kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeni nesil cep telefonları "kulağa küpe" olacak
Yarının cep telefonları küpe büyüklüğünde olup kulağa takılacak. Büyük bir olasılıkla "cep telefonu" kavramı tarihe karışacak.

Geleceğin cep telefonu küpe veya kravat iğnesi büyüklüğünde olacak. Kullanan kişinin kulağına iliştirelecek yeni telefonlar ses komutlarıyla çalışacak ve tuşlara ihtaç kalmayacak. Bu mini telefonun üzerinde çalışan uzmanlar en geç 4 yıl içinde telefonların piyasada satışa çıkacağını söylüyorlar.

Ses komutlarıyla tuş çevirmeden konuşma yapma imkanın sağlayan cep telefonları Avrupa'da yaygınlaşmaya başladı. Telefona el değmeden konuşma yapmayı sağlayacak teknolojiye sahip olduklarını belirten şirketler en iyi ürünü sunmak için yarışıyorlar. Küpe büyüklüğündeki telefonların gelecekte en çok kullanılan teknolojik ürün olacağını belirten uzmanlar, telefonun kulak memesine takılacak kadar küçüleceğini, ses komutu ile çalışıp, çaldığı zaman otomatik olarak açılacağını söylüyorlar.

İlk örnek piyasada
Bu mini telefonların prototipini İngiliz Orange firması bu ay sonunda piyasaya sürecek. Firmanın 'Wildfire' adını verdiği ve ses komutuyla çalışacak telefon, 10 milyon sterlinlik reklam kampanyasıyla piyasaya sunulacak. Orange firması yetkilileri, Wildfire'ı 'sanal sekreter' olarak nitelendiriyorlar. Telefon sahibine hatta kim olduğunu ve konuşma sırasında arayan diğer kişinin beklemekte olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. 2001 yılından itibaren Wildfire'a faks veya elektronik posta yoluyla komut vermek de mümkün olacak.

Bu arada İngiltere'de faaliyet gösteren Vodafone, Cellnet ve One 2 One gibi telefon firmaları da cep telefonunda bir dizi yenilikle piyasaya gireceklerini açıkladılar. Cep telefonlarında televizyon programı, internet erişimi, hava tahmin raporu, yol durumu ve tren tarifesi hizmetlerin yer alması bekleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır