kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İstifa moralleri bozdu
Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel'in istifa açıklamasının ardından faiz 3 puan çıktı, borsa yüzde 4.19 düştü

Piyasalarda moraller bozuk. Kısa vadede iyimserlik yaratacak somut gelişme beklemeyen, yine de dengesini korumaya çalışan piyasalar, dün Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel'in istifasıyla gerildi. Dün endeks yüzde 4.19 gerileyerek 4.819 puana indi. Bono faizleri de 3.5 puanlık artışla yüzde 103 seviyesine çıktı.

Son günlerde ortaya atılan borsada manipülasyon söylentilerinin, piyasaların güvendiği isimlerden Cüneyt Sel'i istifaya kadar götürmesi dün havayı iyice karamsara çevirdi. Kamu finansmanı idaresinin ve IMF ile ilişkilerin önemli isimlerinden biri olan Sel'in istifası, Fon'la anlaşma ve yurtdışından kaynak girişi beklentisinde olan piyasaların moralini bozdu. Bonsanın yükselmesi ve faizlerin gerilemesi için somut iyi haber beklentisindeki piyasalar, dün bu gelişmeye tepkisini gösterdi.

Merkez Bankası'nın uzun süredir beklenen faiz indiriminin sevinci bir gün sürdü. Dün bono faizleri, indirim yapılmadan önceki seviyenin de üzerine yüzde 103.5-104 civarına çıktı.

Taze para girişine endekslenen borsa da, faiz yükselişinden olumsuz yönde etkilendi. Endeks gün içinde 4.801 puana kadar geriledi ve kapanış en düşük seviyeye yakın 4.819 puandan oldu.

IMF görüşmelerinin sona ermesinin ardından, piyasaların gözü artık hükümetin icraatlarına çevrildi. IMF'nin yaktığı sarı ışığı, yeşile çevirmenin anahtarını elinde tutan hükümetin, sosyal güvenlik, maaş zammı, tarım sübvansiyonu, tahkim kanunu gibi 'ev ödevlerinde' ne kadar başarılı olacağı izlenecek. Piyasaların havasını iyimsere çevirecek somut gelişmelerin ortaya çıkmasına veya yurtdışından para girişi başlayana kadar da endeksin ve faizlerin bu seviyelerde hareket etmesi bekleniyor.

SABAH EKONOMİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır