kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'in yatırım haritası
İstanbul, Ankara ve İzmir'de gayrimenkul yatırımının yönünü, şehir planlama politikaları ve sanayiinin gelişimi belirliyor. Ulusal Emlakçılar Derneği ve Turyap, üç büyük ilin prim yapacak bölgelerini belirledi

Türkiye'nin üç büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir, sürekli nüfus artışı, kentleşmenin getirdiği sorunlar ve arsa bulmanın giderek zorlaşması nedeniyle, kent sınırlarını zorluyor. Üç büyük ilde 2000'li yılların yatırım yönü nereye çevrili? Hangi bölgeler, niçin değerli ya da değerlenecek? Ulusal Emlakçılar Derneği ve Turyap'ın katkılarıyla gayrimenkul yatırımlarında önümüzdeki 5 yılın cazip bölgelerini derledik.

ANKARA
Turyap,Tolga Sözer

Türkkonut'un uyguladığı Eskişehir Yolu/Çayyolu-2 Projesi ile bölgede 4.000 konut inşa ediliyor. Batıbirlik ise aynı bölge çerçevesinde 700 dönümlük arazide inşaata başlamak üzere. Çankaya-Çavyolu bağlantılı çevreyolu projesi ile Eskişehir güzergahını kapsayacak raylı taşıma sisteminin 2000 yılından sonra devreye gireceği beklentisi de cazibeyi artırıyor.

Doğukent Projesi(Mühye-Karataş köyleri arazileri) uzun yıllardır konuşulan bir proje ve 2000'den sonra prim yapacak bölgeler arasında. Eryaman-Elvankent Projesi'nin bulunduğu bölgede de Emlakbank konutlarının bitmesi ile arazilerde yoğun bir kooperatifleşme başladı. Fiyatların artması bekleniyor. Etimesgut-Elvan-Susuzluk Bölgeleri'nin de sanayi alanı olarak değer kazanması bekleniyor. Çevreyolları ile Sincan Organize Sanayi Bölgesi ve İstanbul yoluna yakın olmaları, kolay ulaşım imkanları nedeni ile bu bölgeyi cazip kılıyor.

Reha Medin Ankara, Rauf Bozok

EskİŞehİr yolu bölgesinde bulunan Ümitköy ve Çayyolu hem konut hem de ticari açıdan gelişimini sürdürecek. Ankara'nın güneyindeki Yıldız-Oran özellikle konut açısından hızla gelişecek. Çankaya ve Mamak da 2000'li yılların konut bölgesi olacak. Ankara-İstanbul yolu ise, Eryaman, Elvankent ve Doğakent toplu konut projeleri ile gelişmeye başladı. İstanbul yolunun sanayi ve ticari açıdan gelişimi önümüzdeki yıllarda artacak.

İSTANBUL
Turyap Yönetim Kurulu BaşkanıAzmi Sarıbay

İstanbul'da birinci köprü bağlantısı ile Altunizade, Ortaköy, Gayrettepe ve Esentepe bölgesi iş merkezlerinin odak noktası haline geldi. İkinci köprünün etkisi ile Kavacık, Levent, Maslak gibi, plazaların yoğun bir şekilde yer aldığı merkezler oluştu. Tüp geçit projesi ile Sarayburnu-Harem bölgesi ve 3. köprü projesi ile de Arnavutköy-Çengelköy-Kandilli bölgesinin gelişim yaşaması bekleniyor. Kız Kulesi'nin restorasyonu da bölgede emlak fiyatlarını artırabilir.

Yeni yüzyıldan itibaren metronun hizmete geçmesi ile özellikle Taksim, Elmadağ, Harbiye, Osmanbey, Şişli, Mecidiyeköy, Gayrettepe, Levent bölgelerinde hattın geçtiği 500 metrelik yarıçap içindeki emlaklar daha cazip hale gelecek. Taksim-Unkapanı-Yenikapı hattı ile metronun geçtiği yerlerin değerinin artması, bundan da en çok Beyoğlu'nun yararlanması bekleniyor.

İstanbul'da vakıf üniversitelerinin sayılarının artması da bir nüfus yoğunluğu nedeni. Örneğin Bilgi Üniversitesi, Kuştepe'nin çehresini değiştirdi, emlak fiyatlarını yükseltti. Şimdi Sabancı, Koç, Yeditepe Üniversiteleri'nin çevresi için de aynı gelişme yaşanabilir.

Reha Medin Emlak Hizmetleri

Ulusal Emlakçılar Derneği Başk. Reha Medin

İstanbul Anadolu yakasında İzmit'e, Avrupa yakasında ise Çorlu'ya doğru gelişecek. Kurtköy Havaalanı inşaatıyla başlayan gelişmeden Pendik ve Tuzla da etkilenecek. Bayramoğlu da Pendik-Tuzla eksenli gelişmeden etkilenecek. Bölgedeki yapılaşma İzmit'e doğru yayılacak. Körfez Geçişi'nin tamamlanması da Gebze, Darıca ve çevresindeki gayrimenkul fiyatlarını artıracak. 2000'li yıllarda önem kazanacak diğer bölge de Şile ve köyleri. Şile, otobanın yapılmasıyla haftasonları rahatlıkla gidilebilecek hale gelecek. Bu gelişim köylere yayılacak.

Diğer yandan gelişimini büyük ölçüde tamamlayan Boğaz'ın Anadolu yakası da talep görmeye devam edecek. Ticaret merkezleri ve plazaların hızla yükseldiği Kavacık ve Kozyatağı da gelişimini sürdürecek. Avrupa yakası, Beylikdüzü-Silivri yönünde gelişmeye devam edecek. Çatalca ve Çorlu'ya doğru toplu konutların yerini sanayi alacak. İkitelli'nin önemi konut ve işyeri açısından giderek artacak. Esenkent ,Boğazköy ve Sarıyer sırtları da konut açısından öne çıkacak.

İZMİR
Turyap, Aydın Keskin ÇeŞme

OtobanI'nIn Üçkuyular'dan Aydın Otobanı'na bağlanmasıyla oluşan çevreyolları, şehrin çehresini değiştiriyor. Halen Üçkuyular, Limontepe, Uzundere, Gaziemir, Buca, Kaynaklar, Pınarbaşı, Otogar ve Bornova çıkışları hazır olan ve Bayraklı, Karşıyaka, Mavişehir, Çiğli Organize Sanayii bağlantısı ile Foça'ya kadar devam edecek çevre yollarının tamamlanması sonucu, giriş-çıkış çevrelerinde gayrimenkuller değer kazanmaya başladı. Dünya Ticaret Merkezi inşaatı ve yapımı bitmekte olan metro ulaşımı sayesinde Üçyol'dan başlayıp, Konak, Fevzipaşa Bulvarı, Basmane, Halkapınar, 2. Sanayi Bornova metro hattının da devreye girmesiyle Basmane, Çankaya, Halkapınar, İnşaatçılar Çarşısı ve 2. Sanayi çevresi de yeni bir imaj kazanacak.Yabancı yatırımların arttığı Torbalı ve çevresi de ilginç.

Reha Medin İzmir, Serap İpekçi

İzmİr'dekİ gelişme, Karşıyaka-Mavişehir, Balçova ve Urla yönünde kendini gösteriyor. Ancak Karşıyaka-Mavişehir'de fiyatlar çok yükseldi. Bu nedenle Çiğli'ye doğru yapılaşma hareketi başladı. Özellikle Sasalı ve Kuşcenneti'nde toplu konutların yoğunlaşması bekleniyor. İmarın henüz olmadığı bu bölgede fiyatlar çok cazip. Balçova, jeotermal yönüyle dikkat çekiyor. Evlerin sıcak suya kavuşması, talebi artırıyor. Villaların yoğun olduğu Urla, şehirden kaçmak isteyenler için cazip. Urla'ya 'geleceğin Alsancak'ı' gözüyle bakılıyor. Ticaret merkezleri, Alsancak, Konak ve Çankaya'da yoğunlaşıyor. Buradaki plazalarda işyerlerinin m2 fiyatı 1000-1200 dolar arasında değişiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır