kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk usülü yaz kavurması
Dünyaca ünlü iklim uzmanı Tom Wigley, temmuz ayının ikinci haftasında Akdeniz çevresinde hava sıcaklıklarının 40 dereceye varacağını belirtti. Wigley'e göre Türkiye, özellikle de kıyı şeridi bu durumdan etkilenecek

Savaş SÜZAL - WASHINGTON

Amerika'nın yaklaşık 4'te 3'üyle birlikte dünyanın geniş bölgelerinde etkili olan sıcak hava dalgasının bir hafta daha etkisini sürdüreceği, iki hafta içinde de Avrupa'nın doğusu ve Türkiye'yi bunaltacağı tahmin ediliyor. Cincinati kentinde, bir beyzbol karşılaşması sırasında 67.7 derece olarak ölçülen sıcaklık, Washington'da 41, New York'ta 38.8 dereceye yükselirken, buralarda yüzlerce kişi hastaneye kaldırıldı. Polonya'da 2 günde sıcaklardan bunalan 51 kişi öldü, Moskova'da 171 kişi boğularak ya da sıcakta içki alımı nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiye kavrulacak
Türkiye'de de sıcaklık mevsim normallerinin üstünde seyretmeye eğilimli görünüyor. İstanbul, İzmir, Antalya gibi illerimizde de sıcak bunaltıyor; Şanlıurfa'da gölgede 44 derece ölçüldü... Ancak tahminler tutarsa, bütün bunlar hepsi başlangıç. Aşırı sıcaklar üzerine bir değerlendirme yapan dünyaca ünlü kilimatolojist Tom Wigley, hava sıcaklıklarının temmuz ayının ikinci haftasında Akdeniz çevresinde 40 dereceye varacağını belirtti. Wigley'e göre Türkiye, özellikle de kıyı şeridi bu durumdan etkilenecek ve bu durum her yaz biraz daha artarak devam edecek; ileride yazın 33 dereceden aşağı gün yaşanmayacak.

Nedenler çeşitli..
Uzmanlar, bunu 'atmosfer yapısının değişimine, ozon deliğine ve sera etkisinin artışına' bağlıyor. 'Sera etkisi' teorisine göre "Karbondioksit ve metan gibi limonluk gazları, gelen güneş ışınlarını yeryüzüne geçiriyor ancak, yeryüzünden yansıyan ışınların çıkışını önlüyor. Bu gazların artışı, sürekli ısınmayı getiriyor."

Bu arada 1997-98 yılları arasında dünya iklimini ters yönde etkileyen El Nino'nun ardından bu kez de, okyanusların normalin üzerinde ısınmasıyla ortaya çıkan La Nina, kuzey yarımkürede yazların şiddetli sıcak ve ve nemli geçmesine neden oluyor. Yeni iklim koşullarına göre, kıtaların yarısı sıcaktan kavrulurken, diğer yarısı seller altında kalıyor. Tahminlere göre, Avrupa'nın kuzey ve orta kesimleri temmuz ayı ortalarında sel baskınları altında kalırken, Türkiye ve Ortadoğu sıcaktan kavrulacak.

Sıcakların artışıyla uzmanlarda öneriler sıralamaya başladı. Sıcak havalarda çocuk, yaşlı, kalp, dolaşım ve solunum rahnatsızlığı olan kişilerin dışarıya az çıkmaları öneriliyor. Bunun yanı sıra sık sıkı su içmek, kahve ile alkollü içecekleri azaltmak, hafif ve açık renk giysiler giymek de önlemler arasında... Sıcaktan etkilenenler tansiyon düşmesi, çarpıntı, saçma sapan konuşma, yüksek ateş, bayılma, aşırı terleme veya üşüme gibi belirtiler gösteriyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır