kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
SELAHATTÝN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


19 milyon nüfusa bir kýta..

Koca Avrupa kýtasýndan büyük bir coðrafyada sadece 19 milyon insanýn yaþamasý hak mý? Benim aklýma gelen bu soru 1940'lý yýllarda el kadar bir adaya tüneyen 100 milyonluk Japonya'nýn da aklýna gelmiþ.. O yüzden Avustralya karýþmýþ..

Önce coðrafi bir tarifle baþlayayým.. Bu Avustralya dedikleri memleket koca bir kýta.. Ünlü seyyah Ayþe Arman'a göre Türkiye'nin on katý büyüklüðünde..

Araþtýrmacý gazeteci Yasemin Özdemir'e göre de Türkiye'den dokuz kat büyük..

Aralarýnda kalan zatýmýn göz menzili bu ölçümlere müsait olmadýðýndan "Haymana'dan daha büyüktü.." demekle yetineceðim..

Üzerindeki kelle sayýsý ise 19 milyon civarýnda.. Bunlarýn 200 bin kadarý da Aboriginal dedikleri Avustralya zencisi..

(Aboriginal yazýlýyor, harften tasarruf amacýyla "Aborijin" okunuyor..)

***

Zenci dediysek Amerika'nýn þoparlarý gibi boyu kallavi, enine dolgun, her türlü spora yatkýn tipler deðil..

Bir kere çoðunluk ufak tefek.. Yüzleri ablak, burunlarý küt, alýnlarý çýkýk.. Vücut olarak "piknik tip" diyebiliriz.. Kol ve bacaklar aþýrý ince.. O kadar çirkinler ki kim bunlarla yanyana gelse, fiziki varlýðýndan dolayý gurur duyup, Allah'ýna þükrediyor..

Kýrýk bir aþk hikâyesi..
Dünyanýn hiçbir zenci türüne benzemeyen Aborijinler bu kýtada 200 bin yýldýr yaþýyormuþ.. Nasýl türediklerine dair kimsenin bir fikri yok.. Benim tahminime göre Afrika'nýn bir köþesinde garip bir aþk baþladý..

Pigme dedikleri cüce kavimden birisi Zulu kabilesinden bir kýzý, derede çamaþýr yýkarken görüp aþýk oldu.. Kýzý ayarttý..

Yahut içtiði dere suyuna ilaç katýp bayýlttý.. Kýz uykudayken "ince ayarýný" yapýp nefsini körletti.. Kýz gebe kaldýðýndan zor duruma düþtü.. Pigme cücesi zenci mecbur kalýp kýzý istetti..

Kabilenin reisi kýzý vermezlenince de kaçtýlar.. Kabile savaþçýlarý da bunlarý "abdest bozduðu" yere kadar kovaladý..

Ele geçmemek için de taaa Avustralya kýtasýna kadar kaçýp, buraya yerleþtiler.. Burada üreyip "Aborijin" neslini peydahladýlar..

Normal bir Zulu kýzý ile bir Pigme cücesinin soyundan gelen bu Aborijin taifesi o yüzden boyca kavruk, simaca sevimsiz, talihleri açýsýndan da nasipsiz bir kavim..

***

Avustralya'yý zapta ilk niyetlenen Ýngilizler bu kýtaya ayak bastýklarýnda 1500 Afganlý'yý develeriyle beraber getirmiþler.. Afganlý deveciler hem yük taþýmýþ, hem yol yapmýþ, hem de elleri deðdikçe bu Aborijin milletini tepelemiþ.. Ýngiliz yönetimi;

- "Bunlarý bize sayýyla mý verdiler.." siyaseti güttüðünden Aborijin milletinin kelle sayýsýndaki eksilmeye kimse aldýrmamýþ..

Önce bu koca kýtayý ne niyetine kullanacaklarýný düþünmüþler.. Akýllarýna Avrupa'nýn huzurunu bozan suçlular gelmiþ.. Onlarý kendilerinden uzak tutmak için gemilerle buraya taþýmýþlar..

Hapislik süresi biten bu mahkžmlardan çoðu burada yerleþmiþ.. Ardýndan bir miktan fahiþe, bir miktar iyi aile kýzý, bir miktar da kýsmeti açýlmasý mümkün olmayan çirkin kadýn gemilerle buraya getirilmiþ..

Tepelerinde Uzak Doðu'nun yetmiþ iki miletini boþta gezeni var.. Çekik gözlülerin her türünden insan da gelmiþ buralara.. Biraz da Amerika'da Kýzýlderili öldürmeye doyamayan serseri takýmýndan göçmen.. Bir güzel karýþmýþlar..

Olmuþ size koca bir millet!

Bu arada Afganlý deveciler "Biz artýk dönmek istiyoruz.." deyip destur istemiþler.. Ýngilizler razý gelmeyince bu kýtanýn ilk islami cemaati oluþmuþ..

Ne var ki birbiriyle alakasýz bu yetmiþiki milletin kötüsü bir tek þeyde "Aborijinleri ezme" iþinde birleþmiþler.. Yakaladýklarýný kesmiþ, kesemediklerini hayvan niyetine kullanmýþlar.. Yine de kökünü getirememiþler..

Kahpe feleðin suçu..
Þimdi 200 bin Aborijin kaldý ya! Diðer milletler "Nerede bunlarýn gerisi?" diye hesap soruyor.. Avustralya hükümeti de utancýndan yerin dibine girip suçu Felek'in üzerine atýyor..

Dünya'nýn temelini kurarken "Cümle alemi öküze yükleten" kahpe felek sanki teknik bir hata yapmýþ..

Mitolojiye göre yer küreyi baþýnda taþýyan öküzün boynuzundaki sivri yer sanki tesadüfen Avustralya kýtasýna denk gelmiþ de Aborijin milleti bu yüzden telef olmuþ gibi hallerdeler..

O yüzden Avustralya adabýnda bir kangurularý, bir de Aborijin milletinden olanlarý "sebepsiz yere öldürmek" çok ayýp.. En azýndan yerlere tükürmek kadar, kýrmýzý ýþýkta geçmek kadar baðýþlanmaz bir suç...

Hükümet iyi kalpli olduðundan çalýþmayý bilmeyen, asri hayata yabani duran bütün Aborijinler'e haftada 450 Avustralya dolarý maaþ baðlamýþ..

(Yeri gelmiþken.. Avustralya dolarý bizim para gibi bereketli deðil.. Biz bir Amerikan dolarýna 430 bin lira veriyoruz.. Onlar sadece 1.4 Avustralya dolarý verebiliyor..)

***

Onlar da parayý alýr almaz barlara koþup kafa çekiyor, son kuruþuna kadar tükettikten sonra dilenmeye çýkýyorlar..

Lakin bakmýþlar ki bunlarýn içmesi de adam gibi deðil..

Ýçkiden çatlayýp ölecekler, suç masum Avustralyalýlar'ýn üzerine kalacak.. Dünya milletleri ileri geri konuþacak..

O yüzden düþünüp taþýnýp bir düzen getirmiþler.. Bir süreden beri Aborijinler ancak günün belli saatlerinde barlara kabul ediliyor ve günde iki þiþe biradan fazlasýna izin verilmiyor..

Ýki bira bile bunlara yetip artýyor..

Bu þopar milleti içkiye dayanýklý olmadýðýndan iki þiþe bira sayesinde günün 24 saati "La Takrabüssalât" vaziyetteler.. Üstelik de "La mekân" olduklarýndan halleri daha da bir acýklý..

Sokaklarda "Fikri þaþkýn, aklý sarhoþ.. Gezer durur baþýboþ" hallerdeler..

Çalýþmayý da yýkanmayý da sevmiyorlar.. Daha doðrusu titizlikleri senede bir iki kez yýkanmaya müsait.. O sebepten Sidney, Melbourne gibi büyük kentlerde ayak altýnda dolaþmalarý uygun görülmemiþ..

Memleketin orta yerindeki geniþ çöllere, buralardaki küçük kasabalara sürülmeleri bundandýr..

YARIN: Aborijinler'in kutsal yeri Uluru'ya ziyaret.

Yazarlar sayfasýna geri gitmek için týklayýnýz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr