kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Konuşan' sörfçü
İnternet üzerinden "free" dağıtılan bir yazılım sayesinde, bir Web sayfası hakkındaki görüşlerinizi "doğrudan" o sayfaya yapıştırabilirsiniz

Şahin ARTAN sartan@sabah.com.tr

Site temelinde iletişim kurmaya yarayan yazılımlara bir yenisi eklendi. "Third Voice" adlı bu yazılım, uğradığınız sitedeki herhangi bir şey hakkında düşündüklerinizi, yorum ve eleştirilerinizi doğrudan doğruya "site sayfasına not etmenizi" sağlıyor. Kısacası, yazılımın yaygınlaşmasına paralel olarak, İnternet sörfçüleri artık yalnızca "sessizce izleyen" değil "konuşan" konumunda olacak.

Şu anda yalnızca Explorer'la uyumlu olan, Netscape uyumlu versiyonunun ise yakında çıkacağı açıklanan yazılımı kullanmak için Third Voice sitesine girip "install" ("yükle") düğmesini tıklamanız yeterli. Yazılım birkaç dakika içinde browser'ınızın bir parçası haline geliveriyor. Bu arada kayıt yapıp (registration), bir kullanıcı ismi ve şifre de alıyorsunuz. Bu, daha sonra "post" (mesaj yapıştırma) işlevini de kullanabilmeniz açısından gerekli.

İşaretlere dikkat
Bilgisayarınızı kapatıp açtıktan sonra Explorer'ı çalıştırdığınızda, ekranınızın ikiye bölünmüş olduğunu görüyorsunuz. Solda Third Voice'un, sağda ise browser'ın standart penceresi yer alıyor. Diyelim ki, daha önce bir Third Voice kullanıcısının girdiği ve mesaj bıraktığı bir siteye yolunuz düştü. Siteye girdiğinizde, bırakılmış mesajların izlerini küçük işaretler olarak hemen görebiliyorsunuz. İşaretlerin üzerine tıkladığınızda da, küçük pencerelerde mesajlar geliyor ekrana. Bir kullanıcı ismi ve şifre aldıysanız, aynı şekilde siz de geçtiğiniz yerlerde mesaj yapıştırabiliyorsunuz. Yapmanız gereken, öncelikle sayfanın ilgilendiğiniz bölümünü imleçle seçmek ve post düğmesini tıklamak. Şimdi önünüzde boş bir pencere belirdi. Buraya, o bölümle ilgili söylemek istediklerinizi yazdıktan sonra pencerenin üstündeki "post" düğmesini tıklıyorsunuz. Artık mesajınız Web sayfasına yapıştı ve sizden sonra buraya uğrayacak Third Voice kullanıcıları bu mesajı görebilecek.

Yeni yazılımla ilgili çok farklı yorumlar yapılıyor. Bir grup, Third Voice'un İnternet'teki ifade özgürlüğü ve olanakları açısından altın değerinde olduğunu söylerken, bir başka grup yazılımın doğurabileceği tehlikelere dikkat çekiyor. ABD Michigan'dan bir bilgisayar programcısı, Jeremy Bowers, Third Voice'la yalnızca mesajlar değil, program kodları da post edilebildiğine dikkat çekiyor. Siteye sonradan giren bir başkası, işarete bastığında da bir mesaj açılacağına bu program çalışmaya başlıyor. Kötü niyetli programcıların İnternet kullanıcılarına zarar verme amacıyla Third Voice'u kullanabileceğini belirten Bowers, bir noktanın daha altını çiziyor.

"Sahte sayfa" tehlikesi
Gene aynı yazılım aracılığıyla, Java Script kullanarak "sahte" Web sayfaları üretmek de mümkün. Mesela Yahoo'da e-posta hesabınız var. Bu siteye uğradığınızda karşınıza çıkan görüntüde hiçbir anormallik farketmiyorsunuz. Ama gerçekte, Third Voice aracılığıyla üretilmiş bir "sahte" Yahoo Mail sayfasıyla karşı karşıyasınız. Burada, e-posta hesabınıza girebilmek için yazacağınız kullanıcı ismi ve şifreniz doğruca sahte sayfayı oluşturan kişiye gidiyor.

Üç Maltalı bilgisayar güvenliği uzmanından oluşan ve "Netfishers" adıyla bilinen bir grup, Bowers'ınkine benzer bir çalışma yapmış ve "sahte sayfa" uygulamasını test etmiş. Grubun elinde kısa bir sürede Hotmail, GeoCities, yahoo Mail ve NetAddress'den 100'ü aşkın kullanıcı ismi ve şifre birikmiş.

Bu açıklamalar ve eleştirilere karşı Third Voice ekibi, yazılımdaki açıkları bulup düzeltmek için gece gündüz çalışıyorlar. Ekibin tek amacı, yazılımın daha doğmadan ölmesini engelleyebilmek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır