kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankazedelere ödeme gelecek hafta başlıyor
1994 yılında kapatılan üç bankanın mudilerine ödeme 12 Temmuz'da başlıyor. İsim sırasına göre yapılacak ödemeler, 23 Temmuz'da tamamlanacak

TYT Bank, Marmara Bankası ve Impexbank'tan alacaklı olan mudilere ödemeler, 12 Temmuz'dan itibaren başlayacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılacak ödemeler, 23 Temmuz 1999 tarihinde tamamlanacak.

TMSF tarafından yapılan duyuruda, sigorta kapsamında tasarruf mevduatı bulunan gerçek kişilere, alacaklı oldukları banka şubelerinin bulunduğu illerdeki Merkez Bankası şubelerince ödeme yapılacağı kaydedildi.

Bu kişiler, kimlik belgesi, hesap cüzdanı, ikametgah ve mirascılık belgelerinin aslı ve birer fotokopisi ile birlikte Merkez Bankası Şubesi'ne başvuracak. Sigorta kapsamı dışındaki hesaplardan sigorta kapsamındaki hesaplara aktarılmak suretiyle açılan hesaplar ile bölünmek suretiyle açılan tasarruf mevduatı hesabı sahiplerine yargı kararları gereğince ödeme yapılamayacak. Bölünen hesap sahiplerinden noter aracılığıyla alacakları temliknamenin ibrazı halinde ana hesap sahiplerine ödeme yapılacak. Merkez Bankası şubelerindeki listelerde isimleri bulunmayan kişilerin hesaplarının, söz konusu bankaların İstanbul'da bulunan şubelerinde bulunması halinde mudiler, İstanbul'daki TMSF Hukuk Müdürlüğü'ne başvuruda bulunacaklar. Hesabın, İstanbul dışındaki illerdeki şubelerinde bulunması halinde mudiler, Ankara'daki TMSF Bankalar Tasfiye Müdürlüğü'ne başvuracaklar.

Ödeme takvimi
Ödeme takvimi, kişilerin adının ilk harfine göre belirlendi. Belirlenen tarihlerde başvurmayan veya bu süre içerisinde paralarını tahsil edemeyen mudiler, tabloda yer alan en son tarihten sonraki günlerde de paralarını tahsil edebilecekler. Banka hesap numarasının belirtilmesi halinde EFT ile istenilen bankaya havale de yapılabilecek.

AA

Tavan 13.8 milyar TL
ÖDEME miktarı şöyle belirleniyor: Bankada 1 milyar liraya kadar hesabı bulunanların bu hesapları o günkü kur üzerinden ABD dolarına çevrilecek. Bu tutar, kanunun yayımlandığı tarihteki kur üzerinden TL'ye dönüştürülerek karşılığı mevduat sahibine ödenecek. Buna göre, örneğin 1994 Nisan'ında TYT Bank'ta 1 milyarı bulunan bir vatandaşın o günkü 30 bin liralık dolar kuru üzerinden 33.333 doları bulunduğu kabul edilecek. Bu tutarın bugünkü tutarı yaklaşık 13.8 milyara denk geliyor. Döviz hesabı bulunanlar için döviz tutarlarının o günkü kur üzerinden 1 milyara isabet eden karşılığı bulunacak. Bu durumda 50 bin doları olan vatandaşın alacağı 30 bin liralık kur dikkate alındığında 1,5 milyara ulaşacak. Ancak bu vatandaşa ödenecek miktar 1 milyar TL'nin Nisan 1994'teki karşılığı 33.333 dolar olduğu için bu sınırı geçemeyecek. Bu düzenlemeden 13 bin 400 kişi yararlanacak.

SABAH EKONOMİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır