kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mafya yasası Meclis'te
"Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasa Tasarısı", bugün TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek.

Tasarı, bir kurumun, kuruluşun veya bir teşebbüsün yönetimini veya denetimini ele geçirmek, kamu hizmetlerinde, basın ve yayın kuruluşları üzerinde, ihale ve benzeri işlemlerde denetim elde etmek, ekonomik faaliyetlerde kartel ve tröst yaratmak, karaborsaya neden olmak, seçimlerde oy elde etmek veya seçimleri engellemek amacıyla örgüt kuranlara ve bu örgüt adına faaliyette bulunanlara, bilerek yardımcı olanlara 3 yıldan 6 yıla kadar ağır hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Bu tür örgütlerin üyelerine ise 2 yıldan 4 yıla kadar ağır hapis cezası uygulanacak. Örgüt silahlı ise verilecek cezalar üçte birden yarıya kadar artırılacak. Suçtan doğan gelirler ile suçun işlenmesinde kullanılan değer ve ürünlere de devlet el koyacak. Tasarıda belirtilen suçları işleyenlere çıkar sağlamak amacıyla, örgütün korkutma ve sindirme gücünü artırmak amacıyla sesli, yazılı veya görsel şekilde yayın yapanlara da 2 yıldan 4 yıla kadar ağır hapis ve bir milyar liradan 5 milyar liraya kadar ağır para cezası verilecek. Bu suçları işleme veya bunlara iştirak yahut işlendikten sonra faillere yardım ve yataklık etme kuşkusu altında bulunan kimselerin telefon ve diğer iletişim araçları dinlenilebilecek. Dinlemeye hakim karar verecek. Dinleme kararları en çok 3 ay olabilecek. Bu süre en fazla 3'er aylık olmak üzere iki kez uzatılabilecek.

Ajan kullanılacak
Tasarıda öngörülen suçları işlediklerinden kuşku duyulanların konut, işyeri veya kamuya açık yerlerdeki her türlü etkinlikleri, teknik araçlarla gizli olarak gözetlenebilecek, ses ve görüntü kaydı yapılabilecek. Suçluların soruşturulması sırasında gizli görevliler kullanılabilecek ve bu gizli görevli, görevlendirildiği örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulamayacak.

Çıkar amaçlı bu örgütlerle ilgili bilgi veren tanıklarla ilgili bilgiler gizli kalacak. Muhbirler ve bu suçları soruşturan kamu görevlilerinin kimlik bilgileri ile özel hayatlarına ilişkin bilgiler de gizli tutulacak. Bu bilgileri açıklayanlara bir yıldan iki yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Bu suçlarla ilgili yürütülen işlemler ve hazırlık soruşturmaları gizli olacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır