kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Tak-şak gerçeği

Bizde sık sık tartışılan bir durum var.. Bunda da hep ABD örnek gösterilir, bu ülke başkanının emirlerini askerlerin derhal, sorgusuz sualsiz yerine getirdikleri söylenir ve yazılır..

Peki gerçek bu mu?
Şimdi dönelim ve tam 4 yıl süre ile Başkan Clinton'ın danışmanı olarak görev yapan George Stephanopoulos'un, bu süreci anlattığı "All Too Human/A Political Education" isimli kitaba.. Ve kitabın 121'inci sayfasından itibaren kendisinin bizzat tanık olduğu bir tartışmayı size özetlemeye çalışalım:

"Toplantı Beyaz Saray'ın Roosevelt Odası'nda yapıldı.. Meşe masanın bir tarafında, hepsi üniformaları içinde Genelkurmay Başkanı Colin Powell ile Kara, Deniz, Hava ve Deniz Piyadeleri komutanları.. Öteki tarafta ise Başkan Bill Clinton ve ekibi.. Tartışılacak konu, Clinton'ın seçim kampanyasında sürekli halledeceğini söylediği, sahip çıktığı, eşcinsel ve lezbiyenlere orduda eşit davranılması..

Kahvelerin içilmesi ve kurabiyelerin yenmesi sırasında, ortam gayet yumuşaktı. Generaller, Clinton'ı, zaferinden dolayı tebrik ettiler ve nihayet konuya geçildi.

Generaller birer birer ama en ufak bir taviz vermeden görüşlerini Başkan'a anlattılar.. Mesajları açıktı; Seçim kampanyasında verdiğiniz bu sözü tutarsanız, bu size orduya malolur. Bizimle savaşırsanız kaybedersiniz.. Bu da hoş olmaz..

Deniz Piyadeleri komutanı en ateşli olandı.. Başkan'ın isteğini, doğru ile yanlış ve askeri disiplin ile ahlaki bozukluk farkı olarak niteledi.. Genelkurmay Başkanı Powell ise en etkili olanıydı. Kalın bileklerini masanın üzerine koydu ve iki elini birleştirip parmakları ile Başkan'ı işaret ederek şöyle dedi:

ABD Silahlı Kuvvetleri komutanız altında, çok, çok iyi durumdadır. Hiçbirimiz, bunu riske atacak birşey yapmamalıyız. Bizim askerde tam sivil haklarımız hiç yok. Eğer eşcinsellerle normal askerleri biraraya getirirsek, morali sağlamak mümkün olmaz..

Başkan eski fikirlerini yenilerken, generallere, bu konuda sizlerle birlikte çalışmak istiyorum, diye de bir cümle kullandı..

Generallere karşı oynayacak bir kartımız olmadığını biliyordum. Eğer onlarla uzlaşacak bir yol bulamazsak, Kongre'de yeni yasayı sabote edeceklerdi. Her ne kadar komutanlarının vereceği emre itaat etmek zorundalarsa da, hepsinin Kongre'ye gidip halka açık komitelerde, kendi kişisel görüşlerini anlatma imkanları vardı.. Colin Powell ve 4 komutan, başkanın, ulusal güvenliği bir özel grubun çıkarlarına feda etmek istediğini söyleyecekleri yeni başkanla doğrudan çatışmaya gireceklerdi. Ve bütün bunlar CNN'de canlı olarak yayınlanacaktı..

Başkan bu konuyu Generallere emir vererek yaptırma yerine onlarla ortak bir çözüm bulma durumundaydı. Medya için bu olay, Clinton, askerler ve seks içice olduğundan, dayanılmaz bir konuydu. Sonunda orta yolu askerler buldu. General Powell, sorma-söyleme, önerisi yaptı. Eşcinsel ve lezbiyenler yine açıkça görev yapamayacak, ama askere alınırken onlara bu soru sorulmayacaktı.. Clinton bunu kabul etti. Buna rağmen eşcinsel ve lezbiyenlerin aşağılanması sürecekti..

Kara Kuvvetleri Komutanı General Gordon Sullivan başkana şunu söyledi:

Sizinle birlikte bu değişim için çalışmaya katılmamıza izin verin. Bu cümle aslında; size şerefli teslim olma imkanı tanımamıza izin verin, demekti."

ABD Dışişleri'nin iki numaralı ismi Talbott, "Türkiye'de askerler sivillerden emir almalı" derken, kendi başkanı ile kendi komutanları arasında geçen bu konuyu unutmuştu..

Doğrudur, askerler sivillerden emir almalıdır.. Ama onların da komuoyuna çıkıp, aynen ABD'de örnek görüldüğü gibi kendi görüşlerini anlatma fırsatı da tanınmalıdır..

Belki Türkiye'de de bu konuda yeni bir yapılanmaya gidilmeli ki, tartışmalar bitsin...

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır