kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maliye sahaya indi
Maliye 15 kişilik özel bir ekiple futbolcuların medyada yayımlanan transfer ücretlerini takip ediyor. Bu rakamlara göre de vergi miktarı belirleniyor

Gelirler Genel Müdürlüğü, trilyonların döndüğü futboldaki transfer piyasasında vergi kaçağının önlenmesi için kolları sıvadı. Bol sıfırlı sözleşmelere imza atan futbolcuların, bu yıldan itibaren vergi ayrıcalıklarına son verilmesi ve yüzde 40'a kadar stopaja tabi olmalarıyla birlikte, futbol dünyasındaki vergi beyanları büyük önem kazandı. Futbolcuların da vergisini son kuruşuna kadar ödemesi için harekete geçen Gelirler Genel Müdürlüğü, İstanbul Defterdarlığı'na da bir yazı göndererek, duyarlı olunmasını istedi. Futbolda transfer piyasasındaki rakamların büyüklüğüne dikkat çekilen yazıda, futbolcuların vergiye konu ücretlerinin doğru olarak beyan edilmesi ve vergilendirilmesi için gerekli her türlü önlemin alınması talimatı verildi. Gelirler Genel Müdürlüğü, İstanbul dışındaki illerin defterdarlıklarını ise bu konuda hassas olmaları konusunda sözlü olarak uyardı. Özel tim oluşturuldu

Özel Tim oluşturuldu
Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş nedeniyle transferde en fazla paranın döndüğü İstanbul Defterdarlığı da, piyasayı izlemek için 15 kişilik özel bir ekip oluşturdu. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, sözkonusu ekip, Nisan ayından bu yana gerek basın, gerekse televizyonlarda yeralan transfer haberlerini tek tek toplayarak, bir arşiv oluşturdu. Transfer sezonu bitene kadar bu bilgileri derlemeye devam edecek olan özel ekip, daha sonra kulüplerin Federasyon'a ve Maliye'ye bildirecekleri transfer bedellerini alacak.

Ekim ayı başından itibaren bu bedeller ile medyada çıkan ya da gerek futbolcular, gerekse kulüp yöneticilerinin beyanlarıyla ortaya konulan rakamlar tek tek karşılaştırılacak. Resmi bildirim ile daha önce kamuoyuna ilan edilen rakamlar arasında fark saptandığında kulüp yöneticileri ve futbolculara bunun nedeni sorulacak. Daha sonra da cezai işlem yapılacak.

Yetkililer, şu açıklamada bulundular: "Kamuoyuna açıklanan transfer bedelleri ile bize gelenlerin farklı olması yüzünden özellikle geçen yıl çok sayıda cezalı tarhiyat işleminde bulunduk. 'Nereden Buldun' harcamaların kaynağını araştırmak açısından büyük bir koz. Herkes, gelirini doğru beyan etmek zorunda. Aksi halde, futbolcular da, 'Nereden Buldun' sorusuna yanıt vermek zorunda kalır."

Hangi futbolcu ne kadar vergi ödeyecek?

Futbolcular transfer99 peşin
ücretivergi
Okan (GS)1.2 trilyon235 milyar
Fatih (GS)850 milyar165 milyar
Arif (GS)865 milyar168 milyar
Ahmet (GS)280 milyar51 milyar
Saffet (GS)530 milyar101 milyar
Emrah (GS)450 milyar85 milyar
Mehmet (GS-1 yıl)80 milyar27 milyar
Johnson (FB)1 milyon dolar81 milyar
Preko (FB)1 milyon dolar81 milyar
Tufan (FB)100 milyar15 milyar
Uche (FB-1 yıl)600 bin dolar159 milyar
Abdullah (FB)Net 800 milyar55 milyar
Ogün (FB)Net 800 milyar255 milyar
Sergen (SKH-FB)peşin 300 bin,273 milyar
maç başına 30 bin dolar
Alpay (SKH-FB)Net 900 milyar290 milyar
Fevzi (BJK)650 milyar125 milyar
Ali Eren (BJK)650 milyar125 milyar
Tayfun (BJK)Net 600 milyar193 milyar
E.Martin(BJK)150 bin DM4.2 milyar
Cem (TS)300 milyar55 milyar
Abdülkadir300 milyar55 milyar
Nikolovskiyıllık 600 bin dolar159 milyar


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır