kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarkan Yasası
Askerlik Kanunu'na eklenecek yeni bir maddeyle, askerlik yapmadıkları için vatandaşlıktan çıkarılanlara yeni bir hak tanınacak

Ankara- Yurtdışındaki gurbetçilere askerlik konusunda avantaj tanıyan kanun tasarısıyla, askerliklerini yapmadıkları için Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlara da yeni bir hak tanınıyor.

Böylelikle askerliğini yapmayan ve Türkiye'ye dönmeyi de reddedip vatandaşlıktan çıkarılan, ünlü sanatçı Tarkan da yeniden Türk vatandaşlığına dönebilecek.

Tarkan da yararlanacağı değişiklik uyarınca, askerlik nedeniyle Türk vatandaşlığından çıkarılanlar, vatandaşlığa alınmak üzere yetkili mercilere başvurup, yeniden Türk vatandaşlığına alınma tarihinden itibaren de, bir yıl içinde müracaat ettikleri takdirde 15 bin mark ödeyerek bir ay dövizli askerlik yapacaklar.

Böylelikle hem yeniden Türk vatandaşı olacaklar hem de askerlik görevlerini yerine getirmiş sayılacaklar.

Meclis'te bulunun tasarı 38 ve 40 yaşına kadar askerliklerini yapmamış gurbetçiler için hazırlandı. Ancak vatandaşlıktan çıkarılanları da kapsamına aldı.

Dövizli askerlik
Tasarı uyarınca "Yabancı ülkelerde, işçi veya işveren sıfatıyla ya da bir meslek veya sanatı icra ederek, en az üç yıl süreyle fiilen çalışanlar" 38 yaşının sonuna kadar, çeşitli nedenlerle dövizli askerlik hakkından yararlanmamışlar ise, 15 bin Alman Markı ödeyerek, bir ay temel eğitimin ardından askerliklerini yapmış sayılacaklar.

40 yaşını dolduran ve askerliğini yapmayan gurbetçiler ise, 20 bin Alman Markı ödeyerek ve hiç silah altına alınmadan, askerlik hizmetini yerine getirecekler.

376 bin asker kaçağı var
Ankara- Türkiye'deki asker kaçaklarının sayısı, tam 376 bin 467 kişiye ulaştı. Bunlardan 303 bini askerlik çağına geldikleri halde askerlik şubelerine uğramadılar ve yoklama kaçağı durumuna düşerek aranmaya başladılar. 62 bin kişi ise yoklamalarını ve askere sevklerini yaptırdılar. Ancak, günü geldiğinde askerlik yapacakları birliklere gitmeyerek bakaya durumuna düştüler. 11 bin 467 kişi ise silah altına alındıktan sonra, birliklerinden firar etti. 1111 Sayılı Askerlik Kanunu uyarınca Türkiye'de halen askerlik yükümlülüğü dört çeşit yapılıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır