kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
RTÜK hayat ohh ne rahat!..
Bilkent'te 8 trilyonluk bina; 100'er metrekare odalar, spor salonu ve her türlü konfor... 8 lojman; ikisi Kanlıca'da yalı... 1 ay tek, 1 ay çift maaş...

Şule TÜRKER

Televizyon ve radyoları denetlemekle görevli Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e komşu oluyor. Maltepe'den Bilkent'e taşınan RTÜK'ün 9 katlı muhteşem binasında yok yok...

1994 yılında kurulan, o tarihten beri Maltepe'de pavyonlar ve gece kulüpleri arasındaki Türk Eğitim Vakfı'na ait binada faaliyet gösteren RTÜK, Bilkent'teki binasını 1996 yılında 812 milyar liraya aldı.

Ankara'nın tanınmış emlakçılarından Taşçı Elmak'ın sahibi Salim Taşçı, Çiller'in villasına komşu olan TOKİ, BOTAŞ ve Rekabet Kurumu'nun da binalarının bulunduğu yeni RTÜK binasının bugünkü değerinin yaklaşık 8 trilyon lira olduğunu söyledi.

800 milyara dekor
Üç yıl önce alınan binada tadilat, döşeme ve dekorasyon işlerinin Tüstaş ve Tepe Mobilya tarafından yapıldığı ve yaklaşık 800 milyar liraya malolduğu ifade edildi.

RTÜK'ün önceki gün gittiğimiz yeni binasında hummalı bir çalışma sürüyordu. İşçiler yeni eşyaları binaya taşıyor, bir taraftan da Üst Kurul'un Maltepe'deki binasından gelen evraklar odalara yerleştiriliyordu.

RTÜK'ün Maltepe'deki binasından, yeni binasına önümüzdeki hafta başından itibaren taşınacağı kaydedildi.

Odalar ev büyüklüğünde
RTÜK'ün yeni binasında, yok yok. Yayın izleme ve değerlendirme çalışmalarının aksamadan yürütülmesi için kayıt odası, kurgu-montaj odası, kasetlerin bozulmadan saklanabileceği özel kaset arşivleri, Üst Kurul toplantıları için planlanmış büyük bir salon, spor salonu, bilgi işlem odası, kütüphane ve sergi holü, üyeler için ayrı, çalışanlar için ayrı yemek salonu, özel tuvaletler, doktor odası, aynı anda 3 dilde tercüme yapılabilecek şekilde düzenlenmiş 129 kişilik konferans salonunun bunlardan bazıları olduğu öğrenildi.

Üst Kurul'un 9 üyesinin yaklaşık 100'er metrekare olduğu belirtilen odalarında ise her türlü konforun bulunduğu belirtildi.

Binanın girişinde, elektronik güvenlik sistemi kurulduğu, elektronik güvenlik sistemini kullanabilecek, özel eğitim görmüş koruma ve güvenlik memurları işe başlatıldığı öğrenildi.

2 genel müdürlük
RTÜK, Agah Çubukçu'nun başkan olduğu 1997 yılında TRT'nin Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan binasını da yaklaşık 1.5 trilyona satın aldı. RTÜK'ün bu binaya taşınması planlandı, ancak daha sonra Üst Kurul'un sadece Maltepe'deki binasına sığmayan 8 birimi buraya taşındı.

TRT'nin boşalttığı binadaki 8 birim de önümüzdeki hafta Bilkent'e taşınacak. RTÜK'ün, "TRT'ye yardım olsun diye" satın aldığı öne sürülen binayı ne yapacağı ise belli değil.

Lojmanları da var
RTÜK, İstanbul Bölge Müdürlüğü için Gayrettepe'de bir bina ve misafirhane, ayrıca Kanlıca'da da iki yalı dairesi satın aldı. Toplam 585 milyar liraya alınan sözkonusu gayrimenkuller tadil ve tefriş ettiriliyor. Kanlıca'daki dairenin Agah Çubukçu'nun başkanlığının son döneminde alındığı ifade edildi.

Ankara Bilkent'te ayrıca iki apartman dairesi, 28.6 milyar lira ödenerek alındı ve içleri tefriş ettirildi. Dairelerden birinin Orhan Oğuz'un başkanlığı döneminde alındığı, dayalı döşeli hale getirildikten sonra Oğuz tarafından lojman olarak kullanıldığı belirtildi.

RTÜK, İzmir'de de hizmet binası ve misafirhane olmak üzere 4 konut satın aldı. Toplam 59 milyar liraya alınan gayrimenkuller tefriş ettirilerek kullanılmaya başlandı.

2 ayda çift maaş
Ankara'daki merkez teşkilatın dışında sadece İstanbul ve İzmir'de Bölge Müdürlükleri açan RTÜK, hızla taşra teşkilatlarını açmaya hazırlanıyor. Adana, Diyarbakır, Trabzon ve Van bürolarının bu yıl içerisinde açılacağı ifade ediliyor.

RTÜK üyeleri Başbakanlık Müsteşarı ile aynı statüdeler. Üyelerin maaşı ortalama 500 milyon. Yılda 6 ikramiye alıyorlar. 4'ü ikramiye, 2'si teşvik. RTÜK memurları da üyeler gibi yılda 6 ikramiye alıyorlar, ancak personelin maaşı 180-370 milyon lira arasında değişiyor.

9 üyenin Opel Omega marka makam aracı bulunuyor. Üyelerin eski makam arabaları olan Opel Vectra'lardan birisinin İstanbul'a, diğerinin İzmir'e gönderildiği, kurumda Kartal, Doğan marka araçlar ve 2 minibüsle yaklaşık 30 araç bulunduğu bildirildi.

Bütçenin yarısı binalara gidiyor
RTÜK bu yıl 18 trilyon 15 milyar lira harcama yapacak. Genel bütçeden ek ödenek talep etmeyen RTÜK tüm harcamalarını kendi gelirleriyle karşılayacak.

RTÜK bütçesindeki en büyük kalem 6 trilyon lira ile "vizesiz kamulaştırma ve satın alımlar" kalemi. Böylece RTÜK bütçesinin üçte biri kamulaştırma ve satın alımlara gidecek. Bütçenin diğer büyük bir kalemi de 3 trilyon lirayla "yapı tesis ve büyük onarım giderleri". Bu iki kaleme göre RTÜK bu yıl, arsa ve bina alımlarıyla inşaat işlerine 9 trilyon lira harcayacak. Yani, bütçesinin yarısı "imar işlerine" gidecek.

618 personel
RTÜK bu yıl hizmet alımları için 855 milyar, tüketim malları ve malzeme alımları için 530 milyar, demirbaş alımları için 655 milyar lira ödeme yapacak. Ayrıca, makine-teçhizat ve taşıt alımları için de 3 trilyon 150 milyar lira harcayacak.

RTÜK'ün şu andaki personel sayısı 277. Merkez ve taşra teşkilatlarındaki personel sayısının bu yıl 618'e çıkartılması planlanıyor. Dolayısıyla, RTÜK bu yıl 341 yeni personel alımı planlıyor. RTÜK, yeni alacağı personelle birlikte bu yıl 2 trilyon 976 milyar lira tutarında maaş ve ücret ödemesi yapacak. Ayrıca personele 160 milyar lira tutarında yolluk ödenecek.

Sağlık bütçesi
RTÜK, 1999'de personelinin sağlık harcamaları için 166.3 milyar lira ödenek ayırdı. Bunun 46.3 milyarı tedavi giderlerine, 120 milyarı da ilaç harcamalarına tahsis edildi. Personel alımı tamamlanınca kurumda tam yıl mesai yapacak olan ortalama personel sayısı 448 olacak. Böylece 120 milyar liralık ilaç bütçesinden kişi başına 268 milyon liralık harcama düşecek. 1999 yılı tahmini ortalama kurlarına göre her RTÜK personeli bu yıl 670 dolar ilaç yardımı alabilecek. Oysa, İlaç İşverenleri Sendikası verilerine göre, Türkiye'de kişi başına yıllık ilaç harcaması yaklaşık 60 dolar. Böylece RTÜK personeli, sokaktaki vatandaşın 10 katından fazla ilaç harcaması yapabilecek.

Geliri TV ve radyolar
1999 yılı bütçesi 18 trilyon 15 milyar 801 milyon lira olan RTÜK'ün en büyük gelir kaynağı, televizyon ve radyoların reklam gelirlerinden aldığı yüzde 5 pay. RTÜK bu yıl 6 trilyon lirayı bulması beklenen bu geliri repoda değerlendiriyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır