kapat

18.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk muayenehane
Pakize Tarzi Tıbbiye'deki yıllarını anlatırken, ne kadar yoğun çalıştığının altını çiziyor. Ama bu arada yaz aylarında çeşitli sosyal aktivitelere katılmayı, spor yapmayı ihmal etmiyor. Taa ki dersler iyice ağırlaşıncaya kadar...

az tatili yapamadığım için kampa, yüzmeye de gidemiyordum. Hafta tatilimi evde, dinlenerek geçiriyordum.

Şişli'den komşumuz olan Afganlı aile de Teşvikiye'de büyük bir konak satın alıp oraya taşınmıştı. Bir akşam, ailece konaklarına davet edildik.

Yemekte, sevimli prens Fettah Tarzi ile karşılaştık. Ailesini görmek üzere İstanbul'a gelmişti.

***

Garip bir yakınlaşma başlamıştı aramızda. Şimdiye kadar tanımadığım değişik bir duygu, beni onunla ilgilenmeye yöneltiyordu...

O haftayı da hastanede, bebeklerle uğraşmakla ve ameliyatlarla geçirdim. Prof. Liepmann, önemli bir vaginal hysteratomi ameliyatını bana bıraktı. Kendisi yanımda duruyor ve beni izliyordu. Ameliyatı başarıyla, rekor denilebicek kadar kısa sürede bitirdim. Sarılıp, öptü, tebrik etti:

- İşte şimdi kadın-doğum uzmanı olabilecek duruma geldin, dedi.

O gece sevinç ve övünç içinde, gözümü hiç kırpmadan sabaha kadar hastanın başında bekledim; her ihtiyacını ben karşıladım. İyi olup çıkıncaya kadar da yanından ayrılmadım. Taburcu olup çıkacağı gün, Liepmann herkesin önünde bir daha tebrik ederek yanağımdan öptü; benimle övündüğünü söyledi.

***

Evlenme teklifi
O pazar Tarzi Han ailesi bize, ikindi çayına geldi. Çaydan sonra yalnız kaldığımızda Fettah Bey hemen evlenme teklifinde bulundu. Çok güzel, içten konuşuyordu... Ailesine büyük saygım vardı ama, onu yeteri kadar tanımıyordum. Kendisine ilgi duymam, yeşilimtrak ela gözlerini sevmem, teklifini kabul etmek için yeterli sebepler değildi. Ciddi düşünmem gerekiyordu. Gerçi çocukluk dönemim arkada kalmıştı ama, asistanlığım henüz sürüyordu, uzmanlık belgemi almamıştım ve Haseki'de ne kadar koşuşturacağım da belli değildi.

Teklifini bir iltifat olarak kabul ettiğimi, bu konuyu düşüneceğimi söyledim.

Olup bitenleri ablama anlattım.

- Bu konuda karar verecek durumda olan tek kişi sensin, dedi.

Onun düşüncesini sordum. Kendisinin bu evliliğe karşı olmadığını; benim Fettah Tarzi ile ilgili duygularımı iyice tahlil etmem gerektiğini söyledi.

O hafta Haseki'de koşuşturup duruken, biraz da uyurgezer gibiydim. Düşünüyordum

***

Karar verdim
Yıllardır geceli gündüzlü çalışmaya alışmıştım. Sekiz ay boş oturmak, yalnız gezip eğlenmekle vakit geçirmek elimden gelmezdi. Muayenehane açmaya karar verdim ve bu düşüncemi Fahrettin Kerim Hocaya (Gökay) söyledim. Bana Cağaloğlu'nda kendi muayenehanesinin bulunduğu katta bir oda verdi. Aynı katta Prof. Dr. Mim Kemal Öke'nin muayenehanesi de vardı.

***

İstanbul Üniversitesi'nin ilk kadın-doğum uzmanı, genç bayan doktorla yapılan röportajlar gazetelerde, dergilerde yayımlanıyordu.

***

Çok geçmeden hastalar da kapımı çalar oldu. Bazı küçük ameliyatlar da yapıyordum. Zamanla muayenehaneye büyük bir tutkuyla bağlandım. Evlenince burayı kapatmak zorunda kalacağım aklıma geldikçe, "acaba evlenmekten mi vazgeçsem?" diye düşünüyordum. Ancak, nişanlım Fettah Bey'den gelen sevgi dolu mektuplar, evlilikten vazgeçme kararımı önlüyordu.

Böyle tereddütler içinde yaşarken, Fettah Bey'den İstanbul'a geleceğini bildiren bir telgraf aldım. Oysa aynı gün, Bakırköy Akıl Hastanesi'nde önemli bir ameliyat yapmam gerekiyordu.

***

Yabancı bir ameliyathaneden, fena bir narkozdan sonra, operasyona girmiştim. Ameliyat dört saat sürdü. Hastanın hayatı ve benim prestijim yönlerinden önem taşıyan ameliyatı başarıyla sona erdirince eve gidip yatağa uzandım...

Bir süre sonra Fettah Bey'in geldiğini haber verdiler. Fettah Bey, düğün hazırlıkları konusunda görüşmek ve ailesini görmek üzere gelmişti. Onun güçlü kolları arasında bütün yorgunluğumun uçup gittiğini hissettim ve evlenme kakarını ciddi olarak o dakikada verdim.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır