kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İntikamımız kanlı olacak'
10 bin öğrenci Tahran'da toplandı Öğrenciler 'katiller' diye polise saldırdı Ve ilk kurşun atıldı: 1 öğrenci öldürüldü

Tahran sokakları yine 1979 günlerini anımsatıyor. Dün sabah, 10 bin öğrenci protestonun 5'inci gününde Tahran Üniversitesi kampüsünde toplandı. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in geçen haftaki gösteriler sırasında ölen öğrenci için yayınladığı mesajı yuhalayan 3 bin gösterici kampüs dışına çıkmak istedi. Tahran'ın ana meydanı olan Enghelab'da gösteri yapmak isteyen 3 bin kişi kampüsün kapılarına doğru yönelirken, üniversitenin korumaları kapıları kapattı. Etrafta polis yoktu. Göstericiler "Kardeşimizi öldürenleri öldüreceğiz" şeklinde sloganlar atarak kapılar yürüdüler.

Tam bu sırada duyulan bir el silah sesi ise göstericileri galeyana getirdi. Ensari Hizbullah örgütüne bağlı bir motosikletlinin açtığı ateşte bir kişinin öldüğü haberi ise halkın polisin üzerine saldırmasına neden oldu. Polis ve Devrim Muhafızları cop ve göz yaşartıcı bombalar kullanmak zorunda kaldılar. Halk "Allahü Ekber" sesleri ile polisi taş yağmuruna tuttu. AFP ajansı, bir kızın 4 sivil polis tarafından defalarca dövüldüğünü aktardı. Polis ayrıca onlarca göstericiyi de tutukladı.

Kapatıldığı için geçen perşembe gösterilerin çıkmasına neden olan Selam gazetesinin Genel Yayın Müdürü Muhammed Hoeniya öğrencilere destek çıktı. "Bu Cesur öğrencilerimiz özgürlüğü savunmak uğruna çok büyük zorluklarla karşı karşıyalar. Basın olarak onlardan yana olmalıyız" açıklamasını yaptı. Hoeniya, polisin saldırısına uğrayan öğrencilere de sempati duyduğunu sonuna kadar savaşmalarını istedi. Öğrencilerin, Hizbullahçılar'dan ateş açıldıktan sonra üniversite kampüsüne kaçarken, "Toplar, makinalı silahlar ve tanklar artık etkili olmayacak" diye bağırdıkları ve teslim olmaktansa ölmeyi tercih ettiklerini söyledikleri kaydedildi..

Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de bir açıklama ile suskunluğunu bozdu. Gençleri sakin olmaya çağıran Hatemi, öğrencilerin sağduyusunu övdü, öğrencilere kanuna uymaları çağrısında bulundu. Hatemi, "Şimdi öğrenciler hükümetle işbirliği yaparak, toplumda kanun ve düzenin kurulmasına izin vermeli" şeklinde konuştu. Öğrenciler, sırasında "Hatemi, öğrencilerin öldürülüyor. Neredesin? Artık bir şeyler yap ya da istifa et" şeklinde sloganlar atmıştı. Selam'ın kapatılması, İran'da ateşi yakan kıvılcım oldu. Öğrenciler önce gazetenin kapatılmasını protesto ederken, polisin saldırısına uğrayınca, gösterileri emniyet müdürünün tutuklanması için yaptı. Sonra mollaların kontrolündeki parlamentoyu hedef aldı "Diktatörlere ölüm" sloganları attılar. Dün yine bpolise öğrencilerin üzerine saldır emrini veren emniyet müdürü Hidayet Lotfian'ın görevden alınması için yürüdüler.

"Aynı 1979'daki gibi"
1979... Şah Rıza Pehlevi'nin monarşi yönetimi, ülkeye bir yıl önce geri dönen Ayetullah Humeyni tarafından yıkıldı. Humeyni'nin devrimini en önde destekleyen bir grup vardı: Öğrenciler... 20 yıl geçti. Sokaklarda yine öğrenciler var. AFP haber ajansı, dünkü gelişmeleri "1979'u hatırlatıyor" diye geçti. BBC Televizyonu da şu cümleleri kullandı: 20 yıl önce, öğrenciler türbanı kalkan olarak kullandılar. Şimdi türbanı çıkarma, hatta atma savaşı veriyorlar...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır