kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çekler artık 'çektirmeyecek'
Çek Kanunu'nda yapılacak değişiklikle çeki verenin açık kimliği alınacak ve ödenmeyen çeke uygulanacak faiz de yükseltilecek Yasayla, bankaların karşılıksız çekteki sorumluluğu da artırılıyor

Hükümet tarafından Meclis'e sunulan Çek Sahiplerinin Korunması Hakkındaki Kanunda Değişiklik öngören Kanun Tasarısı Adalet Komisyonu gündemine alındı. Çekle ödemelerde suistimallerin azaltılmasını ve mahkemelerin bu konudaki davalarla tıkanmasını önlemeyi hedefleyen tasarısının getirdiği yenilikler şöyle:

- Bankalara çekle işleyecek hesap açan müşterinin açık kimlik ve adresi tespit edilecek. Müşterinin fotoğraflı nüfus kayıt örneği, ticaret sicil kaydı, vergi kimlik numarası alınacak. Bu bilgiler ve belgeler Merkez Bankası'na da bildirilecek ve hesabın kapatılmasını izleyen beşinci yılın sonuna kadar saklanacak. Halen çek kesenin açık kimlik ve adres tesbitinin yapılmaması nedeniyle karşılıksız çek verilmesi halinde Cumhuriyet savcılıklarında ve mahkemelerde yapılan işlemler uzuyor.

- Kısmi ödeme halinde çekin tasdikli bir fotokopisi çek hamiline verilecek, çek aslı bankada kalacak. Hamile verilen tasdikli fotokopi de ispat aracı olarak kullanılabilecek. Halen, kısmi karşılığı bulunan çek, ödenmeme sebebi üzerine yazılmak suretiyle hamiline geri verildiğinden, sonradan hamilin bulunamaması veya çekin herhangi bir şekilde zayi olması halinde ispat imkanı ortadan kalkıyor.

- Çek tutarının kısmen veya tamamen karşılıksız çıkması halinde, çeki kesenin geç ödeme ile ekonomik yarar sağlamasının önüne geçmek amacıyla, Merkez Bankası'nca avans işlemleri için belirlenen faiz oranının yüzde 50 fazlası gecikme faizi olarak uygulanacak.

Tasarı, çeklerin bankalararası takasında kolaylık sağlayacak düzenlemenin yanısıra, bankaların karşılıksız çıkan çeklerdeki sorumluluğunu artıran hükümler de içeriyor. Karşılıksız çıkan çekler nedeniyle açılan davalarda, şikayette bulunan kişinin veya vekilinin davayı takip etmesi zorunluluğu da getiriliyor.

Diğer yenilikler
Tasarı ile hüküm kesinleştikten sonraki aşama da dahil olmak üzere, her safhada davadan vazgeçme imkanı getiriliyor. Ayrıca, ödeme yapılması halinde dava düşecek ve ceza ortadan kalkacak. Tasarının gerekçesinde "Son bir yılda karşılıksız çek için açılan dava sayısı 150-200 bine ulaşmıştır. Çeke olan güvenin sarsıldığı ve çek hamilleri gereği gibi korunamadığı için, kanunun aksayan yönlerinin düzeltilmesi, çek hamillerinin korunması ve mahkemelerdeki birikimin giderilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılması zorunlu olmuştur" denildi.

Nuri KAYIŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır