kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rekor ceza
Londra ambülans servisi, acil bir hastaya zamanında yetişmediği için 245 milyar lira para cezasına çarptırıldı

Doğum sancıları çeken hamile kadının acil servis çağrısına 26 dakika geç kalan ambülans, bebeğin ölümüne, annenin de oksijen yetmezliğinden özürlü kalmasına yol açtı. İngiltere'de meydana gelen olayda başkent Londra ambülans servisi 362 bin sterlin (yaklaşık 245 milyar lira) rekor tazminat ödemeye mahkum oldu.

Olay 8 yıl önce meydana geldi. Bristol kentinde oturan henüz 6 haftalık hamile Tracy Kent (34) astım nöbetine tutuldu. Tracy'nin eşi, belediye sağlık hizmetlerine bağlı "Alo İmdat" servisinden ambülans istedi. Ambülans çağrıya 40 dakika sonra ancak gelebildi. Ancak iş işten geçmişti. Oksijensiz kalan ve fenalık geçiren kadın önce bebeğini kaybetti ardında da beyin travması geçirdi. Olaydan sonra kendini toparlayamayan kadın hafıza kaybına uğradı.

Medya desteği
Tracy ve kocası ambülans servisine karşı dava açtı. Hakim kararını verirken ambülans servisinin ilk telefon çağrısını aldıktan sonra engeç 14 dakika içerisinde hastanın yanında olması gerektiği yolundaki imdat servisi içtüzüğünü esas aldı. Ve yapılan incelemede ambülans görevlilerinin yollarda oyalandıkları tespit edildi.

Olayın ambülans servisinden mağdur olanlara örnek teşkil etmesinden korkuluyor. Sky televizyonu ve Daily Mail gazetesi olayı birinci haber olarak verirken, ülkede acil servislerin yeterliliği konusunda tartışmalar başladı. Bazı önde gelen gazete ve televizyonlar İngiltere genelinde de şikayet hattı açarak ambülans servislerinden mağdur kalanların kendilerine başvurmalarını istediler. İngiliz Yayın Kurumu BBC de habere çok geniş yer verdi.

BBC halkın acil durumlarda geciken ambülans servisinden şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Ambülans servisinin tazminat ödemeye mahkum edilmesi haberini yayınlayan televizyon kanallarına ve gazetelere şikayetlerle dolu yüzlerce faks ve telefon gelmeye başladı.

En çok 14 dakika
İngiltere'deki sisteme göre ambülans servisinin ilk imdat çağrısını aldıktan sonra hastanın bulunduğu yere ortalama yetişme süresi en çok 14 dakika olarak kabul ediliyor. Her hastaya zamanında yetişmek zorunda olan Ambülans ve Sağlık Servisi de 15 dakikanın üzerinde gecikme olmayacağını garanti ediyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır