kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
EMC2 Türkiye'ye geliyor
Her gün farkında olmadan kullandığınız veri depolama sistemlerinin en büyük adı EMC, dünyanın en hızlı büyüyen bilişim şirketi ama şimdilik çok meşhur değil.

International Data Corporation (IDC) pazar araştırma şirketinin son yaptığı araştırmalara göre İstanbul, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'nun en hızlı büyüyen bilişim pazarı. Örneğin 1999'da 44 milyon dolar olan iş hacmi 2002'de 141 milyon dolar olacak. Bunun yanında Orta Doğu ülkeleri ile olan kültürel yakınlığımız ve dengeli ilişkilerimiz, Orta Asya ülkeleri ile en sıcak temas sağlayan ülke olmamız dünya bilişim devlerinin dikkatini çekiyor. EMC de dünya bilişim devlerinden biri. 1979'da Boston'da kurulan firma veri depolama sistemleri üretiyor. Gartner grubunun araştırmalarına göre müşteri memnuniyetinde ilk sırada, Microsoft, Oracle ve IBM gibi büyük şirketler birer birer EMC ile işbirliği ve ortaklık anlaşmaları imzalamaya başladılar. Her ne kadar bu şirketler kendi aralarında şiddetli bir rekabet içinde olsalar da, EMC'nin veri depolama sistemleri bütün platformlarla uyumlu olduğu için işbirliği yapıyorlar.

Bilgiye dayalı ekonomi
Veri depolama sistemleri denince ne anlamalıyız? Amazon ya da Excite gibi büyük siteleri düşünün. Dünyanın her yerinden milyonlarca kullanıcı bu sitelere bağlanıp alışveriş yapıyor. Her bir fare tıklamasında bir veri oluşuyor. Bu veriler ve kullanıcının bütün geçmiş bilgileri bir yerde depolanıp, her seferinde çok çabuk bir şekilde o veriye erişilip, ona göre kullanıcının karşısına özelleştirilmiş bir sayfa çıkması lazım. Terabyte'larca veri nasıl bir diskte tutulur? Bu kadar veri arasından istenilen veriye nasıl ulaşılır, platform ve ağ işletim sistemleri arasındaki farklar sorun olmaz mı?

Bunlar veri depolama birimleri ile hallediliyor. Gündelik yaşamda farkında olmadan kullanıyoruz, müşterisi olduğumuz bankalar ve bazı kamu kurumları ya da bağlandığımız büyük siteler verileri bu devasa sistemlerden çağırıyorlar. Dünya veri depolama pazarının en büyük firması EMC. Belki de adını şimdiye kadar hiç duymadığınız bu cephe gerisi savaşçısı aslında çok büyük bir şirket. Son iki yıldır dünyanın en hızlı büyüyen, büyük ölçekli yazılım şirketi. Ancak EMC yazılımın yanında depolama birimlerini de üretiyor. Her biri 48 GB kapasiteli 96 tane sabit diskin konulduğu buzdolabı büyüklüğünde bir kutu ve bilginin yönetilmesi, paylaşılması, saklanması için özel yazılım araçları düşünün. İşte EMC'nin ürettiği mal bu. Dünyanın lider 20 telekom şirketi, önde gelen havayolu şirketlerinin yüzde 90'ı, ABDnin 25 bankası, Business Week Top Performans 50 listesindeki 40 firma, en büyük 10 ISPden 8'i, EMC kullanıyor. S&P 500 ve NYSE endekslerinde en yüksek performans gösteren şirket konumundaki EMC2nin hisselerinin artışı yüzde 210, piyasa değeri ise 57 milyar dolar.

E=mc2 formülü tuttu
Pazar payı dünya genelinde yüzde 35 olan EMC, cirosunu 8 çeyrek dönem üst üste yüzde 30ün üzerinde artırarak 1998de 3 milyar 973 milyon dolara çıkardı ve 98de 793 milyon dolar net gelir elde etti. Bu başarının arkasında yatan nedenler ise ürünler, dağıtım kanalları ve müşteri hizmetleri, örneğin 1998 müşteri memnuniyeti oranı yüzde 98.

Bütün yumurtaları ayrı ayrı sepetlere koymak yerine, EMC tek ve güvenilir, kolay ulaşılabilir bir sepet öneriyor. EMC'nin logosu EMC2 şeklinde, harfler tesadüfen aynı ama meşhur izafiyet kuramı ve Einstein'ı rahmetle anmak istemişler anlaşılan. EMC bu sıralarda ülkemize geliyor. Hem büyük bir pazar olduğumuz hem de Orta Asya ve Orta Doğu'ya açılan bir kapı olduğumuz için gelip işlerle bizzat ilgilenmeyi tercih etmişler. Daha şimdiden ülkemizdeki bir çok banka ve büyük kurum EMC depolama sistemlerini kullanmaya başlamış bile. Eğer büyük bir şirkette bilgi işlem yöneticisi iseniz mutlaka EMC ile tanışın. Günün birinde mutlaka işiniz düşer.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır