kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

İller Bankası işlevini yitirdi
İller Bankası Genel Müdürü Emre Tekinbaş, "İller Bankası Modeli" olarak bilinen finansman tarzının, günümüzde artık işlevini yitirdiğini belirterek, "son derece iyi düşünülmüş, tasarlanmış İller Bankası modeli, ne yazık ki artık çalışmamaktadır" dedi. Tekinbaş, finansmanında karşılaştıkları sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada, İller Bankası modeline yeniden dönülmesi gerektiğini, küçük ve orta ölçekli belediyelerin kaynak sıkıntısının kısa vadede tek çözümünün banka olduğunu vurguladı.

Globalstar'ın yeni uyduları yörüngede
10 Haziran'da 4 yeni uydusunu daha yörüngeye yerleştiren Globalstar'ın yörüngedeki toplam uydu sayısı 24'e ulaştı. Space Systems/Loral tarafından üretilen uydular, Florida'daki Cape Caneveral Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Bundan sonra gerçekleştirilecek 2 başarılı fırlatımdan sonra 1999 Eylül ayında, yörüngedeki 32 uydu ile servise başlanacak. Globalstart Yönetim Kurulu Başkanı Bernard L. Schwartz, servislerin geniş çaptaki kullanıcı ile abonelere uydu bağlantılı dijital komünikasyon sağlayabilmek için dizayn edildiğini açıkladı.

Cep telefonlarında tasarruf
Tekno Pazarlama Ticaret ve Yatırım A.Ş. Türkiye'de ilk olarak cep telefonlarını ofis santralına bağlama imkanı sağlayan 'Cellulink' cihazını pazara sundu. Bu cihaz, ofisteki masa üstü telefonundan cep telefonu aramalarında daha ucuz tarifelerden faydalanma imkanı veriyor. Cellulink cihazının getirdiği faydalar şöyle: Ofisten dışarıya yapılan bütün cep telefonu aramalarında %-4 Tasarruf sağlıyor.

İşsizliğe çözüm doğrudan satış
İşsizliğe alternatif bir çözüm sunarak yüzbinlerce kişiye iş olanağı sağlayan "doğrudan satış"ı uygulayan firmaları bir çatı altında toplayan Doğrudan Satış Derneği (DSD), yeni yönetimini ve faaliyetlerini bir basın toplantısı ile anlattı. DSD'nin yönetim kurulu başkanlığına seçilen Eczacıbaşı-Avon Genel Müdürü Erol Dönmez, toplantıda yaptığı konuşmada, yasal çerçevede uygulanan "doğrudan satışın", Türk halkı tarafından çok benimsendiğini söyledi.

BP'den Taşıtmatik
BP Türkiye, istasyonlarındaki faturalama ve ödeme işlemini otomatik hale getirerek müşterilerine büyük kolaylık sağlayan yeni bir hizmeti uygulamaya başladı. Taşıtmakit, araç sayısı 10'un üzerinde olan şirketlerin, bu araçlarına akaryakıt alırken otomatik olarak ödeme yapma ve fatura almalarını sağlayacak.

Çocuklar Petit Danone'yi sevdi
Danone ve Sabancı ortaklığıyla kurulan DanoneSA, Türkiye'yi, hem çocukların hem de annelerin çok seveceği bir ürünle tanıştırdı: Petit Danone. Lezzetiyle çocukların, içeriğindeki kalsiyum, protein ve vitaminlerle ise annelerin sevdiği Petit Danone hiçbir katkı maddesi içermiyor. Petit Danone üretim tarihinden itibaren 28 gün boyunca tazeliğini koruyabiliyor.

Vitra'nın yeni küveti 'NYSA'
EczacIbaŞI-Vitra, çağdaş ve özgün tasarımlı yeni küvet modeli 'Nysa'yı tüketicilerin beğenisine sundu. Nysa sağdan sola daralan simetrik tipleriyle değişik bir görünüme sahip. Off-set küvet, hidromasajlı ve masajsız seçenekleriyle herkesin ihtiyacına cevap veriyor.

Bahçeli'den dengeli yaş vaadi
Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, emeklilik yaşı konusunda moral verdi ve "Dengeyi bulacağız" dedi. Türkiye'deki ekonomik dengesizliklere değinen Bahçeli, Vergi Kanunu'nda yapılacak iyileştirmeler ve bütçe açığının giderilmesine yönelik düzenlemelerle ekonominin sağlıklı bir yapıya kavuşacağını söyledi. Sorunların kısa vadeli çözümünün olmadığını, bunu herkesin bilmesi gerektiğini kaydeden Devlet Bahçeli, şunları söyledi:

"Ülkemizde sosyal güvenlik meselesinin kangrene dönüştüğü sisteme neşter bulunması gerektiği, yıllardır gündemdedir. Kanun taslağının, meselenin taraflarının uzlaşması aranarak geliştirilmesi sağlanacak ve yasalaşmasına özen gösterilecektir. Başta emeklilik yaşı olmak üzere, sosyal güvenlik reformuyla ilgili haklı eleştiriler dikkate alınarak son şekil verilecektir."

Kutan: Borç alan buyruk da alır
FP lideri Recai Kutan, Türkiye'nin büyük bir ekonomik sıkıntı içinde olduğunu, ancak bunun çözümünün IMF'de aranmaması gerektiğini söyledi. "IMF hep acı reçete sunar" diyen Kutan, Osmanlı padişahı 4.Murat'ın, Lehistan'a yönelik söylediği "Borç almaya alışan, buyruk almaya da alışır" sözü ile hükümetin IMF politikasını eleştirdi. FP Grubu'nda konuşan Kutan, ülkenin birinci sorununun "ekonomik çöküntü" olduğunu, "Suni gündemlerle" bu sorunun gözardı edilmeye çalışıldığını öne sürdü. Kutan, "Denize düşenin yılana sarıldığı gibi, hükümet de IMF'ye sarıldı. IMF, (kemer sıkın) diyor. Halkın belinde kemer sıkacak delik kalmadı" diye konuştu.

Elektriği gece tüketmek kârlı
TEDAŞ, tüketiciye farklı zaman dilimlerinde farklı fiyat uygulaması imkanı getiriyor. Böylece elektrik gece daha ucuza tüketilebilecek. Yeni uygulama kapsamında, sanayinin ardından konutlarda da 'puant tarife' uygulaması başlatıldı. Özellikle yaz aylarında klimaların devreye girmesiyle aşırı elektrik talebi karşısında sıkıntı yaşayan TEDAŞ'ın uygulayacağı yeni sistemden yararlanmak isteyenler, mekanik sayaçlarını, zaman ayarlı elektronik sayaçlarla değiştirecek. Aboneler, normal tarifede 29 bin 310 lira olan elektriğin birim fiyatına, gündüz 27 bin 850 lira, gece ise 12 bin 950 lira ödeyecek. Puant denilen 17.00-22.00 saatleri arasında ise elektriğin birim fiyatı 51 bin 660 lira olacak.

Emlakbank'ın tarihi yazıldı
TÜRKİYE Ekonomik ve Toplumsal Tarihi Vakfı, Türkiye Emlak Bankası'nın tarihini anlatan "Emlak Bankası 1926-1998" adıyla bir kitap yayımladı. Projenin "Üç Dönem, Üç Banka" temeline oturtulduğu kaydedildi. Türkiye'nin konut ve yerleşme tarihi ile Emlak Bankası'nın içiçe geçmiş tarihi arşiv ve belgeler üzerinden okunması amaçlanan projede, bankacılık, inşaat, kentleşme ve kurum sosyolojisi gibi alanlarda özgün araştırma ve belgelere yer verildi.

Petrol Ofisi'nde görev değişikliği
PETROL Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Nazime Gürkan, görevinden ayrıldı. Ayrıca Petrol Ofisi'nde halen Genel Müdür yardımcısı olarak görev yapan Atila Ertuna'nın yönetim kurulu üyeliği kaldırılarak, boş bulunan Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Üyeliğine Mehmet Gültekin atandı.

Ekmekçioğlu FCI yöneticisi
YAPI Kredi Faktoring Genel Müdürü Rengin Ekmekçioğlu FCI İcra Komitesi'ne seçildi. 50 ülkeden 140 factoring şirketinin üye olduğu FCI'ın yıllık toplantısı 20-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. 150 delegenin katıldığı toplantıda 9 kişilik İcra Komitesi için 16 kişi aday gösterildi.

Demir Leasing'de görev değişimi
DEMİR Leasing üst yönetimi değişti. Şirketten yapılan açıklamada Cıngıllı Holding bünyesindeki Leasing Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Emel Çabukoğlu'nun atanmasıyla boşalan Demir Leasing genel müdürlüğüne 1998'den bu yana şirkette genel müdür yardımcısı olarak görev d
yapan Hülya Sivaslıgil'in atandığı belirtildi. Bankacılığa 1989 yılında başlayan Sivaslıgil, 1998 yılında Demir Leasing'e geçmişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır