kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Reforma 6 milyar $
Dünya Bankası, IMF ile stand-by imzalanırsa Türkiye'ye 6 milyar dolar kredi verecek. Banka da, IMF gibi sosyal güvenlik reformunu kredi için öncelik kabul ediyor

Dünya Bankası, Türkiye'ye yaklaşık 6 milyar dolarlık mali yardımda bulunabilmek için, IMF ile stand-by düzenlemesi yapılmasını bekliyor. Bilindiği gibi IMF, Türkiye ile anlaşma imzalanması ve mali yardım sağlanması konusunda başta sosyal güvenlik reformu olmak üzere gerekli yapısal reformların yapılması koşulunu öne sürüyor.

Görüşmeler sürüyor
Dünya Bankası ve ekonomi yetkilileri arasında, IMF'nin Türkiye ziyareti döneminde başlayan görüşmeler, ayrıntılı bir şekilde devam ediyor. Banka'nın, Türkiye'ye, yapısal reformları gerçekleştirmesi karşılığında önerdiği Yapısal Uyum Kredisi'nin (SAL) miktarının 6 milyar dolar düzeyinde olacağı ifade ediliyor. Yetkililer, Türkiye'nin, IMF ile stand-by imzalaması durumunda, Dünya Bankası'nın, 6 milyar dolarlık bir SAL kredisi imkanını kullandırabileceğini belirterek, bunda önceliğin sosyal güvenlik reformu olduğunu vurguluyorlar.

SAL kredilerinin, Ekonomik Reform ve Mali Sektör Reformu Kredileri şeklinde değerlendirildiğini belirten yetkililer, Ekonomik Reform Kredisi içindeki sektörlerin, sosyal güvenlik, tarım ve özelleştirme olduğunu, Mali Sektör Reformu kredilerinin de, mali sektörü bir bütün olarak ele aldığını ifade ediyorlar.

Gerek IMF'nin, gerekse Dünya Bankası'nnı, en öncelikli yapılması gereken reformlar içinde Sosyal Güvenlik Reformu'nu gördüklerini vurgulayan yetkililer, Sosyal Güvenlik Reformu'nun yapılması durumunda, reformdaki geçiş dönemi sıkıntılarını gidermek için, öncelikli olarak 2 milyar dolar civarında bir mali yardımda bulunabileceğini kaydediyorlar.

Öte yandan, Türkiye ile Dünya Bankası arasında, üç yıllık bir dönemde projelerin finansmanını içeren, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) görüşmeleri Ankara'da başladı. 2000'e kadar olan, üç yıllık dönemde, Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kullandıran Dünya Bankası, 2000 ile 2003 yılları için, Türkiye'ye verilecek mali yardımla ilgili görüşmelerine devam ediyor. Ekonomi yetkilileri ile Banka yetkilileri arasındaki görüşmelerin en az 4-5 ay sürmesi bekleniyor. Türkiye'nin, CAS çerçevesinde, Dünya Bankası'ndan en az 2.5-3 milyar dolarlık bir mali yardım beklediği belirtiliyor. Yetkililer, Türkiye'nin uygun bir ekonomik program ortaya koyup, uygun bir proje portföyünü ortaya koyması durumunda, CAS çerçevesinde alınacak mali yardımın, 3 milyar doları da geçebileceğini vurguluyor.

9 milyar dolar umudu
Yetkililer, Dünya Bankası'nın, IMF'den bir onay almadan yeterli oranda mali yardım yapmadığına dikkat çekerek, IMF ile bir stand-by imzalanması durumunda, bütün bu kaynak imkanları çerçevesinde, Türkiye'nin, Dünya Bankası'ndan alabileceği toplam mali yardımın 9 milyar dolara ulaşabileceğini kaydediyor.

A.A

Tahkim için de yardım gelecek
Dünya Bankası ve IMF'nin, uluslararası tahkim konusunu, özelleştirmeyi hızlandıracağı için desteklediklerine dikkati çeken yetkililer, bu çerçevede, Dünya Bankası'nın, Türkiye'ye gerekli desteği vermeye hazır olduğunu açıkladığını vurguluyor. Bu çerçevede, Türkiye, uluslararası tahkim müessesesinin alt yapısının oluşturulması amacıyla, Banka'nın bir ilgili kuruluşu olan Uluslararası Finans Şirketi IFC'den mali ve teknik destek alınması amaçlanıyor. IFC, özel sektör projelerini desteklerken, uluslararası tahkim konusunda, isteyen ülkeye mali ve teknik yardım sağlayabiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır