kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ordu da 2000'den tedirgin
Genelkurmay'ın 2000 sorunuyla ilgili şok uyarıları arasında 'Rusya'da nükleer santrallere dikkat, arıtma tesisleri durabilir, kanalizasyonlar içme suyuna karışabilir, birçok sistem aynı anda çökebilir' yer alıyor

Nuri KAYIŞ

SABAH, DPT'nin koordinatörlüğü ile yürütülen 2000 Yılı Problemi Teknik Kurul Toplantısı'nın tutanaklarını ele geçirdi. Genelkurmay Başkanlığı Temsilcisi Önder Özdemir, tehlikeleri anlatırken özellikle Rusya'daki nükleer santrallere dikkat çekti.

Kurulun DPT binasında yaptığı toplantıda Özdemir "Arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle kanalizasyonların içme suyuna karışması veya toksik gaz üreten bir fabrikanın sisteminin çalışmaması nedeniyle bölgesel çevre kirliliğine yol açması ulusal boyutta karşımıza çıkabilecek sorunlardır. Eğer önlemler alınmazsa birçok sistem aynı anda çökebilir" dedi. Özdemir, Kurul üyelerini, Rusya'da bulunan nükleer santrallerde 2000 yılı problemi nedeniyle doğabilecek aksaklıklar nedeniyle de uyardı, bu santraller hakkında gerekli bilgilerin toplanması gerektiğini söyledi. Toplantıda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Elektronik Daire Başkanı Hüsamettin Özdemir de söz aldı. Özdemir, Atatürk Havalimanı kapalı devre televizyon sistemi ve kartlı geçiş güvenlik sistemlerinde 2000 problemi olduğunu kaydetti.

Devlet Demiryolları Temsilcisi Osman Mithat Çelikbaş ise, bazı bölgelerde kullanılan IBM 6000 Unix sistem yazılımlarında 2000 yılı problemi olduğunu, IBM firmasının bu sorunu çözümlemeye çalıştığını ifade etti. Toplantıya katılan öğretim üyeleri Mustafa Karaoğlu ve Ali Düdükçü ise, 2000 yılı probleminin sosyo-psikolojik boyutu üzerinde durarak, "Eğer kamuoyu 2000 problemi hakkında yeterince bilgilendirilmez ise yaşanacak herhangi bir problem karşısında kızgınlık, güvensizlik, korku, depresyon ve panik gibi toplumsal sonuçlar ile karşılaşabiliriz" dediler.

Yeterli para ayrılmıyor
DPT Müsteşarı Prof. Dr. Orhan Güvenen ise 2000 yılı probleminin birçok kamu kuruluşu tarafından ciddiye alınmadığını söyledi. "Kamu kurum ve kuruluşlarının yüzde 21.2'sinin 2000 yılı uyumuna yönelik çalışma yapmadıkları ortaya çıktı. Kurumların yaklaşık yüzde 51'i 1999 bütçelerinde, 2000 sorununun çözümü için harcama kalemi koymamış" diyen Güvenen, bütçeden istedikleri ödeneği alamadıklarını vurgulayarak, "Maliye Bakanlığına 10.5 trilyon lira ek ödenek talebinde bulunduk. Ancak 5 trilyon lira alabildik" dedi.

131 kurumdan yanıt gelmedi
2000 yılında bilgisayarlarda ortaya çıkacak krize, devlet kurumları kayıtsız kaldı. Başbakanlık Müsteşarlığı, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, "Krizden kurtulmak için önerilerinizi acele bildirin" diye yazı gönderdi. Nisan'da gönderilen yazıya 131 kurum yanıt vermedi. Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar yayınladığı genelgeyle, DPT bünyesinde "2000 Yılı Problemi Ulusal Eylem Planı" oluşturulduğunu, alınacak tedbirlerin de en kısa zamanda iletilmesini istemişti. Geçen 3 aylık zamana rağmen, 131 kurumdan yanıt alınamadı. Eşikte bekleyen krize karşı kurumların duyarsızlığı, DPT'de yapılan toplantıda tartışma konusu oldu. Bazı bakanlık temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, DPT bünyesinde kurulan kurulun "daha etkin çalışması gerektiği" vurgulandı. DPT'de yapılan toplantıda özellikle hastaneler için Sağlık ve Çalışma Bakanlıklarının şu tedbirleri alması benimsendi: "2000 Yılı Problemi uyum çalışmalarına, önemle eğilerek özel hastanelerin uyum çalışmaları koordine edilmelidir. İlaç üreten ve dağıtan kuruluşların Sağlık Bakanlığı'nca incelenmesi gerekmektedir. Bir hastanedeki cihazın çalışmaması diğer hastanelerde yığılmaya sebep olabileceğinden Sağlık Bakanlığı beklenmedik durum planı yapmalıdır. Sağlık sektöründe çalışmaların hızlandırılması önem arz etmektedir.

Ali Ekber ERTÜRK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır