kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mali milatta erteleme
Maliye Bakanlığı mali miladı yıl sonu ya da 2000 ortalarına ertelemeyi planlıyor. Bakanlık geçici vergi indirimini Bakanlar Kurulu'na bıraktı

Maliye Bakanlığı, işadamlarının yoğun tepkilene neden olan geçici vergide topu Bakanlar Kurulu'na atıyor. Maliye'nin bir haftadır üzerinde çalıştığı vergi düzenlemelerinin bir bölümü netleşti. Bu çerçevede Bakanlar Kurulu'na geçici vergi oranlarını değiştirme yetkisi verilmesi öngörüldü. Bakanlar Kurulu'nun bu yetki doğrultusunda halen yüzde 25 olan geçici vergi oranını yüzde 20'ye çekebileceği belirtildi. Maliyeciler, geçici vergide beyanname verme işleminin mevcut şekliyle devamına karar verirken, ödeme takviminin ise uzatılması gündeme geldi.

Emlak vergisi
Çalışmalarda, geçici vergi beyannamelerinin yine 3 ayda bir verilmesi, buna karşılık ödeme döneminin uzatılması üzerinde duruldu. Ancak bu konuda şu ana kadar nihai bir sonuca varılamadı. Maliyecilerin vergi düzenlemelerinde uzlaşmaya vardıkları bir diğer konu ise emlak vergisi oldu. Emlak vergisinde halen aynı apartmanda yer alan daireler arasında 4-5 kata varan değer farklılıkları ile alım-satımlarda tapu harcında yaşanan sorunların giderilmesi için iki formül üzerinde duruldu. Bu kapsamda, emlak vergisinde mevcut farklılıkların giderilmesi için isteyenlere yeni beyanname hakkı verilmesi kabul edildi. Diğer yandan da her yıl yeniden değerleme oranında artan emlak vergisine tabi değerlerin tespitinde de Bakanlar Kurulu'na farklı oran belirleme yetkisi verilmesi görüşü benimsendi.

Vergi düzenlemelerine dönük çalışmalarda işadamlarının bir bölümünün tümüyle kaldırılmasını, bir bölümünün ise süre uzatılmasını istedikleri mali milat konusu da detaylı bir şekilde ele alındı. Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, mali miladın kaldırılmasının vergi reformunun özünün yok edilmesi anlamı taşıdığını belirterek, yeni düzenleme kapsamında sadece mali milat için yeni bir takvim açıklanması yoluna gidilebileceğini bildirdi. Buna göre, mali milat için 31 Aralık 1999 tarihi ile 2000 yılı ortaları gündeme geldi.

Faiz sorunu
Bu arada yeni vergi düzenlemeleri çalışmalarında maliyecileri en fazla zorlayan konu faiz gelirleri için beyanname verme uygulamasına karşı eleştiriler oldu. İşadamlarının yoğun bir şekilde "Faiz gelirleri sadece stopajla vergilendirilsin. Ayrıca beyanname verilmesin" dedikleri uygulama için Gelirler Genel Müdürlüğü'nde de farklı değerlendirmeler ortaya çıktı.

Bazı bürokratlar, "Hazine bonosu ve tahvilinde stopaj sıfır. Beyannameyi kaldırıp, stopaj koyarsak, bu defa iç borç faizleri artar. Stopaj sıfırken, beyannameyi de kaldırırsak, bu defa 10 katrilyonluk faiz ödeyen bir ülkede, bu geliri elde edenlerden tek kuruş vergi alınmamasını vatandaşa izah edemeyiz" diyerek, uygulamanın aynen devamını istedi. Diğer bazı bürokratlar ise beyanname uygulamasının bir süre askıya alınabileceğini, bu yolla hazinenin borç yükünün de düşürülebileceğini savundu. Ancak, beyanname olayında da kesin bir karar alınamadı ve konunun Bakanlar Kurulu'nda netleşmesi öngörüldü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır