kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özelleştirme perdesi yeniden açılıyor
Özelleştirmeye bir yıl aradan sonra yeniden start verildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, geçen yılın üçüncü çeyreğinde ara verilen özelleştirmenin bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren hız kazanacağını ve Türk Hava Yolları, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi, Petkim gibi büyük kurumların da dördüncü çeyrekte ihaleye çıkarılacağını açıkladı.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova ise, iş dünyası ile ortaklaşa olarak özelleştirmenin Anayasası'nı yapmakta olduklarını vurgulayarak, iş dünyası temsilcilerine bir "Özelleştirme Danışma Kurulu" oluşturma çağrısında bulundu.

Yüksel Yalova, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen ve İstanbul'daki oda ve borsaların başkanlarının katıldığı "Özelleştirme Konferansı"nda konuştu. Yalova, en küçük ertelemelerin bile Türkiye'ye büyük zarar vereceğine dikkat çekti. Yalova, TBMM'yi ilk defa özelleştirme sürecine katacaklarını belirtti.

Özelleştirmede açıklık
Özelleştirmede açıklık ilkesinin "çok önemli" olduğunu vurgulayan Yalova, "Ancak önemli olan, ihaleye katılan 10 işadamını yan yana dizip kamerayla herkese göstermek değildir" dedi ve ekledi:

"Açıklıkta önemli olan özelleştirme kurullarının şeffaf olmasıdır. Kurallar katılımcıları sınırlamamalıdır. Özelleştirmede kurallar uygun olan herkesin katılımını kolaylaştırmalıdır. " diye konuştu.

Yalova özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yıllık personel giderlerinin 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.

6 milyar dolar gelir
Toplantıda konuşan ÖİB Başkanı Uğur Bayar ise bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerden 6 milyar dolar gelir elde edildiğini, bunun 5.8 milyar dolarının harcamalara gittiğini bildirdi. Bayar, "ancak, bu harcamaların yüzde 83'ü özelleştirme olgusu olmasaydı da devletin şirketlere yapması gereken harcamalardı. " dedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, Özelleştirme İdaresi ve hükümetten özelleştirmede satışların "Parası olanlara" yapılmasını istedi. Yıldırım ayrıca kamu bankalarının satışına öncelik verilmesini önerdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ise özelleştirme yapılırken kamu vicdanının da tatmin edilmesi gerektiğini vurgularken, şeffaflığa özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Önce küçükler, sonra büyükler
3.çeyrek

Deniz Nakliyat (blok)

Asil Çelik (blok)

Turban (varlık)

Orüs (varlık)

EBK (varlık)

Sümer Holding (varlık)

Ataköy Marina (blok)

Ankara Sigorta (blok)

Güven Sigorta (blok)

İGSAŞ (blok)

SEKA (varlık)

4.çeyrek
Tüpraş (blok, halka arz)

Petrol Ofisi (yüzde 51 blok satış)

Petkim (Yarımca Tesisleri varlık)

İsdemir (yatırım şartıyla blok satış)

TÜGSAŞ (blok, fabrika bazında)

KBİ (blok)

2000'in 1.çeyrek

THY, Tugsaş, Karadeniz Bakır İşletmeleri


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır