kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
6 ay daha böyle gider
IMF görüşmelerinin ardından faiz ve endeks beklentilerinde fazla bir değişiklik yok. Sürpriz olmadıkça piyasaların yatay seyredeceği düşünülüyor

IMF görüşmeleri sonucunda Türkiye'nin bazı reformları yerine getirmesi halinde 2000'dan başlamak üzere mali yardımı da içeren bir stand-by anlaşması yapılacağı artık biliniyor. Bu açıklamaya piyasaların tepkisi ise -arada dalgalanma yaşansa da- nötr oldu. Yeni kaynak girişine endekslenen piyasalar, bu gelişmeye temkinli iyimserlik içine girdi. Fon yöneticileri ve borsacılar hükümetin icraatlarına kilitlendi. Her ay tekrarladığımız anket sonucuna göre beklentilerin yıl sonuna kadar sürpriz bir gelişme olmadığı taktirde dengelerin aşağı, yukarı aynı seviyelerde korunacağı görülüyor. Anketten çıkan sonuçlar şöyle:

* Piyasa hükümetin 'ev ödevini' yapacağına, en azından elinden geleni yapacağına inanıyor.

* Yurtdışından kısa vadede fazla bir döviz girişi beklenmiyor. Yabancıların hükümetten somut adımlar beklediği belirtiliyor.

* Döviz girişi olmadığı için de likiditede fazla bir rahatlama olmayacağı öngörülüyor. Bu arada 3 çeyreğin daha rahat, 2000 yılı sorunu nedeniyle de 4. çeyreğin daha sert geçeceği belirtiliyor.

* Faizde Temmuz ayı dalgalanma bandı beklentisi yüzde 95-110 civarında. Artış beklentisi yok. Fazla düşüşeceği tahmini de yapılmıyor.

* Borsanın Temmuz'da yatay, hükümetin reformları yerine getirmesi halinde ise ömümüzdeki aylarda 6.500'e doğru çıkabileceği düşünülüyor.

* "Önümüzdeki dönemde hükümet gelir artırmak için ne yapacak" sorusuna gelen ortak cevap zam. Bazı fon yöneticileri de vergi artışı olabileceğini belirtiyorlar. Bu gelir artıcı tedbirlerin piyasaları fazla etkilemeyeceği de öngörülüyor.

* IMF projeksiyonuna göre yılsonunda yüzde 90 olarak beklenen faizin Ocak 2000'de yüzde 65'e inmesi mümkün. Ancak bunun IMF'den kaynak girişi olması halinde mümkün olduğunun altı çiziliyor.

SABAH EKONOMİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır