kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dolar 432 bine dayandı
Yurtdışında diğer yabancı para birimleri karşısında değer kazanan dolar, dün serbest piyasada 431.800 lira oldu

Amerİkan ekonomisinin büyük bir hızla büyümeye devam etmesi, buna karşılık Avrupa Bölgesi'nin ekonomik açıdan zayıflaması, dolara doping etkisi yapıyor. Avrupa'nın lokomotif gücü Almanya'nın Mayıs ayı sanayi üretim verisinin yüzde 0.2 oranında düşmesi, dün döviz piyasalarını hareketlendirdi.

Dolar dün Alman Markı karşısında 1.9315'e kadar yükselerek son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Alman Markı'nın değer yitirmesi, Avrupa ortak para birimi euroyu da kısa hayatında yeni bir tarihi tabana indirdi. 4 Ocak 1999'da dolar karşısında 1.16 seviyesinden işlem görmeye başlayan euro dün 1.0132 seviyesine kadar geriledi. Uzmanlar doların euro karşısında kısa vadede 1.0060'a kadar değer kazanabileceğini belirtiyor. Bazı ekonomistlere göre paritede 0.97 seviyesini görmek bile mümkün olacak.

Dışardaki parite oynamalarına bağlı olarak dolar iç piyasada Türk Lirası karşısında hızla değer kazandı. Cuma günü serbest piyasada 428.400 liradan işlem gören ABD para birimi dün 430.000 liranın üzerine çıktı. Fakat bu iç piyasada Türk Lirası'ın değer kaybettiği anlamına gelmiyor. Çünkü Merkez Bankası TL'nin devalüasyonunu 1 dolar ve 0.77 eurodan oluşan bir sepet ile hesaplıyor. Dolar değer kazanırken, örneğin mark değer kaybediyor. Bu arada Dün Brüksel'de yapılan AB Maliye Bakanları zirvesinin ardından bir açıklama yapan zirve Başkanı Finlandiya Maliye Bakanı Sauli Niinsto, euro'nun değer kaybının nedenini şöyle özetledi:

"Sanırım ABD ekonomisi Avrupa ekonomisinden çok daha hızlı gelişiyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır