kapat

07.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sıra tarım reformunda
Dünya Bankası'ndan bir heyet tarım reformuna destek için Türkiye'ye geliyor. Reform sübvansiyon yerine çiftçiye doğrudan gelir sağlamayı hedefliyor

IMF'nin de yapılmasını tavsiye ettiği yapısal reformlar çerçevesinde, Bankalar Yasası'nın ardından sıra tarım politikası reformuna geldi. Tarım politikası reformu konusundaki teknik ve mali destek imkanlarını araştırmak üzere, Dünya Bankası'ndan bir heyet, hafta sonu Türkiye'ye geliyor. Dünya Bankası yetkililerinin, Türkiye'nin tarım yapısı ve tarım finansman politikası üzerine detaylı bir tespit çalışması yapacakları belirtiliyor.

Polatlı pilot bölge
Bu arada Tarım politikası reformu çerçevesinde, Polatlı'nın pilot proje bölgesi haline getirilerek, laboratuvar çalışmalarının burada gerçekleştirileceği ifade ediliyor. Polatlı'nın, bir tarım merkezi olması ve hububat borsasının bulunması nedeniyle, pilot bölge olacağını belirten yetkililer, Polatlı'da, tarım politikası reformu çalışmalarının test edileceğini ve daha sonra, bunun tüm Türkiye geneline yayılacağını vurguladılar. Dünya Bankası yetkilileri de, Polatlı'daki sonuçlara göre, Türkiye Tarım Politikası Reformu'nun oluşmasında model çalışması yapacaklar. Gerek IMF gerekse Dünya Bankası, Türkiye'nin kamu finansman açığını arttıran, destekleme alım sisteminin değişmesi gerektiğini vurguyorlar.

IMF ve Dünya Bankası, Türkiye'nin, diğer Batı ülkelerinde olduğu gibi, her yıl bütçede, tarım kesimi için kaynak ayrılabileceğini belirtiyorlar. Türkiye temaslarını geçen hafta cuma günü tamamlayan IMF heyeti, ayırılışından önce, Türkiye ekonomisiyle ilgili bir sonuç bildirisi yayınlamıştı. Tarım politikası reformunda hükümetin kararlı olduğunun belirtildiği bildiride, yetkililerin, tarım ürünleri sübvansiyonu yerine, tarımda çalışanlara doğrudan gelir katkısını amaçladığı, bunun da IMF ve Dünya Bankası'nın tavsiyeleri doğrultusunda önemli bir hareket olacağı ifade edilmişti.

Padişah Tapusu Yasası Meclis'te
ANKARA- Maliye Bakanı Sümer Oral, Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere rayiç bedel üzerinden devri uygulamasına iki yıl daha devam edileceğini bildirdi. Bakan Oral, bu düzenlemeye ilişkin kanun tasarısının, TBMM'ye sunulduğunu da bildirdi. Tasarının ilk bölümünde, Hazine mülkiyetinde bulunan ve halen tarım arazisi olarak kullanılan taşınmazların kullanıcılara satışı öngörülüyor. Bakan Oral, 1995'de çıkarılan kanundan süresinde başvurmayarak yararlanamayanlara yeni bir başvuru hakkı getirildiğini bildirdi.

Tasarı ile kamuoyunda "Padişah Tapuları" olarak bilinen ve 1924 yılında çıkarılan Hilafetin Kaldırılması Hakkındaki Kanun ile Hazineye geçen padişahlara ait büyük miktarlı taşınmaz malların harca esas bedel üzerinden devri için de 2 yıllık yeni bir süre verildiğini bildiren Oral, vatandaşla devlet arasındaki ihtilafların da sona ereceğini kaydetti. Oral, 1995'de yürürlüğe konulan kanunda bu yönde başvurmayan vatandaşlara da yeni düzenleme ile 2 yıl içinde başvuru yapma hakkı tanındığını belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır