kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


Ağrı Dağı Efsanesi

Hayatımın en anlamlı konserlerinden birini izledim diyebilirim. Doğubeyazıt'taki İshak Paşa Sarayı'nın avlusunda verilecek "Ağrı Dağı Efsanesi Operası Konserini" izlemek için Ağrı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Erdal Batmaz'dan davet alınca hemen "evet" demiştim.

Çünkü yaklaşık tam bir yıl önce yine Batmaz'la birlikte gittiğim Ağrı'dan çok ilginç izlenimlerle dönmüştüm. Açıkçası "bir içinde neler olduğunu" merak ediyordum.

Evde çıkan küçük bir sağlık sorunu nedeniyle Cumartesi günü yerine pazar öğle üzeri vardığım Ağrı'da, bir yıl öncesine oranla yaşanan değişimi büyük sevinçle gördüm.

Örneğin, tam bir yıl önce Ağrı Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun temelini attığı Eleşkirt Deri Fabrikası tamamlanmış ve yurtdışı bağlantıları da yapılarak üretime geçmişti bile. Yine Diyadin'deki jeotermal tesisleri, Batı illerini kıskandıracak şekilde hizmete girmiş, ilçenin pekçok evi soğuktan kurtulduğu gibi, bu enerjiden sağlanan ekonomik katkı ile yararlı olmaya başlamıştı.

Ağrı stadı tamamlanmış, ilk Meclis'in bir kopyası olarak inşa edilen İlköğretim Okulu öğretime başlamış, Halkeğitim Merkezi tamamlanmıştı. Bunların hepsinde Ağrı'ya bir talih kuşu gibi konan Vali Lütfi Yiğenoğlu'nun damgasının olduğunu mutlaka söylemem gerek.

Pazar akşamı TRT'den de naklen yayınlanan Ağrı Dağı Efsanesi Operası'nın konserini izlemek için 300 yıllık tarihi olan İshak Paşa Sarayı'na gittik. Olağanüstü bir mekanda, Yaşar Kemal'in ölümsüz eserinin geçtiği yerde inanılmaz güzellikte bir konser dinledik.

Gürcistan Devlet Senfoni Orkestrası'nın çaldığı, Azerbaycan Devlet Filarmoni Korosu'nun eşlik ettiği Ağrı Dağı Efsanesi Operası'nda Bas Ayhan Baran, Azeri sanatçı soprano Gülşan Ezizova, Kazak Bariton Şahmardan Abilov, Tenor Hakan Aysev, Kırgız Bas Hüseyin Muhtarov, Kırgız Mezzo Soprano Esen Muhtarova, Bariton Arda Aktan, Tenor Atay Ergezen ve Bariton Hasan Çelik'in muhteşem seslerini ve yorumlarını izleme şansı bulduk.

Opera'nın bestecisi Çetin Işıközlü, konserin sonunda "Bu eserin benim olması hiç umrumda değil, bir Türk bestecinin eserinin doğal mekanında ve tüm dünya tarafından izlenmesi, bunun ülkeme sağladığı katkı beni asıl mutlu eden" derken, tarihi sarayın avlusu alkıştan çınlıyordu.

Gecenin geç bir saatinde Doğubeyazıt'tan, birkaç gün önce PKK'nın şiddet estirmeye çalıştığı Diyadin üzerinden Ağrı'ya dönerken, hiç kimsenin aklında "terör" gelmiyordu.

Mutlaka anlamak gerekmiyor
Opera klasik müziğin ulaştığı en üst nokta. Bu nedenle operanın toplumdaki herkes tarafından sevilmesi, beğenilmesi ve anlanması mümkün değil.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, tarihi İshak Paşa Sarayı'nın avlusunda sergilenen "Ağrı Dağı Efsanesi Operası" ile ilgili pekçok kişi "Halkın anlamadığı bir müziği oraya taşımanın anlamı ne?" sorusunu sordu.

Anlamı var, hem de çok.
İshak Paşa Sarayı'nın gizemli ve görkemli avlusunda Yaşar Kemal'in ölümsüz eseri "Ağrı Dağı Efsanesi"nin Türk besteci Çetin Işıközlü tarafından Opera'ya uyarlanmış konserini izlerken çok heyecanlandım.

Türk, Azeri, Kırgız, Gürcü ve Kazak sanatçıların seslendirdiği Opera'nın nağmeleri Ağrı Dağı'nın eteklerini yalayarak yankılanırken "çağdaş Türkiye" coşkusunun Türkiye'nin en doğu noktasında ulaştığı duygu selini yaşamak çok hoş.

Elbette Doğubayazıt halkının hatta bu konseri izlemek için İstanbul'dan, Ankara'dan kalkıp gelen pekçok kişinin bu müzik türünden anladığını söylemek doğru değil. Ancak pazar gecesi İshak Paşa Sarayı'nda sadece bir klasik müzik konseri verilmedi, tüm dünyaya Türkiye'nin sesi duyuruldu.

TRT'nin Avrupa'nın en batısından, Asya'nın en doğusuna, Afrika'nın kuzeyinden Rusya'nın tepelerine kadar kapsayan geniş yayın ağı sayesinde, dünyanın yarısı Türkiye'nin çok farklı bir imajını izleme şansı yakaladı.

Yaşar Kemal'in eseri Ağrı'da geçiyor. Türk bestecinin yazdığı opera, öykünün gerçek tarihi mekanında seslendiriliyor. 5 ülkenin sanatçıları bu büyük organizasyonda görev alıyor.

Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?

Absürd yaşıyoruz
Bir komplo teorisi ekonomi dünyasını birden karıştırdı. Söylentiye göre Hazine Müsteşar vekili (şimdi istifa etti) Cüneyt Sel IMF ile yapılacak anlaşmayı ekonomiden sorumlu eski bakan Güneş Taner'e veriyor, Güneş Taner bunu Mesut Yılmaz'a götürüyor, Mesut Yılmaz da hemen akrabası olan Global Menkul Değerler'in ortağı Mehmet Kutman'a bildiriyor, Mehmet Kutman, bu bilgilerin borsayı düşüreceğini hesaplayarak büyük satış gerçekleştiriyor, borsa düşünce de sattığını tekrar alıp aradan büyük kâr sağlıyor.

Söylentileri yayanlar bu isimleri açık açık belirtilmiyor ama siz kim olduklarını anlıyorsunuz.

Nitekim Yılmaz da dün çok sert bir konuşma yaparak hem bu söylentileri yalanlayarak dava açacağını söyledi. Bu konuda Yılmaz'a hak vermemek mümkün değil. Eski bir Başbakan olan, bugün de hükümetin ortağı olan Yılmaz'a yapılan bu suçlama en azından yakışıksız, üstelik çok da mantıksız. Yılmaz'ın böyle bir şey yapacağına inanmak mümkün değil.

Tabii daha önce bu tür söylentilerle siyasi rakiplerini yıpratmayı hesaplayan Yılmaz'ın başına aynı şeyin gelmesi de kara mizah örneği sayılabilir.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır