kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Reform TBMM'de
Sosyal güvenlik reform tasarısı Meclis'e gönderildi. İşçilerin ortak eylemlerle protestoya hazırlandığı tasarı için Okuyan "zorunluydu" dedi

Emeklilik yaşını yükselten Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, yeni işe giren kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında emekli olabilmelerini öngörüyor.

Tasarıya sendikalar "Mezarda emeklilik" getirdiği gerekçesiyle karşı çıkarken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan sosyal güvenlik reformunun Türkiye'nin geleceği için zorunlu olduğunu söyledi.

İktisadi Araştırmalar Vakfı'nın düzenlediği toplantıda konuşan Okuyan, sistemin sorunlarını gerçekçi bir yaklaşımla tesbit edip sorunlara reformist bir yaklaşımla çözüm üretme zamanının çoktan geldiğini vurgulayarak, "Bu yıl devlet bütçesinden sosyal güvenlik sistemimize yapılacak transferin tutarı yaklaşık 2.2 katrilyon liradır. Açığın GSMH'ye oranı ise yüzde 3 dolayında. Eğer önlem alınmazsa 2050 yılında açıklar GSMH'nin yüzde 16.8'ine ulaşacak" diye konuştu. Okuyan bundan sonra özel emeklilik sistemleri ile sosyal sigortaların nasıl entegre olabileceğinin tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İşçiden tepki
Başta emeklilik yaşı olmak üzere sosyal güvenlik sisteminde radikal değişiklikler yapan tasarıya karşı 3 işçi ve 3 memur konfederasyonu ile işçi emeklileri cemiyetlerinin temsilcileri 14 Temmuz'datoplanarak ortak eylem yapmaya karar verdi. Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun dün yaptığı olağanüstü toplantıda, 24 Temmuz Cumartesi günü Ankara'da miting yapılması kararlaştırıldı. Türk-İş Başkanı Bayram Meral, "Taleplerimiz gözardı edilirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" dedi.

MHP'den "yaş" sürprizi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş, hükümet ortağı partilerle görüşerek, emeklilik yaşının biraz daha aşağı çekilmesini sağlayacaklarını söyledi.Okumuş, yaklaşık 1 saat süren Başkanlık Divanı'nın ardından gazetecilere, toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Okumuş, işsizlik sigortasının da bu tasarı ile gündeme gelmesinin, Türkiye açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Ecevit: Eylemler provokasyondur
BaŞbakan Bülent Ecevit, eylemleri "provokasyon" olarak nitelendirerek şöyle konuştu: "Kurallara bağlı kaldıkları sürece, eyleme itirazımız olmaz. Ama bugün Kızılay'ı trafiğe kapattıklarını öğrendim. Buna hakları yoktur. Bu bir provokasyon, tahrik olarak yorumlanabilir. Yolları, meydanları tıkarlarsa, işçiyle halkı karşı karşıya getirmiş olurlar. Halka saygısızlık edilmemesi gerekir. Bunu içime sindiremem."

Kim ne yapıyor?
* DİSK, KESK ile Eczacılar, Veteriner Hekimler ve Diş Hekimleri Birliklerinin de aralarında bulunduğu 8 kuruluş, Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'na karşı bugün ortak basın açıklaması yapacak.

* İzmit'e bağlı Köseköy beldesinde kurulu Pirelli Lastik Fabrikası'nda çalışan Lastik-İş Sendikası'na kayıtlı bir grup işçi, fabrika önünde toplanarak, hükümeti uzun süre alkışlarla protesto etti.

* KESK üyelerinden oluşan bir grup, İzmir Konak Meydanı'nda toplanarak, memur maaşlarına yapılan yüzde 20 oranındaki zam ile sosyal güvenlik reformu çerçevesinde emeklilik yaşının yükseltilmek istenmesini protesto etti.

* Bursa'da Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası üyesi işçiler, PTT Merkez binasında toplanarak topladıkları 15 bin 500 imzalı dilekçeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a gönderdiler.

* KESK'e bağlı Tüm Maliye-Sen üyesi memurlar Fomara Maliye Sarayı önünde oturma eylemi yaparak, maaş zammı ve çalışma yaşamıyla ilgili yeni yasa tasarısını protesto ettiler.

* Türk-İş, önerilerinin yer aldığı "Mezarda emekliliğe Hayır" kitapçığı yayınladı.

Emeklilik yaşına kademeli geçiş
Emekliliğe kalan süreKadınErkekPrim gün sayısı
Emekliliğine 1 yıldan az kalanlar40455180
Emekliliğine 2 yıldan az kalanlar43475360
Emekliliğine 3 yıldan az kalanlar46495540
Emekliliğine 4 yıldan az kalanlar49515720
Emekliliğine 5 yıldan az kalanlar50525900
Emekliliğine 6 yıldan az kalanlar51536080
Emekliliğine 7 yıldan az kalanlar52546260
Emekliliğine 8 yıldan az kalanlar53556440
Emekliliğine 9 yıldan az kalanlar54566620
Emekliliğine 10 yıldan az kalanlar55576800
Emekliliğine 10 yıldan fazla kalanlar56586980
İşe yeni giriş58608300


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır