olarak belirlendi. Başbakan Bülent Ecevit'e sunulan öneri paketinde, kademeli geçiş için bazı seçenekler de önerilirken, 15 yıl ve daha fazla hizmeti bulunan sigortalıların 5 bin 360 iş günü üzerinden prim ödeyerek emekli olabilmeleri öngörülüyor.

Pakette, hükümetin hazırladığı yasa tasarısında olduğu gibi, sigortalının protez, araç ve gereç bedellerine yüzde 20 oranında katkı yapması öngörülürken, sigortalının sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için, tasarıda yer alan 120 gün prim ödeme gün sayısının, 90 gün olarak belirlenmesi istendi. İşçi ve işveren tarafından hazırlanıp, hükümete sunulan öneride kademeli geçişler ise şöyle belirlendi:

Kademeli geçişler
* Sigortalılık süresi 15 yıl ve daha fazla olan kadın 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve en az 5 bin 360 gün prim ödemeleri halinde

* Sigortalılık süresi 10 yıldan fazla, 15 yıldan az olan kadınlar 43, erkekler ise 48 yaşında

* Sigortalılık süresi 5 yıldan fazla, 10 yıldan az olan kadınlar 45, erkekler ise 50 yaşında

* Sigortalılık süresi 5 yıldan az olan kadın 47, erkek ise 52 yaşında emekli olabilecek.

Devletin sosyal güvenlik sistemine, sigortalının prime esas kazancının yüzde 10 oranında katkı yapması istenen, ortak öneri paketinde, SSK'nın prim alacaklarının, rüçhanlı alacaklardan sayılarak, bunlar içinde ilk sırada yer alması gerektiği kaydedildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır