kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


Bu genç pilotlar nerede iş bulacaklar?...

Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulmuş Sivil Havacılık Yüksek Okulu var. Öğretim süresi ilk kuruluşunda 2 yıl olan bu okul 1994 yılından sonra hazırlık+dört yıla çıkarıldı ve branşındaki ülkenin tek okulu oldu.

Havacılık dalında pilot, teknisyen ve yer hizmetleri görevlisi yetiştiriyor. Özellikle pilotaj bölümüne yılda 8-10 seçme öğrenci kabul ediliyor ve bunlardan ancak 5 veya 6 tanesi mezun olabiliyor.

Birebir ve çok pahalı bir eğitime tabi tutulan gençler buradan 22-23 yaşlarında mezun oluyorlar. Ne var ki, burayı bitiren bu 22-23 yaşlarındaki dinamik ve heyecan dolu gençler kendilerine iş verilmemesi yüzünden pilotluk yapamıyorlar. Ailelerinin imkanı varsa özel iş kuruyorlar, eğer yoksa da kahve veya bar köşelerinde askerliklerini bekliyorlar.

Bana kalırsa yazık bu gençlere... Devlet bu kadar masraf ediyor, onlar bu kadar göz nuru ve emek sarfediyorlar ama sonunda ellerinde diplomaları sokaklarda dolaşıyorlar. Bu gencecik pilotlar kendi imkanları ile THY başta olmak üzere tüm havayollarına başvuru yapmış ama hiçbiri bu müesseselere girme şansı bulamamıştır. Gerekçe olarak hepsi de, "Kadro yok, ekonomik kriz var..." deniliyor.

Aslında THY ve diğer havacılık kuruluşları ile bu okul arasında bir diyalog kurulup, anlaşma yapılsa bu acı gençler yaşanmaz. Zira Türk Hava Yolları, Hava Kuvvetlerinden ayrılan 40 ve daha yukarı yaşlardaki pilotları tercih edip, bunlara yüz vermiyorlar. Aslında ileriye dönük bir anlayışla hareket edilip, bu gençlere imkan tanınsa, 5-6 sene sonra pilot koltuklarına rahatlıkla otururlar ve çalıştıkları şirketlere en az 30 yıl hizmet verebilirler. Ayrıca bu gençlere imkan tanındığında Hava Kuvvetlerimizden de olur olmaz zamanlarda kopmalar olmaz... Konuyu ben gündeme getirdim, Sayın Ulaştırma Bakanımız ve diğer ilgililer üzerinde biraz dursalar çok iyi ederler.

Özel koruma ve güvenlikçiler eğitimsiz...
Bazı özel şirketler ve bankaların giriş kapıları önünde görev yapan güvenlikçiler ve korumacıların eğitimsizliklerinden şikayetler geliyor. Bunlardan bazıları şunlar; Yanlarından insan geçerken silahlarını onların üzerine doğru bilinçsizce çevirmeleri, içeri girip-çıkanlara saçma sapan sorular sormaları, üzerlerindeki otomatik silahları vatandaşları korkuturcasına taşımalarıdır. Özel güvenlikçilerin bir an önce eğitimden geçirilip, diğer batı ülkelerindeki gibi vatandaşa güvence verecek hale getirilmeleri gerekiyor. Benden uyarması...

GATA'daki vatansever arkadaş
Bana GATA'dan arada bir ihbar yollayan arkadaş sana sesleniyorum; "Gönderdiğin yazıların bir kısmını inceleyip, yayınlıyorum. Ama doğruluğunu kesinleştiremediğim konuları da yayınlamıyorum. Bana diyorsun ki, "Vatanseverliğin nerede kaldı?..." Sen yolladığın ihbarların altına imza atıp, telefonunu vermeyerek güvensizliğini belirtirsen, bende sana inancımı yitirip, gönderdiğin yazıları yayınlamam. Anlaşıldı mı?..."

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır