kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Memuru ezdiler!

Hayal kırıklığı yarattılar. Memuru ezdiler. Yılbaşından bu yana benzine yapılan zam yüzde 85 oldu. Türkiye tarihinde ilk kez bir litre benzinin fiyatı ABD parası cinsinden 90 cente çıktı. Memura ise yüzde 20 zam yaptılar.

Önce insan...

İnsanların "hak duygusunu kavrayacak, ekonomik krizden çıkmak için Cumhurbaşkanı dahil herkesi fedakârlık yapmaya zorlayacak bir büyük program" bekliyorduk.

Nokta bile çıkmadı.

Sadece memuru ezdiler.

Dağ fare doğurdu.

Yeni bir moral, yeni bir doping bekliyorduk. Bir topluma yeni bir lider, taze bir moral verirse bu psikolojik doping olur, ekonomide olumlu etkilenir. ANAP Başkanı Mesut Yılmaz'ı saymıyorum. Onun, partisine sekizinci defadır oy kaybettiren bir lider olarak, "özür dileyip" politikayı çoktan bırakması gerekirdi. Fakat hem Başbakan Bülent Ecevit, hem de yardımcısı Devlet Bahçeli, topluma yeni moral pompalayacak bir tazelik sergilemediler.

Kokmuş köfteyi ısıttılar.

Memurun önüne koydular.

Kokmuş köfte; enflasyonu indirmek. Topladığı verginin yüzde 54'ünü borç faizine yatırır hale gelen bir ekonomide memura yüzde 20 zam yaparak enflasyonu nasıl indirecekler?

Ortaya bir tablo koymuyorlar.

Faizi yaratan sebepler nedir?

Türkiye'de yıllardır süren, başta ahlâk olmak üzere herşeyi tahrip eden yüksek yapışkan enflasyonun nedeni olan yüksek bütçe açıklarında sadece memur maaşları ile sosyal güvenlik açığı mı etkili oluyor?

***

Hayal kırıklığı yarattılar.

Enflasyonla mücadele bir bütündür.

Bütünü görmediler.

Memuru ezdiler.

Yarattığı milli gelir bakımından Türkiye'den 17 kat daha zengin olan Japonya 12 bakanlık ile yönetilirken Türkiye'de neden 34 bakanlık var? Bakanlık sayısı neden yüksek, kurumların sayısı neden çok, memur sayısı neden bu kadar fazla? Halk enflasyon altında inlerken kendine ceylan derisi koltuk yaptıran meclisin harcamaları neden bu denli abartılı, milletvekilleri neden en zengin sınıfın oturduğu villa tipi lojmanlarda oturmaktalar? Neden milletvekili emekli maaşları çok yüksek ve neden milletvekilleri hastalandıklarında halkın gittiği hastanelere değil de zenginlerin gittiği pahalı hastanelere yedi sülaleleriyle birlikte giderler ve faturayı Hazine'ye ödetirler? Cumhurbaşkanlığı niçin köşk üstüne köşk yaptırıyor, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı binasını beş yıldızlı otel lüksünde inşa ettiriyor? Cumhurbaşkanlığı bütçesi neden 4 bakanlıktan daha kabarık? Belediyelerin bol keseden harcamalarındaki verimlilik neden düşük? Belediyeler bu kadar para yiyor, şehirleri yine neden bok götürüyor? Meclis hem bütçe kanunu çıkartıyor fakat sonra neden Meclis'in denetiminden uzak ek bütçe yapılıyor ve bütçe dışı harcamalar neden bu kadar yüksek? Ziraat Bankası ile Halk Bankası'na yüklenen görev zararının geçen yıl bütçe açığına yaklaşmış olmasının enflasyondaki payı nedir? KİT'lerde niçin bu kadar çok insan çalışır? Özel sektör bankalarının içini Cavit Çağlar tipi boşaltıp sonra Hazine kucağına terk edilmesinin yüksek enflasyona katkısı nedir? Askeri harcamalar neden saydam değil, fonlar, tarım sübvansiyonları, hazine garantileri, döner sermayelerin enflasyonun sürekli ve yapışkan hale gelmesindeki payları nedir?

Bunların cevabı yok.

Ortada bir harcama reformu yok.

Devlet Bahçeli ile Bülent Ecevit, topluma yeni bir moral verecek bir program ortaya koymadılar.

Sadece memuru ezdiler.

Kâmran İnan rapor hazırlamıştı!
Bitlis Milletvekili Kâmran İnan ve 24 milletvekilinin önerisiyle bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon 118 sayfalık ayrıntılı bir rapor hazırlamıştı. Rapor özetle şu sonuçlara varıyordu: Türkiye 172 dünya ülkesi içinde yurt dışında en fazla müşavir bulunduran memlekettir. Türkiye'nin halen yurt dışında görevli 7 bin 500 personeli vardır. Bunun yarısından fazlası ihtiyaç dışıdır. Hiç bir iş yapmaz bu insanlara çok yüksek maaşlar ödenmektedir. Örneğin; Orta Asya'daki Türk köklü cumhuriyetlerin bir bakanı ayda 45 dolar maaş alırken, o ülkenin Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisi ayda 8 bin dolar maaş almaktadır. Türk Dışişleri dünyanın en çok Mercedes ve lüks otomobil makam aracına sahip dışişleridir. Türkiye'nin dışarda daimi kadro olarak bulundurduğu bu 7500 personele ilaveten "görgü-bilgi arttırmak" için de her yıl 300 kişiyi büyük harcamalarla yurt dışına göndermektedir.

Bu rapor 2 yıl önce yayınlandı.

Ne sonuç alındı?

Hiç bir önlem alınmadı.

Harcamalar sürüyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır