kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üniversiteye giremediyseniz
Pek çok fedakarlıkta bulunduğunuz, eğlenceyi bir süreliğine rafa kaldırdığınız zorlu bir dönemden geçtiniz. Ama olmadı ve üniversite sınavını kazanamadınız. Sakın hayata küsmeyin. Unutmayın; bu dünyanın sonu değil.

Koskoca bir yıl boyunca ders çalıştınız, belki de hayatınızda hoşlandığınız pek çok şeyi geçici olarak yaşamınızın dışına ittiniz, arkadaşlarınızla az görüştünüz. Hedef belliydi; üniversiteyi kazanmak. Gece gündüz bu hayali kurdunuz, aileniz sürekli size ne kadar güvendiklerini söyleyip motive etti ya da üzerinizdeki baskıyı daha da arttırdı. Geleceğiniz, hayatınız buna bağlıydı ya da öyle olduğunu düşünüyordunuz. Sınav günü büyük bir heyecan dalgasıyla sarsıldı yüreğiniz. Sonuçları beklemek ise, her şeyden daha da zor geldi size. Takviminize attığınız çentikler çoğaldı, birikti ve nihayet öğrenci seçme ve yerleştirme sınavının sonuçları açıklandı. Fakat puanınızın kazanmak için yeterli olmadığını gördünüz. Elbette bu büyük bir hayalkırıklığı. Fakat kendinizi hırpalayıp, dünyanın sonunun geldiğini düşünmek yerine önce derin bir nefes alın ve sonra vakit kaybetmeden şunları yapın:

* Öncelikle, bu sene sınavı kazanamamış olmanızın, seneye de kazanamayacağınız anlamına gelmediğini kendinize telkin etmekle işe başlayın. Çünkü bu sizin son şansınız değil.

* Bir hobi kursuna giderek, üzerinizdeki başarısızlık psikolojisinden kurtulabilirsiniz. Mesela yabancı dil kursu, dans kursu sizi hem rahatlatır, hem de yeni bir şeyler öğrenmenin hazzını yaşatır.

* Ailelerin böyle bir durumda çocuklarını suçlamamaları gerekir. Fakat yine de aileniz yeterince anlayış göstemiyorsa, onlardan kaçmak yerine konuşmayı deneyin. Onlara bu duruma üzüldüğünüzü ama bunu telafi etmek için daha çok çalışacağınızı söylemek aranızı da yumuşatır.

* Yeniden ders çalışmaya yeni kitaplarla başlayın. Çünkü aylarca gözünüzün önünden ayırmadığınız kitaplarla başarısızlık sonucunda hemen buluşmak kırılan motivasyonunuzu tamir etmeniz için olumlu bir davranış olmaz.

* Unutmayın! Önemli olan sizsiniz. Bunun için sizi psikolojik ve fiziksel rahatsızlığa götürecek bir şekilde huzursuzluk yaşamaktan vazgeçin. Azmettiğinizde başaramayacağınız hiçbir şey olmadığına kendinizi inandırın.

Tatile çıkın!
Bütün bir yıl boyunca ders çalışmaktan zaten kafanız yoruldu. Bunun için yeniden ders çalışmaya başlamadan önce gidip güzel bir tatil yapın. Tatile arkadaşlarınızla da çıkabilirsiniz, bir yakınınızın yanına da gidebilirsiniz. Önemli olan oturduğunuz şehirden bir süreliğine uzaklaşmak.

* Tatil boyunca sınavla ilgili her şeyi kafanızdan uzaklaştırın. Çünkü beyniniz yeterince dinlenemezse, önümüzdeki yıl çalışmakta zorluk çekebilirsiniz.

* Tatile gitme imkanınız yoksa bile sakın eve kapanıp, "hayatım bitti" bunalımına girmeyin. Çünkü bu sadece bir sınavdı ve daha çok çalışıp, seneye yeniden girebilirsiniz. Bunun için, moralinizi sağlam tutmanız şart. Arkadaşlarınızla buluşun, tiyatroya, sinemaya, eğlence yerlerine gidin; hayatın tadını çıkarın.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır