kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yıldızlar ölünce reklama çıkar
DİJİTAL teknoloji ölüleri bile diriltiyor. Hollywood'un efsane haline gelmiş eski oyuncuları birer birer ekrenlara dönmeye başladı.

Yıllar önce bu dünyadan ayrılan Fred Astaire, Humphrey Bogart, John Wayne, reklamlarla gösteri dünyasına geri döndü.

Bir süre önce ülkemizde de gösterilen "The Crow" filminde, başrol oyuncusu Brandon Lee öldükten sonra çekimlere devam edebilmek için onu hayata döndüren teknoloji sayesinde reklamlara çıkan bu ünlüler, elektrikli süpürge, mücevher ve bira reklamlarına çıkıyorlar. CMG adlı bir şirketin yaptığı dijital görüntülerin telif hakları da bu şirkete ait. Fakat CMG şirketi ne kadar telif haklarının kendine ait olduğunu iddia etse de etik bir tartışmaya yol açtı: "Ölülerin telif hakkı var mıdır?"

Telif haklarının şirketlerin elinde bulunması birçok eyalette yasa değişikliği için davalara yol açtı. Sinemenın merkezi Hollywod'un bulunduğu California eyaletinde Fred Astaire'nin dul eşi Robyn Astaire ve ünlü aktris Jennifer Leigh tarafından başlatılan kampanya sonucu ünlülerin telif haklarını öldükten sonra da koruyan bir yasa çıkartıldı. Böylece Californiya eyaletinden sonra birçok eyalette Wayne, Bogart ve Astaire'in telif hakları CMG şirketinden alınarak ailelerine verildi. Yasanın çıkmasına ön ayak olan senatör John Burton, bu konuda ülke genelinde geçerli, federal bir yasa olmamasından yakınıyor. Örneğin New York'da ölen ünlülerin haklarını ailelere devreden bir yasa yokken, İndiana'da bu yasa yüz yıldan beri yürürlükte.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır