kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Piyasalar canlandı, ya ekonomi?

Cuma günü Sosyal Güvenlik Reformu'nun Bakanlar Kurulu'ndan geçmesi ve ikinci yarı yıl için memur maaş zammının yüzde 20'de tutularak IMF'ye verilen hedeflerin içinde kalınması mali piyasaları kamçıladı. Borsa Cuma günü yüzde 5.16 artışın üzerine dün de yüzde 9.59 yükseliş koydu. Bono faizi Perşembe günü yüzde 103 iken Cuma günü yüzde 97.5'e geriledi, dün de yüzde 92'ye kadar indikten sonra yüzde günü 94'ten kapadı. İki gün içinde borsa yüzde 15.23 artarken bono faizleri 9 puan geriledi.

Özellikle hisse senedi tarafında yabancılarla çalıştığı bilinen aracı kurumların net alımları dikkati çekti. Bu net alımlar piyasada yabancıların yeniden İMKB'ye dönüşü olarak yorumlandı.

3 Canlanma nedenleri- Piyasalar bu hareketle hükümetin ekonomik icraatlarına kredi açmaya başladı. IMF ile stand-by anlaşmasına karar verilmesi, bunun için de ilk başta Sosyal Güvenlik Reformu'na başlanması, özelleştirmede yılın sonuna doğru büyük satışların programlanması, özel sektör ile Maliye Bakanı'nın yapacağı zirvede verginin görüşülmesi mali piyasalarda havanın değişmesinde önemli rol oynadı. Tasarruflar üzerinde, vergi konusundaki gereksiz kırtasiye işlemlerinin kaldırılacağının umulması ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlara piyasalar güvenmiş durumda.

3 Tablonun tersi- Hükümet Meclis'te büyük çoğunluğa sahip. Üstelik bu Meclis çalışıyor. Piyasalar da hükümetin bu sözlerine güvenerek olumlu gelişmeleri önceden satın almaya başladı. Bütün bunlara bir diyecek yok. Ancak, hükümetin attığı adımların arkasında durmaması halinde faizler elbette ok gibi fırlayabilir. Çünkü bütün bu senaryo enflasyonun, bağlı olarak da faizin düşüşüne ve ekonomiye kaynak girişine bağlı.

Yapısal reformların yarıda kalması, harcamaların artması veya enflasyonun düşmemesi durumunda tablo tersine dönebilecek.

3 Hükümetin tercihi- Bu açıdan hükümetin ekonomiyi canlandırma tercihi önemli.

Ekonomide daralma bir yılını doldururken artık bu aşamadan sonra daralmanın daralması başlayacaktı. Nüfusu artan bir ülke için bu çok zor bir durum. Ekonomide daralma sürecini durdurmak için kaynak bulması gereken hükümet, Vergi Kanunu'nda yapacağı değişiklikle bunu sağlamayı umuyor.

İhşallah bu kaynak girişi olur da ekonomiyi canlandırma politikası enflasyonu azdırmaz.

3 Her şey hükümette- Ekonomideki son gelişme gösterdi ki, çözüm hükümetin elinde.

Vatandaş hükümetten çözüm bekliyor.

Hükümet IMF'den para bekliyor.

IMF hükümetten reformların yapılmasını istiyor.

Meclis hükümetten yeni kanun tasarılarının sunulmasını bekliyor.

İşte hükümet attığı adımlarla bu beklenti döngüsünü kırdı.

Sonuç - " Yürümek bir şeydir, oturmak hiçbir şey"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır